• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale İş güvenliği yönetim sistemleri için kapsamlı kılavuz

1680106822099.png

İş Güvenliği kulağa yeterince basit geliyor. Bu kadar küçük bir terime sığdırılan gücü yalnızca iş güvenliği uzmanları bilir: öğrenme, planlama, koordinasyon, kişiler arası beceri ve çalışanları güvende tutmak için gereken azmin derinliği.

Güvelik Müdürünün Rehber Kitabı serisi sağlık ve İş Güvenliği programı yönetiminin her yönünü kapsar. Yerleşik İş Güvenliği yönetim sistemleri, sistem tasarımı ve İş Güvenliği yönetimi becerileri hakkında kısa bir genel bakış elde edin.

İş Güvenliği Sistemleri için Kapsamlı Rehber serisinin bu bölümünde, kariyer güvenlik direktörü David Paoletta yerleşik sağlık ve güvenlik çerçevelerini araştırıyor. Sonunda, öğrendiklerinizi şirketinizin süreçlerini ve iş akışlarını iyileştirmek için kullanabileceksiniz.

İş Güvenliği Yönetim Sistemi nedir?
İş Güvenliği Yönetim Sistemi (İYS), İş Güvenliğinin teşvik edilmesi ve iş yerinde çalışanlar için risklerin azaltılmasına yönelik bir programdır. Tüm operasyonlarda çalışanlara ve halka yönelik tehlikeleri belirlemek, değerlendirmek ve kontrol etmek için bir kuruluş tarafından uygulanır.

Etkili İş Güvenliği yönetim sistemleri yaralanmaları, süreç arızalarını önler ve bunları uygulayan şirketlerin uzun vadeli kârlılığını artırır.

İş Güvenliği Sistemlerine Yaklaşımlar
Etkili bir sistem tasarlamak için, bugün faaliyette olan İş Güvenliği yönetim sistemlerine yönelik başlıca çerçevelere aşina olmanız gerekir:

ANSI Z-10
ISO 45001
OSHA İş Güvenliği Kılavuzları (yada Yerel kanunlar)
Davranış Temelli Güvenlik
Bilimsel Yönetimin Temelleri
İş Güvenliği Yönetimine Yeni Bakış

Her birinin üzerinden geçecek ve ardından makalenin ikinci bölümü olan Sisteminizi Tasarlarken bunları uygulamayı tartışacağım.

AMA ÖNCE: ORGANİZASYONEL YÖNETİM
İş Güvenliği yönetimi sistemlerine genel bir bakış, örgütsel yönetim tartışması olmadan tamamlanmış sayılmaz. İş Güvenliği yönetimi uygulaması işletme yönetimi, mali yönetim, kalite yönetimi ve gerektiğinde bürokrasilerin organizasyonu ve idaresinin temel ilkelerinden türetilmiştir.

Yönetim, "kurumsal politika oluşturma ve bu politikanın hedeflerine ulaşmak için bir kuruluşun kaynaklarını organize etme, planlama, kontrol etme ve yönlendirme işlevlerinin iç içe geçmesi" olarak tanımlanır. Çağdaş İş Güvenliği teorisyeni ve yazar Thomas R. Krause aşağıdaki tanımı kullanır: "'Yönetim' başkaları aracılığıyla iş yaptırmaktır" (Leading with Safety).

Politikacılar, akademisyenler ve iş adamları, Sun Tzu'nun "Savaş Sanatı "nı yazdığı M.Ö. 500'lü yıllardan bu yana yönetim hakkında konuşmaktadır - bu konu günümüzde de işletme okullarında ve askeri akademilerde okutulmaktadır.


Bürokrasi kelimesi gereksiz karmaşıklık ve verimsizlikle ilişkilendirilir hale geldi. Ancak yüzyılın başında, iş (özellikle imalat) küçük ölçekli zanaatkar üretiminden büyük ölçekli merkezi üretime geçiyordu.

Uluslar ve devletler de kamu hizmetleri sağlamaya ve vatandaşlarının günlük yaşamlarını daha fazla düzenlemeye başlıyordu, bu da örgütlenme ihtiyacına ve giderek daha büyük işgücüne yol açıyordu.

Alman sosyolog Max Weber bürokrasiyi resmi olarak inceleyen ilk kişi olmuş ve bürokrasiyi "çok sayıda kural, standartlaştırılmış süreçler, prosedürler ve gereklilikler, masa sayısı, titiz iş bölümü ve sorumluluk, açık hiyerarşiler ve çalışanlar arasında profesyonel, neredeyse kişisel olmayan etkileşimlerle karakterize edilen bir örgütsel yapı" olarak tanımlamıştır.

Weber'in Bürokratik Organizasyonu şu şekilde karakterize edilmiştir:

Çalışanların uzmanlaşması
Yönetim yetkisi hiyerarşisi
Çalışanların eğitim, deneyim veya göreve uygunluk temelinde seçilmesi
Kurallar ve yönetmelikler, davranış kuralları vb. ve bunları uygulamak için bir disiplin sistemi
Yönetim ve çalışanlar arasında nesnel (yani kişisel olmayan) ilişki
Kariyer yönelimi (yani uzmanlaşma, ömür boyu istihdama yol açan bir alanda uzmanlığa yol açar)
Çok sayıda insanın eylemlerinin bürokratik koordinasyonu modern İş Güvenliği programı yönetim sistemlerinin baskın bir yapısal özelliği haline gelmiştir. Büyük ölçekli planlama ve koordinasyon ancak bu örgütsel araç sayesinde mümkün olabilmektedir.

Bu bürokratik yaklaşım genellikle İş Güvenliği faaliyetlerini İş Güvenliği ve Sağlığı İdareleri ve Yerel İtfaiye makamları, Sigorta makamları ve özel sigortacılar gibi yerel kurumlarının sayısız uyum gereklilikleriyle uyumlu hale getirecek şekilde düzenlemek için gereklidir.

Bilimsel Yönetim
1911 yılında Frederick Taylor Bilimsel Yönetimin İlkeleri'ni yayınladı. Bu kitapta, "Geçmişte insan ilk sıradaydı; gelecekte ise sistem ilk sırada yer almalıdır" demiştir.

Taylor'ın döneminde fabrika çalışmaları hızlanıyor ve çok sayıda vasıfsız insan iş bulmak için İngiltere'nin kırsal bölgelerinden şehirlere göç ediyordu. Bu dönemde yönetim, iş görevlerini ilk fabrika üretim hatları için optimize edilmiş, kolayca anlaşılabilir, sıralı süreçlere ayırarak bu vasıfsız işgücünden yararlanmaya odaklandı.

Bilimsel yönetimin güvenliğe yaklaşımı, katı kural ve prosedürlerin işe rehberlik ettiği, belirli rollerdeki çalışanlar için sıkı eğitim ve öğretim gerekliliklerinin bulunduğu ve şirket kurallarının sıkı bir şekilde denetlenip uygulandığı kuruluşlarda görülebilir.

Ticari havayolları ve nükleer tesisler gibi sektörler, iç kurallara ve dış düzenleyicilere uyumu sağlamak için bürokratik ve bilimsel İş Güvenliği yönetimi yaklaşımlarını kullanan kuruluşlara örnektir.

BÜROKRASİNİN ÖTESİNDE
Bürokrasi ve bilimsel yönetim yaralanma ve çalışılmayan gün oranlarını azaltmak için kanıtlanmış yaklaşımlar olsa da, herhangi bir güvenlik sisteminin gerçek etkinliğinin sınırları vardır.


Seçtiğiniz güvenlik yapısı, kuruluşunuzu yaptırımlardan ve para cezalarından korumak için var olmalıdır, evet, ancak daha da önemlisi, her çalışanın güvenlik girişimlerinize katılımını ve danışmayı artırmalıdır.

ANSI Z10'a Genel Bir Bakış
1918 yılında beş mühendislik topluluğu ve üç devlet kurumu tarafından kurulan Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI), özel ve kamu sektörü kuruluşlarından oluşan çeşitli bir seçmen kitlesi tarafından desteklenen özel, kar amacı gütmeyen bir üyelik kuruluşu olmaya devam etmektedir.

ANSI, mutabakat standartlarının üretimini ve yayınlanmasını yöneten bir sivil toplum kuruluşudur. ANSI Z10 da dahil olmak üzere bu standartlar, üniversitelerden, ulusal laboratuarlardan ve bireylerden, endüstri temsilcilerinden ve ilgili devlet kuruluşlarından gelen konu uzmanlarından oluşan komiteler tarafından üretilmektedir. Standartların çoğu, sektördeki en iyi uygulamaları ve gelişen teknolojileri yansıtacak şekilde üç yıllık aralıklarla gözden geçirilir ve güncellenir.

ANSI Z10 nedir?
ANSI Z10, eksiksiz bir İş Güvenliğii çerçevesini ve iyileştirme sürecini özetleyen bir Amerikan konsensüs standardıdır (gönüllü uzmanlardan oluşan bir komite tarafından geliştirilmiştir). Orijinal standart oluşturma komitesi 1999 yılında onaylanmıştır. ANSI Z10'un ilk baskısı 2005 yılında yayımlanmıştır.

ANSI Z10 standardı sekiz gerekli unsuru içerecek şekilde düzenlenmiştir. Z10 standardına dayanan çoğu şirket İş Güvenliği yönetimi programı, uygulamadan sonra denetim kolaylığı için bu bölümlere uyacak şekilde yazılır.
  1. Kapsam, Amaç ve Uygulama
  2. Tanımlar
  3. Yönetim Liderliği ve Çalışan Katılımı
  4. Planlama
  5. Uygulama ve Operasyon
  6. Değerlendirme ve Düzeltici Faaliyet
  7. Yönetim İncelemesi
  8. Ekler
ANSI Z10 gibi bir programın hedeflerinden biri sürekli iyileştirmeyi teşvik etmektir; yani sürece dahil edilen süreç yönetimi ve tehlike azaltma adımları yıldan yıla daha az yaralanma ve operasyonel arızaya yol açar.

3'ten 7'ye kadar olan adımlar sürekli iyileştirme döngüsü olarak kabul edilir ve genellikle grafiksel olarak hiç bitmeyen bir daire veya sonsuz döngü olarak gösterilir.

1680104603554.png

ANSI Z10 sisteminde, 3.0-7.0 adımları güvenli iş süreçlerinizi geliştirmeye yönelik bir döngüdür.
Fred Manuele şöyle açıklıyor: "Yönetim liderliği ve çalışanların katılımından yönetimin gözden geçirme hükümlerine kadar Z10'un tüm bölümlerinde bir ana tema öne çıkmaktadır: Sürekli iyileştirme süreçleri aşağıdakileri sağlamak için mevcut olmalı ve uygulanmalıdır:
  • tehlikeler tanımlanmalı ve değerlendirilmelidir
  • riskler değerlendirilir ve önceliklendirilir
  • yönetim sistemi eksiklikleri ve fırsatları
  • iyileştirme tespit edilir ve ele alınır
  • riskleri ortadan kaldırmak, azaltmak veya kontrol etmek için önlemler alınır
  • kabul edilebilir risk seviyelerine ulaşılması sağşamnır
ANSI Z10 organizasyonu, diğer önemli standart oluşturma organı olan Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ile uyumlaştırılmıştır. ISO, çeşitli ulusal standart kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan uluslararası bir standart belirleme organıdır.

ISO-45001, ANSI Z-10'a benzer kapsamda bir iş sağlığı ve güvenliği (İS&G) yönetim sistemi için gereklilikleri belirleyen bir Uluslararası Standarttır ve aşağıda tartışılacaktır.

Bunun bir İş Güvenliği sistemi için bir çerçeve olduğunu ve her kuruluş tarafından izlenecek kuralcı bir politika ve prosedürler dizisi olmadığını belirtmek önemlidir.

Zaman içinde, performans ölçümleri takip edildikçe, sürecin daha da optimize edilmesi güvenlik ve sağlık alanında iyileştirmelerle sonuçlanmalıdır.

ANSI Z10'a aşina olmayanlar için bu yönetim yaklaşımını tanımlamaya ve açıklamaya yardımcı olabilecek birkaç bölümü vurgulayacağım:

Bölüm 4.0 - Planlama
ANSI Z10 tarafından ortaya konan sürekli "Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al" sürecinin ilk adımı, mevcut güvenlik programlarının bir değerlendirmesini yapmak ve iyileştirilmesi gereken yerleri belirlemek için bir sistem tasarlamaktır. Buna genellikle "boşluk analizi" yapmak denir ve kuruluş içinde çeşitli iş tanımlarına ve işlevlere sahip kişileri içermelidir.

Bunun önemli bir bileşeni, bir şeylerin yanlış gitme olasılığını ve bir olayın tahmini şiddetini belirleyen operasyonların bir risk değerlendirmesini yapmaktır. Bu şekilde şirket yüksek riskli operasyonlara öncelik verebilir ve zaman ve kaynaklarını güvenliği doğrudan etkileyen konulara yönlendirerek öncelikle en ciddi olanlar üzerinde çalışabilir. Bu da bir sonraki adıma yol açar: risk değerlendirmesi.

Bölüm 5.1.1 - Risk Değerlendirmesi
Bu bölüm, kuruluşların faaliyetleri ve çalışanların maruz kaldıkları tehlikeler hakkında resmi risk değerlendirmeleri ve tehlike analizleri yapmaları gerekliliğini ortaya koymaktadır. Buradan hareketle, şirket solunum koruması, KKD, işitme koruması, düşmeye karşı koruma, makine koruması vb. gibi programlar oluşturmaktadır.

Standart şöyle der: "Kuruluş, tehlikelerin niteliğine ve risk düzeyine uygun bir risk değerlendirme süreci(leri) oluşturmalı ve uygulamalıdır."

Ortaya çıkan programların spesifik şekli ve karmaşıklığı, kullanılan tehlike analizi süreci tarafından belirlenen tehlike seviyesini yansıtmalıdır.

Örneğin, bir alçıpan şirketinin silika maddesine maruz kalan çalışanları için bir solunum programına sahip olması gerekebilir, ancak alçıpan işlerinde çalışan güvenliği için gerekli KKD ve çalışma kurallarına uymak, paslanmaz çelik tankları kesen ve kaynak yapan kaynakçıları olan bir şirket için solunum programına uymaktan çok daha kolaydır.

Bu örnekte kaynakçılar, sıkı oturan hava temizleyici respiratörler veya tedarik edilen hava respiratörleri gerektiren toksik metal partiküllerine ve dumanlarına maruz kalırken; alçıpan ustası yalnızca N95 tek kullanımlık maskelere ihtiyaç duyabilir. Kaynakçılar için gerekli olan tıbbi izleme programı da alçıpan ustaları için basit bir solunum cihazı tıbbi uygunluk muayenesinden daha karmaşık ve pahalı olacaktır (örneğin kan testleri gereklidir).

Tehlike analizi herhangi bir tehlikenin mevcut olmadığını belirlediğinde (örneğin bir yazılım şirketinde korunması gereken bir üretim makinesi yoktur), bir program oluşturmaya gerek yoktur. İlk tehlike analizi ve herhangi bir süreç ya da ekipman değişikliğinin müteakip analizi, bir uygulayıcı kurumun bu konuda soru sorması durumunda bir programın eksikliğini gerekçelendirmek için kullanılacaktır.

Bölüm 6.0 - Değerlendirme ve Düzeltici Faaliyetler
Bu bölümde İş Güvenliği yönetim sisteminin performansını değerlendirme, eksiklikler bulunduğunda düzeltici eylemde bulunma ve planlama ve yönetimin gözden geçirme süreçlerine geri bildirim sağlama süreçleri için gereklilikler açıklanmaktadır. Bu bölümde ayrıca kaza sonrası olay incelemelerinin ve program çapında denetimlerin gerçekleştirilmesine ilişkin kılavuz bilgiler de yer almaktadır.

Bölüm 6, sürekli iyileştirme sağlamak için en önemli bölümlerden biridir, çünkü denetim ve düzeltici eylem süreçleri anlamlı değilse, önerilen değişiklikler anlamlı iyileştirmeler olmayacaktır.

ISO 45001 ve OHSAS 18001 Hakkında
OHSAS 18001, 1996 yılında İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) ve diğerleri tarafından geliştirilmiştir. 2007 yılı itibariyle yerini ISO 45001'e bırakmıştır ve artık aktif olarak desteklenmemektedir.

Halihazırda OHSAS 18001 sertifikasına sahip kuruluşların, tanınırlıklarını sürdürmek istiyorlarsa yeni ISO 45001 standardına uymaları gerekmektedir. (ISO 45001'e uygunluk sertifikası standardın bir gerekliliği değildir).

ISO 45001 nedir?
ISO 45001, bir kuruluşun yaralanma ve hastalıkların önlenmesinde iş sağlığı ve güvenliği performansını proaktif olarak iyileştirmesini sağlamak için iş sağlığı ve güvenliği (İS&G) yönetim sistemi gerekliliklerini belirleyen ve kullanımı için rehberlik eden Uluslararası bir Standarttır.

