• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Domuz Gribi Çalışanlara Nerelerden Bulaşır

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Domuz gribi, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro organizma olan İnfluenza Tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.

Nasıl Bulaşıyor?
Domuz gribi solunum yolu ile bulaşıyor. Özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana geçiyor. Kuluçka süresi ise 1-3 gündür.

Belirtileri Neler?
Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik bulguları olabilir. Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir.

Nasıl Tanı Konuyor?
İnfluenzanın kesin tanısı, hastalığın ilk üç günü içinde, ateşli dönemde alınan boğaz-burun kültüründen virüs izolasyonu ile olur.

Peki çalışma ortamında nasıl bulaşır...

1)Havalandırmanın yetersiz olması: Kimyasal madde ne kadar fazla ise kapalı ortamdaki Oksijen oranı azalır. Çalışma ortamında çalışanın fazla olması ve yeteri kadar havalandırma yok ise mikropların fazlaca bulunmasından dolayı herkes bu havayı solumak zorunda kalıyor. Dolayısıyla solunum yoluyla çalışanların hepsine bulaşmış oluyor.

2)Maske kullanılmamış olması: Kimyasal maddelerin kokularının keskin olması nedeniyle ağız ve burun yoluyla solunması durumunda zehirlenme meydana gelir ve dolayısıyla solunum yolları tahriş olur. Maske kullanılmaması durumunda ise ortam havasını çalışanların hepsinin soluması,hasta olan varsa yakın temasda bulunulması gibi durumlarda hastalık solunum yoluyla bulaşmış olur.

3)Tulum kullanılmamış olması: Kimyasal maddelerden bulaşan etken maddeler çıplak olan vücut derilerine bulaşmasıyla deride tahrişler, Alerjik durumlar ve kızarıklıklar oluşabilir. Tulum kullanılmadığı taktirde ise özellikle yakın temaslarda ve yüzeylerin temiz olmadığı durumlarda bulaşma gerçekleşebilir.

4)Eldiven kullanılmamış olması: Eldiven giyinmemesi durumunda elde ve parmaklarda çeşitli alerjik lekeler oluşabilir ve temiz olmayan yüzeylerden bulaşabilir o yüzde eldiven kullanılması zorunlu olmalıdır.

Korunmak İçin Ne Yapmalı?
- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
- Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir.
-Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.

Yukarıda özellikle KKD kullanımıyla ilgili bazı bilgiler vermek istedim, peki bunlar yeterli mi? Hayır...

O zaman başka ne yapılabilir.

**Hijyen konusunda eğitim verilmeli,

**Çalışanlar çalıştığı ortam ile ilgili bilinçlendirilmeli,

**İşe girişlerinde işyeri hekimi sağlık muayenesini yapmalı ve muayene sonucuna göre işe başlatmalıdır,

**KKD'lerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda eğitimler verilmeli,

** Çalışma ortamı ile ilgili İşveren tarafından gerekli uyarılarda bulunmalı,


 
Üst