• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY El Aletlerinde Güvenlik -83-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Çekiç, anahtar, keski, tornavida, pense ve diğer el aletleri çoğu zaman potansiyel bir tehlike kaynağı olarak gözden kaçırılıyor. El aletleri zararsız görünebilir fakat aslında birçok yaralanmanın nedenidirler. Aslında öngörülebilir kazaların %8i el aletleriyle bağlantılı kazalardan kaynaklanmaktadır. Bu kazalar uzuv kaybı veya körlük gibi oldukça ciddi olabilir.

El aletleri birçok yaralanma türüne neden olabilir:

  1. Yarıklar, kesikler, sıyrıklar, delinmeler… El aletlerinin tahta veya metalleri kesebilmek için dizayn edildiği düşünülürse, etinizi nasıl kesebileceğini unutmayın.
  2. Tekrarlayan hareket yaralanmaları… Her gün tüm gün boyunca aynı aleti aynı şekilde kullanmak, kaslar ve bağ dokularında gerilmeler yaratabilir. Yanlış araç ya da doğru araç yanlış şekilde kullanıldığı takdirde Karpal tünel sendromu ( bilek sinir kılıfı iltihabı) ve kas hastalıkları, eklem ve bağ dokusu rahatsızlıkları görülmektedir. Sürekli titreşim de el ve kollarda uyuşmaya veya dolaşım yetersizliğine sebep olabilir.
  3. Göz yaralanmaları… Uçan metal ya da ahşap çapakları kalıcı körlüğe neden olabilen ortak bir tehlikedir.
  4. Kırık kemikler ve çürükler… Aletler, kayabilir, yüksekten düşebilir ya da dikkatsiz bir çalışan tarafından fırlatılabilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bir merdivenden düşen bir çekiç, ölümcül bir silah olabilir.
Bu tür yaralanmaları önlemek için aşağıdaki güvenlik prosedürlerini unutmayın:

  1. İş için doğru aracı kullanın. Anahtarınızı çekiç gibi kullanmayın. Tornavidanızı keski gibi kullanmayın, vb. Alet dolabına geri dönün ve işiniz için uygun ölçüdeki doğru aleti alın.
  2. Körleşmiş kesiciler ya da yıpranmış uçlu tornavidalar gibi kırık ya da hasarlı alet kullanmayın.
  3. Kesme yönünüz vücudunuza doğru değil, dışarı doğru olmalı.
  4. Büyük aletler kullanırken kavramanızın ve zeminin sağlam olduğundan emin olun.
  5. Aletlerinizi alet kemerinizde ya da alet kutusunda taşıyın. Aletleri merdivenle yukarı çıkarmayın. Bir kaldırma kutusu ya da halat kullanın.
  6. Yüksekte çalışırken aletlerinizi yakın tutun. Düşen bir alet bir çalışanı öldürebilir.
  7. Bir aleti başka bir çalışana verirken asla atmayın, nazikçe uzatın.
  8. İş için doğru kişisel koruyucu donanım kullanın. Baret, çelik burunlu ayakkabı, eldiven, gözlük seçimlerinizde şirket yönergelerini izleyin.
  9. Cebinizde tornavida gibi keskin uçlu ya da sivri aletleri taşımayın.
  10. Tekrarlayan ve güç gerektiren işlerde ergonomik aletleri tercih edin.
  11. Tekrarlayan gerilimlerin belirtileri konusunda uyanık olun. Erken tanı ciddi bir yaralanmayı engelleyebilir.
  12. Aletlerinizi hep en iyi durumda tutun. Kör bir bıçak yaralanmaya yol açabilir.
  13. Aletlerinizi işiniz bittiğinde düzgün şekilde yerlerine yerleştirin.
Bu uyarıları dikkate alarak yaralanmaları önleyebilir ve işyerinizi herkes için daha güvenli bir ortam yapabilirsiniz. Unutmayın, bir küçük önlem ile büyük bir kazayı önleyebilirsiniz.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -83- El Aletlerinde Guvenlik.doc
    117,5 KB · Görüntüleme: 12
Üst