ISO 45001'in büyüklüğü, türü ve doğası ne olursa olsun herhangi bir kuruluşa uygulanabilir olması amaçlanmıştır. Tüm gerekliliklerinin bir kuruluşun kendi yönetim süreçlerine entegre edilmesi amaçlanmıştır.

1680106876980.png

Standart, bir kuruluşun İS&G yönetim sistemi aracılığıyla, çalışanların sağlığı/refahı gibi sağlık ve güvenliğin diğer yönlerini entegre etmesine olanak tanır; ancak, bir kuruluşun geçerli yasal gereklilikler tarafından bu tür konuları da ele alması gerekebileceği unutulmamalıdır.

ISO 45001, İSG performansı için belirli kriterler belirtmediği gibi, bir İSG yönetim sisteminin tasarımı konusunda da kuralcı değildir.

Bir kuruluşun İSG yönetim sistemi, yaralanma ve hastalıkların önlenmesinde kendi ihtiyaçlarını karşılamaya özel olmalıdır; sonuç olarak, düşük risklere sahip küçük bir işletmenin yalnızca nispeten basit bir sistem uygulaması gerekebilirken, yüksek düzeyde risklere sahip büyük bir kuruluşun çok daha sofistike bir sisteme ihtiyacı olabilir.

Kuruluşa uygun ve etkili olduğu kanıtlandığı takdirde, her tür sistem standardın gerekliliklerine uygun olabilir.


Standart, düşük riskli küçük operasyonlar tarafından kullanılabileceği gibi yüksek riskli ve büyük karmaşık organizasyonlar tarafından da kullanılabilir. Standart, İS&G risklerinin ele alınmasını ve kontrol edilmesini gerektirirken, aynı zamanda İS&G yönetim sisteminin a) etkili olmasını ve b) bir kuruluşun sürekli değişen bağlamını karşılayacak şekilde geliştirilmesini sağlamak için risk temelli bir yaklaşım benimser.

Bu risk temelli yaklaşım, kuruluşların diğer iş risklerini yönetme biçimleriyle tutarlıdır ve bu nedenle standardın gerekliliklerinin kuruluşların genel yönetim süreçlerine entegre edilmesini teşvik eder.

ISO 45001, ISO 9001 (kalite) ve ISO 14001 (çevre) gibi diğer ISO yönetim sistemi standartlarına uygulanmakta olan üst düzey yapı yaklaşımını takip etmektedir.

Standart geliştirilirken, diğer uluslararası standartların (OHSAS 18001 veya Uluslararası Çalışma Örgütü'nün ILO-OSH Kılavuzları gibi) ve ulusal standartların yanı sıra ILO'nun Uluslararası Çalışma standartları ve sözleşmelerinin (ILS'ler) içeriği de dikkate alınmıştır.

Bir kuruluşta iş güvenliğini yönetmek için ISO süreçlerini uygulamanın faydalarının yanı sıra, ISO kuruluşundan alınan sertifikasyonun parasal maliyeti ve gerekli dokümantasyon ve kayıt tutma altyapısının geliştirilmesiyle ilgili idari maliyetler de dahil olmak üzere bazı maliyetler vardır.

Bazı Şirketler belgelendirmeyi doğrulamak için gereken sistemleri sürdürmeye o kadar odaklanmışlardır ki yeni tehlikelere yol açan süreç değişiklikleri tespit edilememiştir.

OSHA İş Güvenliği Kılavuzları
ABD'de çoğu insanın OSHA ile ilişkilendirdiği şey güvenlik yasaları ve yönetmelikleridir. Ancak OSHA, işverenlerin kuralların ötesinde düşünmelerine yardımcı olmak için zorunlu olmayan İş Güvenliği sistemi kılavuzlarıda sağlar.

1680105503193.png

İlk olarak 1989 yılında yayınlanan OSHA Güvenlik Programı Yönetim Kılavuzları, temel uyum programlarının bunları gerektiren kuruluşlarda uygulamaya konulmasını sağlamak için basit bir çerçevedir. Güvenlik ve Sağlık Programları için Tavsiye Edilen Uygulamalar Ekim 2016'da tekrar güncellenmiştir.

Daha önce de belirttiğim gibi, bu uygulamalar zorunlu değildir ve OSHA bir şirkete bunlara aykırı davrandığı için ceza veremez. Temel unsurlar şunlardan oluşmaktadır:
Yönetim Liderliği
  • İşçi Katılımı
  • Tehlike Tanımlama ve Değerlendirme
  • Tehlike Önleme ve Kontrol
  • Eğitim ve Öğretim
  • Program Değerlendirme ve İyileştirme
  • Ev Sahibi İşverenler için İletişim ve Koordinasyon
  • Müteahhitler ve Personel Ajansları
ISO vs OSHA vs ANSI Yönetim Sistemleri

Gördüğünüz gibi, ISO 45001, ANSI Z10 ve OSHA İş Güvenliği yönetim sistemi yaklaşımları arasında yüksek derecede örtüşme vardır. Etkili İş Güvenliği yönetiminin arkasındaki temel ilkeler - süreç iyileştirme, çalışanların katılımı/eğitimi ve risk değerlendirmesi/kontrolü - zaman içinde pek değişmemiştir.

1680106643080.png

Hangi çerçeve seçilirse seçilsin, başarı yönetim desteğine, çalışanların katılımına ve tehlikeleri analiz etme ve kurum içinde gerekli değişiklikleri yapma isteğine bağlıdır.

Uzun vadeli başarı, Çevre Güvenliği ve Sağlığı Departmanının tutarlı liderliğini ve sağlam bir değişim yönetimi sürecini gerektirir.

Çerçeve ne olursa olsun, İş Güvenliği yönetiminin başarısı yönetim desteğine, çalışan katılımına ve gerektiğinde değişiklik yapma isteğine bağlıdır.

