• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emniyet valfinin amacı nedir?

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Balıkesir
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Takip İş Güvenliği
collage12-1024x538 (1).jpg
Hammaddeleri faydalı ürünlere dönüştürmek için Kimya veya Proses veya Petrol veya Petrokimya endüstrilerinde işlenen malzemeler genellikle akışkan yapıdadır. Akışkanlar borulardan bir ekipmandan diğerine akar ve ısıtılmak, soğutulmak, buharlaştırılmak, yoğunlaştırmak, karıştırmak, genleştirmek, sıkıştırmak veya reaksiyona sokmak için işlenebilir.

Durgun veya akan tüm sıvılar, kendileriyle ilişkili basınçlara sahiptir. Her ekipmanın, ayrılmadan dayanabileceği izin verilen bir basınç değeri vardır. Normalde bu güvenlik sınırı, Tasarım Basıncı olarak sağlanır.

Herhangi bir ekipmandaki akışkanla ilişkili Çalışma Basıncı, akışkan durgun veya akıyor olsun, verilen Tasarım Basıncından daha küçük olmalıdır. Çalışma basıncı tasarım basıncına eşit veya daha büyük olursa, sistemin aşırı basınç altında olduğu söylenir.

Aşırı basınçlı bir sistemi çalıştırmanın tehlikesi, sıvının ekipmanı kırma ve çevreye yayılma potansiyeline sahip olmasıdır. Sıvı ve çevre arasında dengeye ulaşılıncaya kadar genişleyecektir. Termodinamik olarak bu işlem, Patlama olarak adlandırılır.

Patlamalar çevreye zarar verir. Can ve mal kaybına yol açar. Bu nedenle, bazı olaylardan dolayı aşırı basınca maruz kalma tehlikesi olabilecek ekipmanlara aletlerin yerleştirilmesi önemli bir görevdir. Bu tür olayların meydana gelmesinin nedenleri çeşitlidir:

Yanıcı bir sıvı, harici bir kaynaktan tutuşabilir. Bu, yanmasına ve gaz üretmesine neden olabilir. Gazlar, sistemde aşırı basınç oluşabileceği için kapalı kap içinde birikmeye devam edecektir.

Uçucu bir sıvıyı çalıştıran bir sistemin geçitlerinden biri, gazların kademeli olarak birikmeye devam edeceği için tıkanabilir veya kısmen tıkanabilir.

Kaçma olasılığı olan bir Reaksiyon meydana gelirse, o zaman kolaylıkla aşırı basınç alabilir ve bir kazaya neden olabilir.

Bazı reaksiyonlar, hat boyunca yoğunlaştırılması gereken gazlar üretir. Ekipmandaki gazları soğutmak ve yoğunlaştırmak için genellikle Soğutma Bobini veya Ceketleri kullanılır. Isı değişimi sürecinde bir arıza meydana gelirse, gazlar birikecek ve artan basınca katkıda bulunacaktır.

Isıl genleşme katsayısı çok yüksek olan sıvılar, sistem sıcaklığı önemli ölçüde artarsa artan basınca da katkıda bulunur.

Bu olaylar tek tek veya aynı anda meydana gelebilir. Aşırı basınçlı sistemin basıncını düşürmek için kurulan cihazlardan biri Basınç Emniyet Valfi (PSV) ve Basınç Tahliye Valfidir (PRV).

kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 

Ekli dosyalar

  • collage12-1024x538.jpg
    collage12-1024x538.jpg
    82,8 KB · Görüntüleme: 4
Üst