• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gürültüye Bağlı Işitme Kaybının Özellikleri

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
**İşitme kaybı sensörinöraldır ve iç kulaktaki tüy hücrelerini etkiler.

**Gürültüye bağlı kayıplar bilateral ve az ya da çok simetrik olma eğilimindedir. Bununla beraber özellikle de bir kulak gürültüden diğerine göre daha çok etkilendiği zaman, pek çok istisnai durumlar da görülebilir.

**Gürültüye maruz kalma çoğunlukla simetrik olduğu için, işitme kaybı tipik olarak bilateraldir.

**Gürültüye maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan işitme kaybının ilk belirtisi 3000, 4000, 6000 Hz’de çentik ve 8000 Hz’de iyileşmedir. Çentiğin tam olarak yeri, gürültünün frekansı ve kulak kanalının uzunluğu dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Gürültüye maruz kalınan erken dönemlerde 500, 1000 ve 2000 Hz’deki işitme eşiklerinin ortalaması, 3000, 4000 ve 6000 Hz’deki işitme eşiklerinin ortalamasından daha iyidir.

**Yaklaşık olarak gürültü maruziyetinin 10-15 yıl sonrasında, 4000 Hz’deki işitme kaybının ilerlemesi yavaşlar ve ilerleme 2000-3000-6000 Hz gibi diğer frekanslarda da rahat görülür.

**Gürültüye maruz kalma, tek başına yüksek frekanslarda 75 dB’den, alçak frekanslarda 40 dB’den daha fazla işitme kaybına yol açmaz. Yaşa bağlı olarak kişilerde daha fazla işitme kaybı görülebilir.

**Kronik gürültü maruziyetine bağlı olarak görülen işitme kaybının miktarı, ilk 10-15 yılda daha fazladır ve işitme eşikleri düştükçe azalır. Yaşa bağlı işitme kaybında işitme kaybı zamanla birlikte hızlanır.

**Daha önce gürültüye maruz kalan kulaklar, daha sonra maruz kalınan gürültüden daha fazla etkilenmez. Gürültüye bağlı işitme kaybı, gürültüye maruziyet ortadan kalktıktan sonra ilerleme göstermez.

**85 dBA’nın üzerindeki gürültüye 8 saat maruz kalındığında, işitme kaybı ciddi oranda artar. Genel olarak, yıllarca sürekli gürültüye maruz kalmak, aralıklı olarak gürültüye maruz kalmaktan daha zararlıdır. Yüksek şiddetteki gürültüye maruz kalmak da ciddi işitme kaybına neden olabilir.

Tarih: 05 Şubat 2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst