Fatih Özcan
Site Kurucusu
- Sertifika
- Diğer Belge
- Firma
- ABL Group
Solunum koruması gerektiren riskli işleri yaparken tam bir uyumun sağlanması önem taşır. Beslemesiz yarım-yüz ya da tam-yüz gaz maskeleri yüzünüzün çevresinde sıkı bir yalıtım sağlamalıdır. En küçük bir açıklık dahi buharların ya da partiküllerin içeri sızması için yeterlidir. Korunduğunuzdan emin olmak için aşağıdaki hususları dikkate alınız:
· Donanımın tam olarak uyması test edilmelidir.
· Her kullanımdan önce tam olarak uyum sağlaması kontrol edilmelidir.
· Gaz maskesinin doğru şekilde temizlenip saklanması gerekir.
· Yüzün yalıtım sağlanan noktalarının temiz şekilde tıraş edilmesi gerekir.
· Gerekiyorsa uygun bir gaz maskesi filtresi/kartuşu kullanınız
Tam bir yalıtım sağlanamıyorsa yapılması gerekenler
Tam bir yalıtım sağlamak mümkün olmadığında (ör: yüzün tam tıraşlı olmaması ya da derin yara izi bulunması), kapüşonlu bir beslemeli hava arıtıcı gaz maskesi (PAPR) kullanılabilir. Kapüşon rahat bir şekilde oturur ve sakallı çalışanlar için uygundur.
Unutmayınız: Bunlar hava arıtıcı tipteki gaz maskeleridir. Oksijen düzeyinin yetersiz olduğu alanlarda hava beslemeli bir gaz maskesi kullanılmalıdır. Gerçekleştirilen işin ve içinde bulunulan ortamın tipi daima dikkate alınmalıdır.
Kaynak:
WorksafeBC Toolbox Meetings
Proper fit of respirators
· Donanımın tam olarak uyması test edilmelidir.
· Her kullanımdan önce tam olarak uyum sağlaması kontrol edilmelidir.
· Gaz maskesinin doğru şekilde temizlenip saklanması gerekir.
· Yüzün yalıtım sağlanan noktalarının temiz şekilde tıraş edilmesi gerekir.
· Gerekiyorsa uygun bir gaz maskesi filtresi/kartuşu kullanınız
Tam bir yalıtım sağlanamıyorsa yapılması gerekenler
Tam bir yalıtım sağlamak mümkün olmadığında (ör: yüzün tam tıraşlı olmaması ya da derin yara izi bulunması), kapüşonlu bir beslemeli hava arıtıcı gaz maskesi (PAPR) kullanılabilir. Kapüşon rahat bir şekilde oturur ve sakallı çalışanlar için uygundur.
Unutmayınız: Bunlar hava arıtıcı tipteki gaz maskeleridir. Oksijen düzeyinin yetersiz olduğu alanlarda hava beslemeli bir gaz maskesi kullanılmalıdır. Gerçekleştirilen işin ve içinde bulunulan ortamın tipi daima dikkate alınmalıdır.
Kaynak:
WorksafeBC Toolbox Meetings
Proper fit of respirators