• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektrik Sigortası Ile Kaçak Akım Rölesi Arasında Ne Fark Var?

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Balıkesir
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Takip İş Güvenliği
Elektriğin zararlı etkilerinden (yangın, çarpılma vs.) korunmak için Elektrik Sigortası mı yoksa Kaçak Akım Rölesi mi diye sormayın kendi kendinize. Elektrik Sigortası ve Kaçak Akım Rölesi arasında ki farkları görerek gelin bu soruyu birlikte tartışalım.
98847207-558b-43b8-92a0-87991fba6420.jpg
Elektrik Sigortası ve Kaçak Akım Rölesi arasında ki farklara geçmeden önce kısaca Elektrik Sigortası ve Kaçak Akım Rölesi Nedir? diye değinelim.

Elektrik Sigortası Nedir?

Elektrik Sigortası devre elemanların ve devreye bağlı alıcıların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızaları karşı koruma sağlamak için devreyi belli bir akıma kadar açmaz. Devreden geçen akım sigortanın hassasiyetine göre belirli olan akım değerinin üstüne çıktığında, sigortanın özelliğine göre sigorta devreyi farklı şekillerde açar.
Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Kaçak Akım Rölesi, bir elektrik devresinde başta insan olmak üzere devreye, devre elemanlarına ve devreye bağlı cihazlara büyük ölçüde zarar veren kaçak akımı fark ederek devreyi açar ve böylelikle oluşabilecek olumsuz sonuçları engellemiş olur. Bunu yaparken faz-nötr dengesini baz alır. Fazdan giren akım nötrden çıkar ve bu iki akım birbirine eşit olmalıdır. Yani devreye giren akımla çıkan akım değerleri farklı ise devreye Kaçak Akım Rölesi müdahale ederek devrenin elektriğini keser
1289572814_Kacak_akim_rolesi.jpg
Kaçak Akım Rölesi

İkisi de Koruma Amaçlı ise Farkları Ne Peki?

Evet hem Elektrik
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
Sigortası hem de Kaçak Akım Rölesi elektriğin olumsuz yönlerinden can ve mal güvenliğini korumak için vardır. Fakat korurken farklı sistemleri kullanarak farklı ölçütlerde devreyi açarlar. Önemli iki farktan birincisine insan hayatını koruma derken ikincisine de tesis ve yangından koruma diyebiliriz.

İnsan Hayatını Koruma

İnsan vücudu dinamik bir iletken ile temas ettiği zaman diğer iletkenler gibi davranarak üzerinden akım geçirir. Vücudumuz kuru ortamda 50V'a kadar, ıslak ortamda ise 12-25V'a kadar ancak dayanabilir. Üzerimizden geçebilecek birkaç mili amperlik akım bile nefes alışımızı ve kan dolaşımımızı ciddi bir şekilde etkilemeye yetecektir. İnsan vücudu maksimum 30 mA'e kadar dayanabilmektedir.

Elektrik Sigortasının insan hayatını koruduğunu biliriz. Sigortaları da en sık 10A veya 16A veya 32A olarak görürüz. Devreden geçen akım, sigortanın özelliğine göre belli olan akım değerine ulaşmadan hayatta devreyi açmaz. Dolayısı ile bu tür değerlerde insan hayatını korumak imkansızdır.
Oysaki Kaçak Akım Röleleri devreye giren ve çıkan akımın eşitliğine göre çalıştığı için giren ve çıkan akım farkının 30 mA olması insan hayatını koruyabilir. 30 mA lik Kaçak Akım Rölesi insan hayatını korumak içindir ve 15-30 mA arası bir kaçak akım durumunda devreyi her an açabilir durumdadır.


Yangın ve Tesis Koruma

Yangın için ise sistemin hatalı yalıtımı veya zamanla deforme olmuş ve zayıf izoleli bir kablo yeterli bir nedendir. Bu nedenlerden dolayı kaçak akım kaçınılmaz olur ve bu akım yalıtımı sağlayan etkenleri vs. ısıtarak yangına sebebiyet verir. Bu yüzden sistem olası bir kaçak akımda yangın çıkarabilecek sıcaklığa erişmeden sisteme müdahale edilmelidir.
Tesislerde kullanılacak elektrik akımı yüksek olduğundan genelde yüksek gerilim sigortaları kullanılır. Dolayısı ile devreden geçebilecek olası bir kaçak akım da sigorta eşik değerine kadar devreyi açmaz. Geçen bu yüksek akım devrede ısının artmasına neden olur ve yalıtımı yapan zayıf maddeleri ve zayıf izoleli
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
kabloların yangın çıkarmasına neden olabilir.

Yapılan deneylerde kullanılan malzemelerden yangına karşı korumanın en zayıfının, 300 mA'e kadar olan elektrik akımının oluşturacağı ısıdan etkilenmemesi 300 mA lik Kaçak Akım Rölesini Yangın ve tesis koruma adına kaçınılmaz kılmış


 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Merhabalar
Yapılan deneylerde kullanılan malzemelerden yangına karşı korumanın en zayıfının, 300 mA'e kadar olan elektrik akımının oluşturacağı ısıdan etkilenmemesi 300 mA lik Kaçak Akım Rölesini Yangın ve tesis koruma adına kaçınılmaz kılmış
yangın rölesi değil kaçak akım rölesinin yangından korumaktadır
 
Üst