Davranışa Dayalı Güvenlik (BBS) Sistemleri
Güvenliğe davranış temelli yaklaşım aslında B.F. Skinner'ın (1938-1971) insan davranışına ilişkin deneysel analizinin bir sonucudur.

Skinner, insanların tutumları, niyetleri vb. gibi iç faktörleri göz önünde bulundurmadan, bunun yerine işyerinde güvenli olmayan veya istenmeyen gözlemlenebilir davranışlara odaklanmıştır. Müdahaleler daha sonra davranışları daha güvenli veya daha verimli sonuçlar yönünde değiştirmek için tasarlanmıştır.

Zaman içinde, iş güvenliğine davranış temelli yaklaşım rafine edilmiş ve uluslararası standart belirleyici kuruluşların aksine kar amacı gütmeyen güvenlik danışmanları tarafından işletmelere sunulmuştur.

Geller, Krause, Peterson ve diğerlerinin orijinal düşünceleri, daha önceki çalışmaların insan psikolojisinden yararlanmış ve çok çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere gözlem ve ölçüm tekniklerini geliştirmiştir.

Bir BBS sistemini uygulamak için birçok yöntem vardır, ancak çoğu aşağıdaki adımlara dayanır:
  1. Süreç hakkında bilgi sahibi olan Yöneticiler, Süpervizörler ve Hat Çalışanlarından oluşan bir uygulama ekibi belirlenir.
  2. Geçmiş yaralanmaların, ramak kala kazaların ve tesis aksaklıklarının analizini yapılır. Teşvik edilecek ve pekiştirilecek "güvenli" davranışların bir listesini oluşturulur.
  3. Güvenlik gözlemleri için kullanılacak ve zaman içinde karşılaştırma için sayısal veriler sağlayacak bir kontrol listesi geliştirilir.
  4. Zaman içinde ölçümleri izlemek ve karşılaştırmak için bir gösterge tablosu veya başka bir yöntem oluşturulur.
Davranış temelli bir sistemin başarısını büyük ölçüde kontrol listesinin kalitesi ve işgücünün gözlemlenmeye ve iyileştirme sürecine katılmaya istekli olması belirler.

Kuruluşlar, çeşitli derecelerde başarı ile uyumu teşvik etmek için hem olumlu teşvikler hem de olumsuz sonuçlar kullanmışlardır, ancak çoğu zaman, yalnızca saatlik işgücü, programın işletilmesiyle ilgili gözetim ve kritik geri bildirimle karşı karşıya kalmaktadır.

Bilimsel Yönetimin Temelleri
Yirminci yüzyılın başında çalışan Frederick Taylor, ilk fabrikalarda endüstriyel verimlilik üzerine çalışan bir Makine Mühendisiydi. Üretim sürecine ve işçilerin bu süreçle nasıl etkileşime girdiğine bakan ilk kişiydi ve amacı her bir bireyden maksimum üretim elde etmekti. Taylor 1909 yılında "Bilimsel Yönetimin İlkeleri" adlı başyapıtını yayınladı.

Frederick Taylor'a göre yönetimin temel amacı, işveren için maksimum refahı ve her bir çalışan için maksimum refahı sağlamak olmalıdır.

"Azami refah" kelimeleri, geniş anlamıyla, sadece şirket ya da mal sahibi için büyük kar payları değil, refahın kalıcı olabilmesi için işin her dalının en yüksek mükemmellik düzeyine geliştirilmesi anlamında kullanılmaktadır.

Aynı şekilde, her bir çalışan için azami refah, yalnızca kendi sınıflarındaki erkek ve kadınların genellikle aldığından daha yüksek ücretler anlamına gelmez, aynı zamanda daha da önemlisi, her bir erkek ve kadının azami verimlilik düzeyine geliştirilmesi anlamına gelir. Sonuç, genel anlamda insanların doğal yeteneklerinin uygun olduğu en yüksek dereceli işi yapabilmeleri ve mümkün olduğunda onlara bu tür işlerin verilmesi anlamına gelir.

İşveren için azami refah ile çalışan için azami refahın, yönetimin önde gelen iki hedefi olması gerektiği çok açık görünmektedir. Bu gerçeği ifade etmek gereksiz görünmektedir.

Aksine, bilimsel yönetimin temelinde, her ikisinin de gerçek çıkarlarının bir ve aynı olduğu; işveren için refahın, çalışan için refahla birlikte olmadığı sürece uzun yıllar boyunca var olamayacağı ve bunun tersinin de mümkün olduğu ve işçiye en çok istediği şeyi -yüksek ücret- ve işverene de istediği şeyi -düşük işgücü maliyeti- vermenin mümkün olduğu inancı yatmaktadır.

Taylorizm 20. yüzyılın başlarında nasıl yükseldi ve düştü?
  • Taylor üretim görevlerini yapı söküme uğrattı ve çıktıyı optimize etmek için takımları, sıralamayı ve hat hızını rasyonel bir şekilde optimize etti.
  • Birinci Dünya Savaşı, Taylor'un teorilerinin popüler olduğu bir dönemde endüstriyel üretimin optimize edilmesini gerekli kıldı.
  • Taylor, artan verimlilikten işçiler kadar patronların da faydalanması gerektiğini savunmasına rağmen, bu faydalar büyük ölçüde aşağıya yansımadı.
  • Taylor'ın "zaman ve hareket çalışmaları", iş günü boyunca sürdürülemeyen bir maksimum çıktı/işçi/zaman ortaya çıkardı. İşçi çeşitliliğini ayarlama çabaları "bilimsel" yönetimin itibarını zedeledi.
  • Taylor'un üretim hattı optimizasyonuna yönelik yaklaşımları bugün hala geçerli ve kullanılıyor olsa da, "Taylorizm "in emeğin sömürülmesine ilişkin olumsuz çağrışımları kültürümüzün bir parçası haline gelmiştir.
Günümüzde "Bilimsel Yönetim" terimi, karmaşık işyeri görevlerini ve etkileşimlerini incelemek ve anlamak ve mühendislik, kimya, ergonomi ve diğer bilimsel çalışma alanlarını kuruluşlarda güvenliği artırmaya taşımak için bir yaklaşım olarak kullanılmaktadır.

LEAN ve Six-Sigma gibi mevcut verimlilik ve kalite yaklaşımları, iş akışını, tesis düzenini ve işçi ergonomisini analiz etmek ve iyileştirmek için Taylorizm döneminde geliştirilen araçları kullanmaktadır.

İş Güvenliğine Yeni Bakış (Safety-II)
İş Güvenliği-II olarak da adlandırılan Yeni İş Güvenliği Görüşü 1990'ların sonlarında ve 2000'lerde ortaya çıkmıştır. Bu süre zarfında, güvenlik alanındaki uygulayıcılar ve akademisyenler yukarıda açıklanan geleneksel İş Güvenliğii uygulamalarının etkinliğini sorgulamaya başladılar.

İşyerindeki hastalık ve yaralanma oranı 1973'te 11:0 iken 2000'de 6:1'e düşürülmüş olsa da (her 100 işçi başına kaydedilebilir yaralanmayı temsil etmektedir), ölümler aynı ölçüde azaltılamamıştır.

Aslında, ABD endüstrilerindeki ortalama mesleki ölümcül yaralanma oranı 2008'den bu yana 3:4'te takılı kalarak istatistiksel bir "platoya" ulaşmıştır (R. Gantt, "Safety Differently - A New View of Safety Excellence," Session 590, ASSE Proceedings, Feb 2015.

Bu yüzden sektör liderleri ve sigortacılar güvenlik personeline, ekipmana ve prosedürlere, eğitime ve güvenlik denetimlerine yatırılan onca paranın neden şimdiye kadar her tehlikeyi ortadan kaldırmadığını ve her yaralanmayı önlemediğini sormaya başladılar.

Neden bu kadar çok "Sıfır Kaza" güvenlik programı çok az sonuç verdi?

Yukarıda gösterildiği gibi, geleneksel güvenlik uygulamaları geriye dönük olma eğilimindedir ve yaralanmalar ve kayıp günler gibi başarısızlıklara yanıt vermeye dayanır. Kaza analizi, yaralanmalara veya süreç kesintilerine neden olan davranışsal ve sistem arızalarına odaklanır.

"Neyin yanlış gittiğini" anlamak ve bunu düzeltmeye çalışmak için harcanan çaba aynı hatanın tekrarlanmasını önlemede etkili olsa da (seçilen düzeltici faaliyetlerin uzun vadede etkili olduğu varsayılırsa), yalnızca tekrarlayan hataları önlemeye odaklanmak kazayla sonuçlanmayan diğer eylemlerin %99,99'unun anlaşılmasını engeller.

Başka bir deyişle, güvenlik personeli genellikle yanlış şeylere bakarak zaman harcamaktadır.

Heinrich'in Üçgenindeki Kusur
Ciddi kazaların sınırlı sayıda küçük kazadan sonra meydana geldiği kavramı (yani Yaralanma Piramidi Teorisi) H.W. Heinrich tarafından "Endüstriyel Kazaların Önlenmesi" adlı eserde geliştirilmiştir: Bilimsel Bir Yaklaşım" (1931) adlı kitabında geliştirilmiştir.

"Heinrich'in Piramidi" olarak adlandırılan bu teori, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin dinlenme odalarındaki güvenlik posterlerinde yer almaktadır; küçük yaralanmaların ve güvensiz koşulların ortadan kaldırılmasıyla büyük arızaların ve felaketlerin önleneceği inancı binlerce kurumsal güvenlik girişimini başlatmıştır.

Ne yazık ki Heinrich yanılıyordu, çünkü son zamanlardaki en kötü endüstriyel kazalardan bazıları - Challenger patlaması, Deep Water Horizon felaketi, Texas City Rafinerisi yangını vb - OSHA VPP statüsüne ve sektör ortalamasının altında yaralanma ve hastalık oranlarına sahip kuruluşlarda meydana geldi.

Heinrich'in teorilerinde belirtildiği gibi, küçük kazalar ve büyük felaketler istatistiksel olarak birbiriyle bağlantılı değildir.

ABD Kimyasal Güvenlik Kurulu'nun Texas City rafinerisi patlamasına ilişkin analizine göre, "BP Texas City patlamaları düşük frekanslı, yüksek sonuçlu bir felaket kazası örneğiydi. Toplam kaydedilebilir kaza oranları ve kayıp zamanlı kaza oranları, bir tesisin katastrofik olay riskini etkili bir şekilde tahmin etmez."

Uygunsuzluklaru Öngörmenin ve Düzeltmenin Ötesinde
Organizasyonların ve iş süreçlerinin doğasının, tehlike analizine yönelik geleneksel yaklaşımların artık olası hataları öngörme ve düzeltme görevini yerine getiremeyecek kadar karmaşık ve birbiriyle ilişkili hale geldiğini kabul ederek, yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu açıktır.
1680106919765.png

"Karmaşık bir sistemde güvenlik ve risk, tek tek bileşenleri kontrol etme, yönetme, standartlaştırma ve anlama meselesi değildir. Sistem kazaları (Perrow, 1984) olarak adlandırılan kazalar, nadiren de olsa, sistemin kendi etkileşimli karmaşıklığından kaynaklanır... Sistem kazaları, herhangi bir bileşen parçasının çalışmasından veya işlevsizliğinden değil, bileşenler arasındaki ilişkilerden kaynaklanır." (Dekker S, The Safety Anarchist, s. 134 (2018)

Bu, giderek karmaşıklaşan bir sürecin parçası olan çalışanların eylemlerini ve eylemsizliklerini içerir. Bir çalışan olaylar zincirini başlatmak için bir "hata" yapsa da, sonuçların felaket mi yoksa küçük mü olacağını belirleyen şey sistem tasarımı ve işletim özellikleridir.

Açıklanan Yeni Görüş
"Yeni Bakış" İş Güvenliği programları, geleneksel İş Güvenliği yönetiminin üzerine inşa edildiği olağan uyumluluk kutularının işaretlenmesine dayanmaz. Birçok şirket uzun yıllar boyunca geleneksel bir yaklaşım kullandıktan sonra Yeni Bakış ilkelerini benimsediğinden, zaten uyum odaklı, denetime dayalı, son derece bürokratik yapılara sahiptirler.

Bu şirketlerde amaç, güvenlik çabalarının etkinliğini artırmak, yaralanmaları azaltmak ve düşük olasılıklı, yüksek etkili yıkıcı kazalara karşı koruma sağlamaktır.

Bürokrasinin bir kısmını yıkmak ve Güvenlik ve Kalite departmanlarından gelen "uzman" bilgisi yerine çalışanların operasyonel bilgisini vurgulamak ilk adımdır.

Yeni güvenlik yaklaşımının bazı genel ilkeleri aşağıda listelenmiştir: (Todd Conklin, Pre-Accident Investigations, 2012)
  • Güvenlik kazaların olmaması değildir; güvenlik savunmalarının varlığıdır.
  • İnsanlar hata yapmak için doğarlar.
  • Çalışanlar işlerini iyi yapmak için işe gelirler.
  • Çalışanlar başarısızlıklara neden olmaz (başarısızlık sistemde yerleşiktir).
  • Çalışanlar düzeltilmesi gereken sorunlar değil, bulunmayı bekleyen çözümlerdir.
  • Bir kazadan sonra suçlayıp cezalandırabilir ya da öğrenip iyileştirebilirsiniz.
Bu yaklaşım, çalışanların bilgisine yüksek değer verir ve atölye, güvenlik departmanı, üretim ve kalite arasındaki iletişime odaklanır.

Safety-II ile güvenlik personeli, olumlu sonuçlarla sonuçlanan çalışan eylemlerinin %99'una odaklanır ve sistemin nasıl başarısız olduğunu ve öngörülebilir başarısızlıkların daha az ciddi sonuçlar doğurması için neler yapılabileceğini anlamak için ara sıra meydana gelen olayları veya başarısızlıkları bir öğrenme fırsatı olarak kullanır.

Güvenlik Sisteminizin Tasarlanması
Şimdiye kadar İş Güvenliğinin birçok temel kavramını gözden geçirdik. Bazı sistemler yüz yılı aşkın bir süredir kullanılmakta, bazıları ise halen araştırılmakta ve işyerlerinde uygulanmaktadır.

Elbette, ISO 45001 gibi uzlaşı sistemleri ofisten fabrikaya ve şantiyeye kadar her türlü çalışma ortamı için bir kılavuz görevi görmeyi amaçlamaktadır. Özel İYS'niz şirketinizin büyüklüğü, iş akışları, tehlikeleri, personeli ve düzenleyici yargı yetkisi için anlamlı olmalıdır.

İster iş yapış şeklinize güvenliği sıfırdan dahil etmek isteyin, ister yıllardır aynı kalan süreçleri iyileştirmek isteyin, aşağıdaki adımlar programınızı planlamanıza ve yürütmenize yardımcı olacaktır.

1. Tehlikeleri Tanımlayın
En temel düzeyde, bir şirketin yapması gereken tek şey "bilinen ciddi tehlikelerden arındırılmış bir işyeri sağlamak ve İSG Yasası kapsamında yayınlanan standartlara, kurallara ve düzenlemelere uymaktır."

Basit değil mi? Ancak bu soruyu yanıtlamak, güvenlik danışmanlığı ve yazılım yönetim sistemleri alanında gelişen bir endüstri yaratmıştır! Buradaki zorluk, şirketinizin hangi yönetmeliklere uyması gerektiğini, uyumu nasıl yöneteceğinizi ve yönettiğinizi nasıl belgeleyeceğinizi belirlemektir.

Başlamak için en iyi yer OSHA'nın web sitesinde ücretsiz olarak bulunan OSHA'nın Küçük İşletme El Kitabı gibi bir referanstır.

Bu referans, belirli OSHA gerekliliklerinin - örneğin Kilitleme Etiketleme - sizin için geçerli olup olmadığını belirlemek için işletmenizde nasıl bir öz denetim gerçekleştireceğiniz konusunda rehberlik içerir. Hatta sürece yardımcı olacak bir kontrol listesi de içermektedir:

OSHA İnşaat Kendi Kendini Denetleme Kontrol Listesini (.PDF) indirin veya DOC şablonu olarak erişin.
OSHA Genel Endüstri Kendi Kendini Denetleme Kontrol Listesini (.PDF) indirin veya DOC şablonu olarak erişin.
Benzer bir süreç Görev-Tehlike Analizi (THA) olarak adlandırılır. Bir THA gerçekleştirmek için, iş hakkında en çok bilgi sahibi olan çalışanları, amirleri ve mühendisleri bir araya getirin ve tüm farklı iş adımlarını ve süreçte kullanılan araçları ve diğer malzemeleri listeleyin.

2. Temel Programların Bir Listesini Oluşturun
Ardından, kimyasallar için Güvenlik Bilgi Formları gibi teknik verileri kullanarak, bir kaza olması durumunda çalışanlara zarar verebilecek veya tesise zarar verebilecek en kötü durumu belirleyin.

Tehlikeleri, uyumluluk için gerekli olan geçerli yönetmeliklerle eşleştirin ve buradan yola çıkarak temel programların bir listesini oluşturun. Kimyasallar için bir Tehlike İletişim Programı oluşturacaksınız ve bu böyle devam edecek.

3. Rolleri ve Sorumlulukları Belirleyin
İYS'yi tasarlamanın bir parçası da bunları güncel tutmaktan ve yönetmekten sorumlu olacak kişilere roller ve sorumluluklar atamaktır.

Tipik olarak, kaza raporlama ve OSHA kayıtlarının tutulması şirketin İşçi Tazminatı programı yöneticisine verilir çünkü çok fazla gizli kişisel veri söz konusudur.

Özel bir güvenlik uzmanı ya da güvenlik yöneticisinin bulunmadığı durumlarda, diğer programlar bu programlara liderlik edebilecek süpervizörlere ve yöneticilere verilmelidir.

Bakım Müdürü genellikle elektrik güvenliği, Kilitleme-Etiketleme, Kapalı Alana Giriş, Kaldırma Araçları ve Vinçler vb. konulardan sorumludur.

Operasyon Müdürü veya Üretim Müdürü genellikle Taşınabilir Yangın Söndürücü Denetimleri, Acil Durum Eylem Planı, Yürüme-Çalışma Yüzeyleri vb. gibi tesis denetim programlarına liderlik eder.

Rollerin nasıl paylaştırıldığı, önemli programların uygulandığından ve sürdürüldüğünden emin olmak kadar önemli değildir.

4. Güvenlik Eğitimi Uygulayın
Eğitim ve kayıt yönetimi alanında bazı şirketler Güvenlik Eğitimi Yönetimi (STM) adı verilen paralel bir sistem uygulamaktadır. Çoğu yönetmelik çalışanların eğitimini gerektirir ve forklift operasyonları gibi bazıları çok özel kayıt tutmayı gerektirir.

Daha küçük şirketler tipik olarak eğitim ihtiyaçlarını (yani kimin ne sıklıkta eğitime ihtiyacı olduğunu) belirleyecek ve bunları iş unvanına göre düzenlenmiş bir eğitim matrisine yerleştirecek, ardından çeşitli eğitim türlerini yıl boyunca daha iyi yaymak için sürekli bir eğitim takvimi oluşturacaktır.

Bireysel çalışanlar, tarihleri, eğitmen adını ve ele alınan konuların açıklamasını içeren, alınan tüm eğitimlerin bir kaydına sahip olmalıdır. Kısa sınavlar, testler veya iş başında gösteriler gerektiren eğitim programları da çalışan eğitim dosyasında saklanmalıdır.

Daha büyük şirketler veya elektrik müteahhitleri gibi dağınık iş gücüne sahip şirketler için tüm bunları takip etmek tam zamanlı bir iş haline gelir. Bu nedenle çeşitli İş Güvenliği yazılımları, eğitim ve sertifika takibini içerecek şekilde geliştirilmiş ve rafine edilmiştir.

5. Bilgiyi Teknoloji ile Yönetin
Uyumluluk için temel gereklilikler çok fazla değişmemiş olsa da, şirketin uyumluluk programı hakkındaki bilgileri yönetme yeteneği çok daha kolay hale geldi.

İYS'nizin bir elektronik tabloda veya buluttaki bir sunucuda taşınmasından bağımsız olarak, hangi standartların işletmenizle ilgili olduğunu ve çalışanlarınızın işteyken ne tür tehlikelere maruz kaldığını belirleme süreci hala herhangi bir İş Güvenliği sisteminin temelini oluşturmaktadır.

Temeller Üzerine İnşa Etmek
Çoğu kuruluş güvenlik programlarının çalışanları korumakla ilgili olduğunu iddia ederken aslında daha çok kazalara (ve bunları önlemeye) odaklanmaktadır.

Amerikan endüstrisinde kaza ve çalışılmayan gün oranlarını düşürmeye odaklanmanın aşırı katı, bürokratikleşmiş ve uyumluluğa dayalı bir yönetim yapısına yol açtığını unutmayın.

Böyle bir yapı, iş gücünde bilgi ve esneklik oluşturmaya odaklanmak yerine, kuruluşu yaptırımlardan ve para cezalarından korumak için vardır. Kazaların önlenmesi her zaman İş Güvenliği anlamına gelmez.

Gerçek İnsanlar için İş Güvenliği Yönetim Sistemleri
Farklı yönetim yaklaşımlarının gerçek şirketlerde nasıl işlediğine dair yaptığım araştırmalarda, her tür sektörde ve yönetim modelinde başarılı olma eğiliminde olan bazı uygulamalar tespit ettim:
  • Gerçekten güvenlik odaklı yönetim (ve bunu kanıtlamak için kaynakları kullanıma sunan yönetim)
  • Doğrudan üst yönetime rapor veren ancak zamanlarını fabrikada, şantiyede vb. çalışanlarla geçiren iyi eğitimli, motivasyonu yüksek güvenlik personeli.
  • Kendilerine değer verildiğini hisseden ve endişelerini misilleme korkusu olmadan yönetime iletebilen çalışanlar
  • Yönetimin güvenlik konusundaki endişelerini yansıtan ve bu doğrultuda hareket eden amirler ve formenler
  • Süreçlerin ve prosedürlerin sürekli sorgulandığı ve geliştirildiği bir öğrenme ortamı
İleriye dönük olarak, yeni güvenlik ilkeleri istatistiklere hitap ederek değerlerini kanıtlayacaktır, evet - ancak yalnızca şirket çalışanlarının işlerini yaparken maruz kaldıkları tehlike seviyesini düşürmenin bir sonucu olarak.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Çevirisi tamamlanmıştır.
 
Üst