• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Görevlendi̇rme

jesus

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ağustos 2023
Şehir
Trabzon
Sertifika
C Sınıfı
Firma
çalışmıyor
Merhaba, şu an aktif olarak baktığım firmam başka bir şehirden görevlendirme ile geldi ve uzun süredir çalışıyor 6 ay oldu. Tahminen 1 yılı bile geçebilir. Firmanın sicili başka bi şehirde yani. Şunu sormak istiyorum bu görevlendirme ile gelen çalışanlara ben görevlendirme kağıdı imzalatıyorum. Bunun belirli bir süresi var mı çalışanlar açısından? Ayrıca firma açısından görevlendirme süresi denilen bir süre var mı? yani 1 yılı falan geçerse sicili bulundugu şehirde açması gibi vesaire türden bir şey var mı?

Bir de şimdi bu benim firmam bu görevlendirme ile geldigi şehirde, başka bir firmaya hizmet verecek yine aynı şehir ama farklı bir ilçesinde en fazla 4 hafta belki 3 haftalık bir iş anlaşması yaptı. Benim bu 4 haftalık iş için hangi İSG KLOSÖRÜ dosyalarını hazırlamam gerekiyor? yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
 
İş Kanununun 22'nci maddesinde İş Kanununa göre geçici görevlendirilecek İşçinin ihtiyaç dahilinde aynı işverene ait başka bir şubede yahut farklı bir işyerinde geçici olarak görevlendirilebilir Geçici görevlendirme iş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile düzenlenebilir.

Ancak Geçici görevlendirmenin ne kadar süreyle olacağı ise uygulamada çeşitli soru işaretlerine yol açabilmektedir. Örneğin Tarım Bakanlığı'nın A Yerleşkesi de çalışan işçi, B Yerleşkesine hangi süreyle görevlendirilebilir...

Şayet Konuya kamu işçileri açısından bakacak olursak ilk başvuracağımız yasal dayanak 4857 sayılı İş Kanunudur. İş Kanununa göre geçici görevlendirilecek işçinin yazılı rızası alınmalıdır. Çünkü işin nerede ve ne zaman görüleceği çalışma koşulları arasında yer alan hususlardır. Bu konu İş Kanununun 22 nci maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Dolayısıyla İş Kanununa göre işveren, işçinin de yazısı rızası alınarak geçici görevlendirme yapabilmektedir. Ancak İş Kanununda geçici görevlendirme konusunda detaylı bir düzenleme bulunmamaktadır.

PEKİ, GEÇİCİ GÖREVLENDİRME İŞ SÖZLEŞMESİYLE DÜZENLENEBİLİR Mİ?​

Geçici Görevlendirme İş Sözleşmesiyle Düzenlenebilir mi Bu konu İş Kanununun 22 nci maddesinde düzenlenmiştir Geçici görevlendirme iş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile düzenlenebilir. Sözleşmeye, işçinin ihtiyaç halinde aynı kurumun başka bir işyerinde görevlendirileceğine dair hüküm konulur ve işçi bu sözleşmeyi imzalarsa, geçici görevlendirmeyi kabul etmiş sayılır. Bu durumda idare, işçiyi, belirlenen süreleri aşmamak kaydıyla başka bir işyerinde görevlendirebilir.

PEKİ, GEÇİCİ GÖREVLENDİRMEDE SÜRE SINIRI VARMI?​

Geçici Görevlendirmede Süre Sınırı Yukarıda ifade ettiğimiz üzere geçici görevlendirme konusunda İş Kanununda detaylı bilgi bulunmamaktadır. Yargıtay kararlarında da geçici görevlendirmenin işverenin yönetim hakkı kapsamında olduğu ifade edilmektedir. Fakat bu yönetim hakkı kapsamında verilen yetkinin makul bir çerçevede olması gerektiğini yukarıda ifade ettik.

Kamu işçileri tarafından sıklıkla sorulan sorulardan birisi de geçici görevlendirme sürelerine ilişkindir. Zira sürekli uzatılan geçici görevlendirme işçiler açısından bir takım mağduriyetlere sebebiyet verebilmektedir. Kamu görevlileri kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir.

Konuyla ilgili memurlar için verilen Devlet Personel Başkanlığı görüşü emsal kabul edilebilir. İlgili görüş yazısında süre sınırı ile ilgili olarak;
d)bendinde Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır gerekli görülmesi halinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir…

Özetleyecek olursak, kamuda çalışan sürekli işçiler iş sözleşmeleri ile geçici olarak başka bir işyerinde görevlendirilebilirler. İşverene verilen geçici görevlendirme yetkisi objektif olarak ve dürüstlük kuralına uygun olarak kullanılmalıdır. Aynı zamanda görevlendirme süresi makul sınırlar dışına çıkmamalıdır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen görüşte de Meslektaşlarımızca söylediklerimizi destekler nitelikte ifadeler bulunmaktadır. Geçici görevlendirme sürekli bir hale getirilmemelidir. İşveren makul sınırları aşmamalıdır der sağlıklı günler dilerim...

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst