• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel tip gaz tüplerinin korozyona uğraması-ret kriteri nedir?

RabiaÖ.

Kayıtlı Üye
Sertifika
C Sınıfı
Firma
osgb
Metal sektöründe bir firmada kaynak işleminde kullanılan gaz tüplerinde çok fazla korozyona uğrayan gaz tüpü mevcut. Depolama alanında ve aktif sahada korozyona uğramış şekilde kullanılanlar var. (Kalıcı işaretlerinde korozyon yok okunabiliyor fakat gövdede geniş kısımlarda korozyon var)
Bu tüplerin kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyorum fakat mevzuat anlamında destekleyecek bir dokümana ihtiyacım var. Basınçlı kaplar yönetmeliğinde bunula ilgili net bir ibare göremedim.
ÇSGB METAL SEKTÖRÜNDEKİ İŞYERLERİNDE GAZ TÜPLERİ İÇİN KULLANIM VE GÜVENLİK ŞARTLARI Rehberini inceledim aşağıda ki bilgi yer alıyor fakat ulaşmak istediğim bilgiyi tam olarak vermiyor. Rehberde yer alan ret kriterlerini en aşağıya ekliyorum. Bu kriterler son kullanıcıdan çok firmalar için diye düşünüyorum.
Fabrika kendisine gelen bu tüpleri (kalıcı işaretleri görünen fakat farklı yerlerinde korozyon olanlar için ) kabul etmeli mi ya da hangi kritere göre ret edebilir? Süreçle ilgili bilgisi olanlar yazabilirse çok sevinirim. teşekkürler iyi çalışmalar,

F.2. Tüplerin Gözle Muayenesi
• Tüpün yüzeyinde ezikler varsa,
• Kalıcı işaretleri korozyona uğramışsa,
• Belirgin olamayan bir markalama varsa (ağırlığı, test tarihi vb.)
• Tüpün içinde bulunan gaz ile dış yüzeyinin rengi uyumsuz ise,
Gaz dolumu yapan firmadan tüp teslim alınmamalı ve uygun olmayan
tüpler iade edilmelidir.

1716382238539.png
1716382267898.png

Merhaba, korozyon ortam şartlarına bağlı olarak hızlı veya yavaş bir şekilde ilerleye bilir, burada dikkat etmen gereken boya mı kalkıyor yoksa metal mi aşınıyor.
Boya kalkıyorsa boyatılarak yenilenebilir.
Boya kalkmış ve metal yüzey gözle görünür şekilde aşınmış ise kalınlık ölçümü yaptırabilirsin.

İş ekipmanları yönetmeliği
Azami üç yılda bir kere veya her önemli bakım ve onarım faaliyetinden sonra; iş ekipmanının üretim standardında belirtilen hidrostatik test basıncı değeriyle, üretim standardında bu değer yoksa azami basınç değerinin 1,5 katı değeriyle hidrostatik test gerçekleştirilir.
İş ekipmanına yapılacak tahribatsız muayeneler; TS EN ISO 9712 standardına uygun olarak en az seviye 2 personel belgelendirmesine sahip kişiler tarafından uygulanır.
EKİPMAN ADI
KONTROL PERİYODU
(Azami Süre)

(İlgili standardın öngördüğü süreler saklı kalmak koşulu ile)​

PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ
(İlgili standartlar aşağıda belirtilmiştir.)​
Basınçlı hava ve gaz tankları (2)Standartlarda süre belirtilmemişse 1 YılTS 1203 EN 286-1, TS EN 13445-5, TS EN 764-7 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.