• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Güvenilirlik Merkezli Bakım (RCM) ve Risk Temelli Denetim (RBI)

chemeng

Kayıtlı Üye
Katılım
11 Kasım 2015
Sertifika
A Sınıfı
Firma
HSE Services
Güvenilirlik Merkezli Bakım (RCM)

Güvenilirlik merkezli bakım (RCM), teçhizat ve yapılar için yapısal güvenilirlik ve emniyet seviyelerinin sağlanmasını amaçlayan bir başlangıç önleyici bakım programı oluşturma metodudur (IEC 60300-10).

RCM, karar mantık ağacında kullanılmak üzere, her arızanın emniyet ve işletme sonuçlarına ve bu arızalardan sorumlu olan bozulma mekanizmalarına göre teçhizat ve yapıların bakım gereklerini tespit eder (IEC 60300-3-11).

Bütün görevler emniyet, çevre, işletme ve ekonomik hususlar esas alınarak belirlenir. Ancak, tarif edilen bütün görevlerin bütün programlar tarafından otomatik olarak istenmeyeceği, bunun yerine her durum için ayrı ayrı belirtilmesi gerektiğini beyan etmek gerekir. RCM’nin başarıyla uygulanması için teçhizat ve yapının, bunların sistemlerinin, alt sistemlerinin, teçhizat malzemelerinin, bunların arızalarının ve bu arızaların sonuçlarının iyi anlaşılması şarttır (IEC 60300-10)

Güvenilirlik merkezli bakım metodolojisi, mevcut ekipmanların (pompa, vana, kompresör, alternatör, sürücüler vs), fonksiyonel arıza analizi (Proses FMEA, FMECA, FTA) yaklaşımını uygulayarak, çevre ve güvenlik kriterlerini yerine getirerek işlevsel sürdürebilirliğini amaçlar.

Risk Temelli Denetim (RBI)

RBI, ekipmanda meydana gelebilecek bütünlük kaybı (Loss of containment, LOC) ile hasar mekanizmalarına odaklanır. Statik ekipmanlar; Kolonlar, reaktörler, fırınlar, tanklar, boru hatları, eşanjörler, pompa, havalı soğutucular, kazanlar, basınç emniyet tertibatları. Arıza meydana gelmeden önce koruma, bakım ve zayıf bileşenlerin yenisi ile değiştirilmesi gibi işlemler için plan yapılmasını sağlar. API RP 580 VE API RP 581 standartları kimyasal proses tesislerinde ekipmanlar için risk temelli koruma programı rehberleridir. RIMAP metodolojisi (Avrupa endüstrisi için risk temelli denetim ve bakım prosedürü), API 571, HSE RR 304, CWA 15740, ASME PCC-3-2007 RBI konusunda
diğer rehberlerdir. API 510, API 571, API 579 ve API 653 diğer ilgili standartlardır.

RBI’ın amacı mekanik bütünlük ve güvenilirlik sağlanması amaçlanan tesisteki riskleri azaltan optimum bakım programı oluşturmaktır (API RP 580).

API 571’e göre 66 tip hasar mekanizması mevcuttur.

RCM ve RBI, proses endüstrisinde proses güvenliği yönetim sistemi kapsamında kurulur. Proses güvenliği yönetim sistemi çok teknik bir çalışma ve uygulama sürecidir. Değişim yönetimi de ayrılmaz bir parçasıdır.
 
Üst