• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Güvenlik otomasyonu hakkında

aliosmanulusoy

Kayıtlı Üye
Katılım
2 Haziran 2023
Şehir
Bursa
Sertifika
C Sınıfı
Firma
Ototrim Panel Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Merhaba arkadaşlar,

Risk analizi için kafamda soru işareti olan bir konu var. Bilgisi, deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.
Konu;

Çalıştığım yerde makine bazlı risk analizi hazırlarken makinelerde güvenlik otomasyonlarında oluşabilecek sorunları, ya da güvenlik otomasyonunun hatalı olması konusunu risk değerlendirmesine nasıl yansıtabilirim? Bu tehlike ve risk için alınması gereken önlem olarak ne belirleyebilirim?

Örnek olması açısından bir makinede makine otomatik olarak çalışırken bir problem yok fakat manuel moda aldığınızda makine hala kendi kendine çalışıyor. Bu sorunun otomasyondan kaynaklandığını tespit ettik. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak ve risk analizinde elimizi güçlü kılmak için bu durumun bir daha yaşanmaması için risk analizinde bu durumu nasıl belirtmeliyiz?

Şimdiden teşekkürler.
İyi çalışmalar.
 
Merhabalar,

Öncelikle bu analize herkesin katılmasını sağlayarak başlayın. Daha sonra riskli olan parçaları yada arıza oluşturabilecek otomasyon süreçlerini tehlike olarak listeleyin.

1. Numaralı Pres Makinesinde acil durum anahtarlarının (switch) çalışmaması
5. numaralı boru hattında 21. numaralı otomatik vananın kapanmaması

Tehlikeyi spesifik olarak tanımladığınızda sebepleri ve önlemleride aynı şekilde belirleyebilirsiniz.
 
aliosmanulusoyMerhabalar,

Öncelikle risk tespitini doğru yapmak lazım. Makinenin otomasyon arızası nedeniyle "manuel" kumandaya alındığında , otomatik gibi çalışmaya devam etmesi ne gibi risk oluşturuyor?

Problem - 1 : Manuel kumandaya alındığında emniyet donanımları pasif hale geliyor fakat makine otomatik kumanda da gibi çalışmaya devam ediyor
Risk : Uzuv Sıkışması, Kesilmesi sonucu kopma, yaralanma, iş kazası... (veya ölüm... siz gözlemleyin..)
Cevap : Burada ki sorun emniyet donanımının pasif hale gelmesi ! Emniyet donanımları otomatik veya manuel kumanda edilmesi fark etmeksizin pasif edilemez. Switch veya sensör sistemi manuel kumandaya alındığında devreye girmiyor ise acil durdurma tertibatı da çalışmaz... Bu durumda riski direkt olarak emniyet donanım bağlantı tasarımının ve otomasyon yazılımının emniyet sistemlerini devreye almada hatalı olduğu şeklinde tarif edebilirsiniz.

Problem - 2 : Manuel kumandaya alındığında emniyet donanımları "AKTİF" fakat makine otomatik kumanda da gibi çalışmaya devam ediyor. (Bu gibi durumlarda çalışanın makine-ekipman kullanımına yönelik davranışı/kumanda etme tarzı/bulunduğu yer/risk algısı değişebiliyor... Fakat unutmayınız ! çalışan manuel kumandaya aldığı için emniyet donanımlarını pasif edemez !!!)
Risk : Bu durumda proses bazlı riskleri sizin gözlemleyeceğiniz için öngörü de bulunamam ama emniyet donanımları kazayı önlemek için yeterli ve doğru tasarlandıysa risk olmaz !
Cevap : Risk yoksa !!! Sorun arıza veya bakımsızlık olacağı için İş Güvenliği Uzmanı olarak Makinelerin günlük, haftalık, aylık, yıllık bakımlarının planlanıp planlanmadığını (yani işyerinin bir Planlı Bakım Sistemi ve veri kaydı olup olmadığı) kontrol ediniz. Burada eksiklik varsa İş Ekipmanları Yönetmeliğinde belirtildiği gibi makine, ekipman, tezgah vs bakımlarının (periyodik kontrole tabi olmasa da iş yerinde bulunan tüm makine ve ekipmanların düzenli bakım veya kontrollerinin yapılması gerekir. Bu planlama imalatçının öngördüğü veya prosesin ihtiyacı olan sürelerle tekrarlanarak yapılır. Makine-Ekipmanların bakımı imalatçı, imalatçının görevlendirdiği servis personeli veya işyeri tarafından görevlendirilmiş ve o işi yapmaya yeterli nitelikli personel tarafından yapılır.) planlanmadığını , işletilen bir sistem veya veri kaydı bulunmadığını dolayısıyla emniyet donanımlarının aktif olmasına rağmen bakımsız makine-ekipmanın rutin çalışma sırasında farklı riskler oluşturabileceği, emniyet donanımlarının pasif olması dahil elektrik aksamı kaynaklı arızaların olabileceğini, kontrol ve denetimin (işyeri içerisinde) bu hususta yetersiz olduğunu dolayısıyla iş kazası ve yangın riskleri oluşabileceğini belirtin.

Yukarıda ki sorunların her ikisi de mevcut ise (hem emniyet donanımları pasif oluyor , hem de bakım yönetim sistemi olmadığı...) ; Her ikisini de risk değerlendirme-analiz raporunuzda belirtin. İmalatçısının öngördüğü kritik değişim, bakım parametreleri varsa ve takip edilmiyor ise, proses sırasında harici riskler oluşturuyor ise onları da gözlemleyerek eklemeyi unutmayın.

Sağlıklı günler.
 
Üst