• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Enfeksiyon Hastalıkları Ve Ilk Yardım Tedavisi -222-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Bir gün, herkes ciddi olarak yaralanmış ve kanamalı bir arkadaşına yardım etmek durumunda kalabilir. O andaki en önemli işin yaralanmış kişiye yardım etmek olması doğaldır, ancak aynı zamanda kişinin kendisini enfeksiyondan da koruması gerektiği de unutulmamalıdır. AIDS ve hepatit gibi bir çok hastalık tükürükten kana ya da kandan kana temasla bulaşabilmektedir. Uzun kuluçka dönemi nedeniyle, bireyler öyle bir hastalığı taşıdıklarını bilmeyebilirler. Kan transfüzyonu ya da enfekte kişi tarafından dokunulmuş yemeğe temas yoluyla, bir enfeksiyon hastalığına yakalanmış olabilirler. Enfeksiyon korumasız bir ilk yardım için, kendi başına yöntemler geliştirilmemelidir.

Başka birinin vücut sıvılarına temas etme olasılığı olduğunda "evrensel önlemleri" uygulayın. Bunun anlamı şudur; ilk yardım uygularken tüm yaralı kişiler kan yoluyla bulaşabilen bir patojenle enfekte varsayılır.

- İlk yardım yaparken kendinizi korumanın en iyi yollarından biri kauçuk ya da latex eldivenler giymektir. Bu yalnızca sizi korumaz, yaralı kişiyi de ek enfeksiyon riskinden korur. Küçük parmak kesikleri ya da ellerinizdeki sıyrıklar bir virüs ya da bakteri girişine yol açabilir.

- Tüm ilk yardım setlerine, steril kalmaları için ayrı paketlenmiş lastik eldivenler konmalıdır. Eldivenler hiç bir zaman tekrar kullanılmamalıdır.

- İlk yardım kitlerine aynı zamanda yüz maskesi ve gözlükler konulmalıdır. Eğer kan sıçrama olasılığı varsa, müköz membranlarınızı-ağız, burun ve gözlerinizi maske ve koruyucu gözlükle kapayınız. Bir toz maskesi ya da bir solunum filtresi yeterlidir.

- Ağızdan ağıza solunum enfeksiyon hastalıklarına maruziyet için ayrı bir potansiyel risk içerir. Kendinizi, ilkyardım setinde bulundurulması gereken tek kullanımlık bir Hijyenik Solunum Maskesi*, Airway ya da diğer adıyla S-tüp** ile koruyabilirsiniz. Bu plastik aletler tükürük geçişini önleyerek, çeşitli enfeksiyon hastalıklarının bulaşma potansiyelini sınırlar.

- Kan bulaşmış eldivenler, giysiler, bandajlar ve emici materyaller sızıntı yapmayan, üstünde net olarak kırmızı renkle “biyolojik tehlikeli madde” yazan kutulara düzgün şekilde depolanmalıdır.

- Kan ya da vücut sıvılarına maruz kaldıysanız ellerinizi ve temas eden deriyi sabun ve ılık suyla acilen yıkayınız. Güvenlik önlemi olarak, patojenler (olası bulaş) için gereken testleri yaptırınız.

- İşyerinizde herhangi bir kanama olursa, kanın yayıldığı alan dezenfekte edilmelidir. Su ve çamaşır suyu (10’a 1) karışımı kabul edilen bir metoddur. Eğer dezenfektan kullanılmadıysa, saatler sonra kanla temas eden bir kişi bile enfekte olabilir.

İş yerinde (olanaklar çerçevesinde her vardiyada en az bir), ilkyardım eğitimi almış ve enfeksiyon hastalıklarına maruziyetten korunabilen “Belirlenmiş İlk Müdahaleci - Sağlıkçı İşçi” bulunmalıdır. Ancak, acil yardıma gereksinimi olan bir çalışma arkadaşınıza, sizin de müdahale etmeniz gerekebilir. Girişimde “evrensel önlemleri” uygulayın ve başkalarını da aynı şekilde davranmaları için uyarınız. Kan yoluyla bulaşan patojenler ile ilgili eğitimi Kızılay ya da diğer yetkili kuruluşlardan alabilirsiniz. Başedilmesi zor enfeksiyon hastalıkları giderek artmaktadır, RİSK ALMAYIN!

aa.png
bb.png

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Ekli dosyalar

• -222- Enfeksiyon Hastaliklari Ve Ilk Yardim Tedavisi.doc
    265 KB · Görüntüleme: 5