Musa Kamil Ekin
Yönetim Grubu
- Katılım
- 6 Nisan 2015
- Sertifika
- C Sınıfı
- Firma
- BelKo ltd.şti.
Türk Tabipleri Birliği, Soma faciası raporunda, işçilere her gün 100-150 ağrı kesici dağıtılmasının işyeri hekimince önemsenmemesine dikkat çekti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde yayınlananSoma Maden Faciası İnceleme Raporu pek çok kritik soruna dikkat çekiyor.
Bunlardan biri de TTB’nin “belki de bu kaza sadece bu bulgudan yola çıkarak bile kolayca önlenebilirdi” dediği, her gün 100-150 ağrı kesicinin, baş ağrısı şikayeti olan işçilere dağıtılması.
Rapora göre, Soma faciasında ölümler “kömürün kendiliğinden ısınması ve yanması sonucu ile oluşan karbon monoksit gazının çalışma ortamına yayılması sonucu” gerçekleşti. Ancak, büyük yangını başlatan şey “eski üretim alanlarında bırakılan kömürlerin içten içe yanması” idi.
Rapor, söz konusu yangının ve karbon monoksit zehirlenmesinin önüne geçebilmeyle ilgili TMMOB tarafından öne sürülen pek çok teknik bilgi ve kanıtı bir araya getiriyor. Ancak, konunun ilginç ve çok kritik bir yönüne dikkati TTB çekiyor.
TTB’nin ifadesine göre “karbon monoksit için en iyi sensör insandır… Karbon monoksit etkilenmelerinin bulguları doza bağlıdır; ilk etkilenme genellikle hafif baş ağrılarıdır, bu ağrılar zamanla zonklayıcı tarzda olur ve ağrı kesici almayı gerektirecek düzeylerdedir.” Yani, işçiler, kazadan günler önce, kömürdeki bu içten içe yanmanın ortaya çıkardığı karbon monoksitin etkisiyle baş ağrısı çekip durdular. Diğer bir deyişle, baş ağrıları kazanın habercisiydi.
TTB işçilerin her gün baş ağrısı sebebi ile yüzlerce ağrı kesici kullanmalarına karşın işletmenin duyarsız kalmasının tek açıklamasının “kasıt” olduğunu ifade ediyor. TTB, karbon monoksitin bilinen bir sonucu konusunda ve bu kadar dikkat çekici sayıda bir şikayet varken işyeri hekimlerinin konuyu araştırmamalarını ise, “görevde yetersizlikten ziyade… önemsenmediği, gizlendiği, üstüne gidilmediği kanaati oluşmuştur” olarak yorumluyor.
Yazar: Meslek Hastalığı / 17 Nisan 2016