• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ekranlı Araçla Çalışma Ve Iklimlendirme

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Ekranlı Araçla Çalışma ve İklimlendirme
31 Ağustos 2015

upload_2015-10-1_15-13-27.png

Hava


Normal şartlarda (Büro ortamında), Karbondioksit miktarının binde birin üstüne çıkmayan havaya temiz hava denir. Zararlı gaz, toz ve koku bulunan ortamlarda, söz konusu gaz, toz ve kokunun kabul edilebilir sınırların altında olması gereklidir. Her durumda, çalışma sırasında ortaya çıkacak zararlı ve zehirli emisyonların, tozların çalışan işçinin solunum noktasına ulaşmadan atılması ve ortama temiz hava basılmalıdır.

Yetişkin bir insanın saatte 30 metreküp temiz havaya ihtiyacı vardır. Normal şartlarda ortam havasının saatte 2-3 defa değiştiği kabul edilmektedir. Çalışma yerlerinde kişi başına saatte en az 10 metreküp temiz hava gerekir.

Normal şartlarda işyerinin tavan yüksekliği en az 3 metre, zararlı toz ve gazların bulunduğu ortamlarda tavan yüksekliği en az 3,5 metre olmalıdır. Hava hacmi hesabında tavan yüksekliğinin 4 metreden fazlası hesaba katılmaz.

Alan, Gürültü, Aydınlatma

İşyerlerinde kişi başına düşen serbest alan miktarı en az 2,5 metrekare olmalıdır.

Yüksek konsantrasyon gerektiren işlerde çalışanların bulunduğu ortamda gürültü 55dB i aşmamalıdır. Klasik ofis işlerinin yapıldığı ortamda 70 dB ‘ye kadar uygundur. Hatırlarsanız gürültü maruziyet sınır değeri normalde 87 db dir.

Yeterince gün ışığı sağlanabilmesi için uygun büyüklükte pencereler bulunmalı, İşyerlerindeki avlular, açık alanlar,dış yollar, geçitler vb. yerler 20 lüks,

kaba malzemelerin taşınması, aktarılması, depolanması vb. kaba işlerin yapıldığı yerler ile iş geçit, koridor, yol ve merdivenler 50 lüks,

koyu renkli dokuma,büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığı yerler 500 lüks, hassas işlerin sürekli olarak yapıldığı yerler 1000 lüks ile aydınlatma yapılır.

Termal Konfor

Çalışanın, faaliyetini sürdürmesi sırasında rahat olabilmesi için sıcaklık, nem, hava akım hızı şartlarının uygun olduğu bölgedir. Bu bölgeyi etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir:

Ortam sıcaklığı, ortamın nem durumu, hava akım hızı, yapılan işin niteliği, çalışanın giyim durumu, çalışanın yaşı ve cinsiyeti, çalışanın beslenmesi, çalışanın fiziki durumu, çalışanın sağlık durumu.

Hava akım hızı ve Sıcaklık:

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından önerilen nem ve hava akım hızları;

Nem: 18.5 C de %45-65, Hava Akım Hızı: 0.5 m/s den fazla olmamalıdır. 0.11-0.15 m/sn akım rahatlatıcı etki verir.

Ofis sıcaklığı 22° C -26° C uygundur. Kışın en az 20 °C olmalıdır. Ölçüm ofisin ortasında ve 0.75 m yükseklikte yapılır. Dış sıcaklık 24-28 0C iken 2-4 0C eksiği ofis sıcaklığı için uygunken, dış sıcaklık 35 0C ye çıktığında ofis sıcaklığının 7-8 0C düşük olması yeterlidir. Tabii sıcaklık arttıkça nem oranı da bir miktar düşük olmalı.

Aşırı sıcaklık performans üzerinde olumsuz etki yapar. Sıcaklık 29 0C olduğunda performans %5 düşerken sıcaklık 32 0C olduğunda performans %30 düşüyor.

Bağıl Nem

Genel olarak herhangi bir işyerinde bağıl nem %30 ila %80 arası uygundur. Yüksek bağıl nem, ortam sıcaklığının yüksek olması durumunda bunaltır, düşük olması durumunda ise üşüme ve ürperme hissi verir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst