• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale İnşaat sahasında ergonomik yaralanmaların önlenmesi

Ergonomik yaralanmaların sadece masa başı işi olanlar için olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün.​

1709645923965.png
Şantiyedeki tehlikeler söz konusu olduğunda, inşaat müteahhitleri OSHA'nın "ölümcül dörtlü" olarak adlandırdığı risklere çok aşinadır - elektrik çarpması, düşme, çarpma ve arada kalma. Sektör genellikle eğitim, güvenlik ekipmanı ve diğer girişimleri kullanarak bu riskleri sınırlandırmak için iyi bir iş çıkarmaktadır. Ancak, birçok güvenlik programı ergonomik yaralanmaların yarattığı daha sessiz tehlikelere ve risklere o kadar odaklanmamaktadır.

Yukarıda bahsedilen yaralanmaların aksine, eklemleri, tendonları, sinirleri ve kasları etkileyebilen ergonomik yaralanmalar genellikle uzun bir süre boyunca oluşur ve ilk başta önemsiz görünebilir. Konforsuz ayakkabılar giymek buna iyi bir örnektir. Bu ayakkabıların giyilmesi yalnızca iş sahasında olası bir akut yaralanmaya yol açmakla kalmaz, aynı zamanda çalışanın zaman içinde kas-iskelet sistemi bozukluğu (MSD) geliştirmesine de neden olabilir.

Birçok kişi ergonomiyi sadece "masa başı işi" olarak düşünse de, gerçek şu ki ergonomik sorunlar her yerde ortaya çıkabilir. Sahada, ergonomik yaralanmalar çalışan güvenliği sorunlarının önde gelen nedenlerinden biridir ve çok maliyetli olabilir.

Amerikan Çalışma ve İstatistik Bürosu tarafından yapılan bir araştırma, "işten uzak kalınan günler" vakalarının yaklaşık yüzde 33'ünün ergonomiyle ilgili yaralanmalardan kaynaklandığını ve musculoskeletal disorders (MSDs)'lara bağlı işçi tazminat taleplerinin ABD'li işverenlere yılda 20 milyar dolardan fazlaya mal olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bu yaralanmalar uzun sürebilir ve potansiyel olarak iş sahasına geri dönüşü engelleyebilir.

Bu durum özellikle inşaat müteahhitleri için geçerlidir. Aslında OSHA, çalışan nüfusun yaşı arttıkça ve işin kapsamı genişledikçe, yüklenicilerin ergonomik yaralanmalar geliştirme riskinin daha yüksek olduğuna işaret etmektedir. İşlerinin büyük bir kısmı hala inşaat alanında yoğunlaşmış olsa da, birçoğu bina bakımında veya ergonomik risk faktörleri sunan veri veya ağ kurulum uygulamalarında da çalışmaktadır.

İnşaat sahasında ergonominin ele alınması, çalışan yetenekleri ile işin taleplerinin yönetilmesi arasında hassas bir denge kurulmasını gerektirir. Risk faktörlerini anlayıp tanımlayarak ve bir dizi kontrol uygulayarak, güvenlik ekibiniz inşaat işçileri ekibinin bu kritik grubunun ergonomik yaralanma riskini azaltabilir.

Beş Ergonomik Risk Faktörü
Bir iş sahasında ele alınması gereken beş temel ergonomik risk faktörü vardır:

1) Yüksek güç: Bu, bir görevi yerine getirmek için gereken fiziksel çaba miktarını ifade eder. Bu, gerçekleştirilen faaliyetin türüne göre gereken kavrama türünü, bir nesnenin ağırlığını ve vücut duruşunu içerebilir. Ne zaman kuvveti artırırsanız, vücut üzerindeki talepleri de artırırsınız. Bu durumda uzun süreli veya tekrarlayan deneyimler yorgunluğa ve kas veya iskelet yaralanmalarına yol açabilir.

2) Garip ve uzun süreli duruşlar: İş faaliyetlerini gerçekleştirirken vücudun nötr pozisyondan önemli ölçüde sapan herhangi bir pozisyonu sorunlara yol açabilir. Yanlış veya kötü bir pozisyonda bükülme, eğilme, uzanma ve çekme sorunlara neden olabilir. Bu durum, genellikle dar alanlarda veya kolayca erişilemeyen ekipmanlarla çalışmak zorunda olan yükleniciler için özellikle yaygın bir ergonomik yaralanma kaynağı olabilir.

3) Tekrarlama: Aynı hareketi tekrar tekrar yapmak vücudu zorlar. Stres miktarı dört faktöre bağlıdır - tekrar sayısı, hareketin hızı, ilgili kas sayısı ve gereken kuvvet miktarı. Hareketler sekiz saatlik vardiya gibi uzun bir süre boyunca tekrarlandığında yorgunluk ve kas veya tendon gerginliği birikebilir.

4) Temas stresi: Bu durum, vücudun dar bir alet sapı veya keskin bir tezgah kenarı gibi sert veya keskin bir kenara bastırılmasıyla ortaya çıkar. Bu durum vücuda aşırı baskı uygular ve zamanla genel sinir fonksiyonlarını ve kan akışını engelleyebilir.

5) El-kol titreşimi: Adından da anlaşılacağı gibi, bu durum elektrikli aletlerden veya diğer ekipmanlardan kaynaklanan titreşimlerden kaynaklanır. Uzun süreli maruziyet rahatsızlığa ve musculoskeletal disorders (MSDs) riskine yol açabilir.

Kontroller Risk Azaltımı Sağlar​

Beş ergonomik risk faktörüyle mücadele etmek için, özellikle malzeme taşıma söz konusu olduğunda, yaralanma oluşumunu azaltmak üzere inşaat şantiyesinde uygulanabilecek kanıtlanmış kontroller vardır.

Ağır Kaldırma Kontrolleri. Şantiyedeki inşaat malzemeleri ağırlık, şekil, boyut ve çap bakımından farklılık gösterir. Bu durum genellikle garip taşıma ve duruşların yanı sıra aşırı efor sarf edilmesine neden olur. Mümkün olduğunca forklift gibi mekanik ekipmanlar kullanılmalıdır.

Ancak güvenlik ekibinizin eğitim sırasında uygun kaldırma tekniklerini vurgulaması ve görünür tabelalar asması da çok önemlidir. Kaldırma işlemlerini 25 kg ile sınırlandırın; bunun üzerindeki her şey için iki kişi gerekir. Ekibinizi uygun tutacaklar kullanmaları gerektiği konusunda eğitin ve eldiven takılı elleri yerleştirmek için yeterli alan olduğundan emin olun. Çalışanların uzun süreler boyunca aynı faaliyete maruz kalmaması için bir program oluşturun ve görevleri rotasyona tabi tutun.

İt. Çek. Taşı. Zorlanma riskini azalttığı için itmek her zaman çekmeye tercih edilir. Ağır kaldırmada olduğu gibi, doğru duruş ve mümkün olduğunda el arabaları ve palet krikoları gibi ekipmanlar kullanılmalıdır. Ek bir not olarak, tüm ekipmanların bakımının düzgün bir şekilde yapıldığından emin olmak da önemlidir.

Doğru Alet Kullanımı. Birçok inşaat faaliyeti, işin yapılması için özel aletler gerektirir. Bunları doğru KKD ve duruş hususları ile doğru şekilde kullanmak yaralanma riskini önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, çalışanlar aletleri kullanmaya başlamadan önce, çalışma yüzeylerinin eğilmeyi veya aşırı uzanmayı önlemek için uygun yükseklikte olduğundan emin olun. Aletler ayrıca her bir çalışanın etkili bir şekilde kullanabilmesi için uygun boyutta ve şekilde olmalıdır. Ayrıca, uygun alet türünün kullanılması ergonomik yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin, nötr bir duruş sağlamak için yatay yüzeylerde sıralı aletler ve dikey yüzeylerde tabanca kabzalı aletler kullanın.

Araç Faaliyetleri İş Sahasının Bir Uzantısıdır. Görevler kamyon kasası ve saklama bölmelerinin içinde ve çevresinde gerçekleştirildiği için araçlar genellikle şantiyenin bir uzantısı olarak hizmet eder. Ekipmana daha kolay erişim sağlamaya yardımcı olabilecek, aracın içinde daha iyi hareket alanı sağlayabilecek ve uygun olmayan bir yükseklikten veya açıdan kaldırmanın neden olduğu yaralanma olasılığını azaltabilecek açılır kamyon kasası kaplaması kullanmayı düşünün.

İnşaat sektörü kalifiye işgücü sıkıntısıyla mücadele etmeye devam ederken, mevcut çalışanları güvende ve iş sahasında tutmak çok önemlidir. En yaygın ergonomik risk faktörlerini belirleyerek ve sorunları hafifletmek ve elektrik yüklenicilerini güvende ve çalışmaya hazır tutmak için kullanılabilecek temel kontrol tekniklerini uygulayarak ekibiniz için ergonomik yaralanmalardaki artışı önleyin. Gerekirse, güvenilir bir iş ortağı bu yaralanma riskini sınırlandırmaya yardımcı olmak için güvenlik programınıza eğitim ve çözümleri dahil etmenize yardımcı olabilir.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst