Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son 12 ay içinde çeşitli sektörlerde çalışan insanların yüzde 2,3'ü iş kazası geçirdi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 10,4 olarak gerçekleşirken, elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5,2, inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 4,3 oldu.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, istihdam edilenler ya da geçmişte çalışmış olanlardan yüzde 2,1'i, son 12 ay içinde çalıştığı/geçmişte çalıştığı işe bağlı bir rahatsızlık geçirdi.
EN ÇOK SIRT VE BEL AĞRISI ŞİKAYETİ YAPILDI
İşe bağlı sağlık sorununa maruz kalanların yüzde 24,9'unun 'sırtı veya beli etkileyen kemik, eklem ve kas sorunları'na, yüzde 20'sinin ise 'stres, depresyon veya anksiyete sorunları'na maruz kaldığı bildirildi. İşe bağlı sağlık sorununun en yüksek olduğu meslek grubu yüzde 3.2 ile 'sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar'. Bunu yüzde 2,8 ile 'tesis ve makine operatörleri ve montajcılar' grubu izliyor.
İstihdam edilenlerden yüzde 7,1'i çalıştığı işle ilgili olarak 'zaman baskısı ve aşırı iş yükü' şeklinde ruhsal sağlığını etkileyen elverişsiz faktöre maruz kaldığını belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 7,9, kadınlarda ise yüzde 5,2 oldu. Fiziksel sağlığını etkileyen faktörlerden 'kaza riski'ne maruz kalanların oranı ise yüzde 17,1 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 21,4, kadınlarda ise yüzde 7,3 olarak gerçekleşti.