• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektrik panolarında dikkat edilmesi gerekenler

alperen0nen

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Aralık 2023
Şehir
Kahramanmaraş
Sertifika
C Sınıfı
Firma
İsimsiz
1000167959.jpg

• Elektrik panolarında sadece çarpılma riski değil, patlama riski de vardır.

• Yetkisiz kişilerin erişimi, LOTO prosedürü uygulanarak engellenmelidir.

• Sadece teknik lise mezunu veya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgeli personeller panoyu açabilmeli ve panoya müdahale edebilmelidir.

• Sadece şalterleri açıkta bırakacak iç kapak kullanılmalıdır.

• Pano önüne yalıtkan paspas eklenmeli veya izolasyon boyası uygulanmalıdır.

• Pano içine topraklama yapılmalıdır.

• Panoda işaret levhaları kullanılmalıdır.

• Panoda kaçak akım rölesi kullanılmalıdır.

• Pano, uygun IP sınıfı özelliklerini taşımalıdır.

• Pano içi aydınlatma olmalıdır.

• Panoya müdahale etmeden önce uygun kişisel koruyucu donanımlar (KKD) kullanılmalıdır.



Kaynak:
 
Müsaadenizle bir ekleme veya farklı bakış açısı katkısı yapmak isterim ! Özellikle üretim-istifleme-taşıma yoğun işletme alanlarında ana ve tali panoların yer tespitinin dolayısıyla yapı tesisat tasarımının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Makine- Ekipman veya İstifleme argümanlarının yerleşim planlaması , yapının fiziksel ölçü ve özelliklerine göre yapılmaktadır. Panoların direkt olarak makinelerin arasında, acil kaçış veya taşıma veya yürüme yolları üzerinde bulunması maalesef ki yerlerinin değiştirilmesi zor ve maliyetli olması nedeniyle tercih edilmediğinden riskleri direkt olarak işletmeye ve çalışanlara yakınlaştırmakta bazen de artırmaktadır.

Bu nedenle yapının tesisat tasarımlarında dikkat edilmesi ve belki de onaya tabi olması hatta mevzuata eklenmesi gerektiğini düşündüğüm aşağıda ki uyarı/hatırlatmaları ileteyim ;

- Ana besleme panoları operasyon alanları , taşıma-istifleme yoğun olan hareket alanları , acil kaçış veya yürüme yolları üzerinde bulunmamalıdır. Tercihen sahanın operasyon ve hareket alanlarının dışında, sahadaki kimyasal-fiziksel risklerin etkisine karşı korunaklı olan bölgelerde bulunmalı , gerektiğinde kolayca erişebilecek şekilde önü ve çevresinin bloke edilmesinden kaçınılmalı , görülebilir ve anlaşılabilir şekilde işaretlerle yeri - taşıdığı riskler belirlenmelidir

- Tali Panolarda mümkün oldukça ana besleme panolarıyla benzer şekilde konumlandırılmalı , işletme dahilinde hareket alanlarında konumlanması zaruri durumlarda mümkün oldukça makine-ekipman-istiflerin arkasında kalmayacak aynı zamanda yürüme ve acil kaçış yollarına risk teşkil etmeyecek şekilde konumlandırılmalıdır.

- Tali panolarda iş-operasyon gerektirmediği sürece standart açık priz bulunmamalıdır. Donanım seçimi buna uygun yapılmalıdır. (Özellikle yeni tip duvar kombinasyonlarında standart şekilde açık prizler (açık teriminde kasıt kullanıma serbest olmasıdır) bulunanların tercih edildiğini gözlemliyoruz. Çalışanlar tarafından kimi zaman cep telf. vs şarj etmek kimi zamanda kablosu yettiğince rastgele ekipmanların çalıştırılması için kullanıldığını görüyoruz. Bu tip tercihleri veya kullanımları serbest şekilde çalışanlara bıraktığınızda en basit olarak ; batarya yangınları, yerde dağınık ve düzensiz kablolara takılma-düşme veya üzerine basılıp-ezilip geçilmesi nedeniyle kabloların yalıtımlarının hatta bazen yapılarının bozulması nedeniyle elektrik akım kaçakları vs riskleri sahaya taşımış olursunuz...)

- Aydınlatma üniteleri için mümkün oldukça panolar yerine duvara monte edilen sıva üstü anahtarlar kullanılmalıdır

Sağlıklı günler
 
Önceki cevapları görüntüle…
osman.koyuncuOsman beye ilave olarak birkaç ekleme de ben yapayım.
  • Geçici besleme hatlarının planlaması yapılmalı ve uygulama esnasında uzatma kabloları minimize şekilde planlanmalıdır. Yeterli sayıda olmayan panolar maalesef çok sayıda uzatma kablo kullanılmasına yol açıyor.
  • Kullanılan aydınlatmaların koruyucu kapakları olması gerçekten çok önemli. Aydınlatma deyip geçmeyin çok fazla kazaya neden oluyor.
 
Üst