• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Doğum Yapanlara Yeni Haklar Getiren Tasarı, Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu:

-"(Suriyelilere çalışma izni) Bu şu demek değil; herkes çalışacak. Buradaki kontrol tamamıyla Çalışma Bakanlığı'ndadır. Asayiş ve diğer meselelerle ilgili kontrol İçişleri Bakanlığındadır. Başka bir kısıt da bir işyerinde çalışanın yüzde 10'u kadar olacaktır"

TBMM (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilere çalışma izni ile ilgili, "Bu şu demek değil; herkes çalışacak. Buradaki kontrol tamamıyla Çalışma Bakanlığı'ndadır. Asayiş ve diğer meselelerle ilgili kontrol İçişleri Bakanlığındadır. Başka bir kısıt da bir işyerinde çalışanın yüzde 10'u kadar olacaktır" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, doğum yapanlara çalışma hayatında yeni haklar getirilmesini de içeren "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Grup Başkanvekili Bülent Turan ile bazı milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan, alan kılavuzlarının Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içinde görev yapmalarına olanak sağlayan düzenlemeyi de içeren teklif, tasarı esas alınmak kaydıyla birleştirilerek görüşülüyor.

Tasarının genelinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, doğum yapan kadınların yarım zamanlı çalışmasına ilişkin düzenlemeyi eleştirdi.

Mevcut durumda kadınların 1,5 saat süt izni kullandıklarını hatırlatan Atıcı, yeni düzenlemenin yarım zaman çalışma ama tam ücret şeklinde yansıtıldığını ancak yarım zamanlı çalışmada çalışanın ücretinin yarısının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını belirtti. Atıcı, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödemelerde asgari ücretin esas alınması nedeniyle bu durumun yüksek ücretle çalışan kadınlarda maddi kayba neden olacağını savundu.

Komisyonda hükümet adına yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da bu süt izninin günde 1,5 saat olduğuna, ancak yeni uygulamada yarım günün çalışana kalacağına işaret etti.

Soylu daha sonra milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi.

Özel istihdam büroları ve esnek çalışma ile ilgili durumun hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Soylu, "Esnek çalışma, uzaktan çalışma yöntemi ve bunları geçici iş ilişkisinde tamamlayacak özel istihdam büroları, birçok süreci de bununla beraber buluşturacak bu çalışma konusunda; bizim reform ve eylem planımızın üç aylık dönemi içinde taahhütlerimizden bir tanesidir. Bu konuda biz bir çalışma başlattık kendi bakanlığımızda, bunu tartışıyoruz" dedi.

Buna ilişkin daha önce Meclis'e kadar gelmiş bir çalışma olduğunu da hatırlatan Soylu, bu çalışmanın ve daha neler yapılabileceğinin tüm taraflarca ele alındığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın "Kıdem tazminatı dahil mi?" diye sorması üzerine Soylu, "Yok. Kıdem tazminatı daha sonraki mesele" karşılığını verdi. Soylu, kıdem tazminatı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun özel hassasiyetleri olduğunu, bu konuda tüm taraflarla görüşüleceğini vurguladı.

-"9 milyar dolar civarında bizim Suriyeli kardeşlerimize harcamamız, katkımız var"

Suriyelilerin çalışma iznine ilişkin soruları da yanıtlayan Soylu, bazı illerde yoğunlukta olmak üzere Türkiye'de Aralık 2015 tarihi itibariyle 2 milyon 411 bin 500 Suriyeli bulunduğunu bildirdi.

Suriyelilerin Türkiye'ye geldikten sonraki istihdam etkilerini, TÜİK rakamları üzerinden araştırdıklarını anlatan Soylu, Suriyelilerin statüsünün geçici koruma statüsü olduğunu ve buna benzer bir başka statü bulunmadığını kaydetti.

Soylu, "Bu olaylar başladığında hemen pasaportlarıyla gelen insanlara da Çalışma Bakanlığımız çalışma izni verdi. Bunların rakamı da 7 bin 500, 7 bin 600 civarında. Çok doğaldır ki bu kardeşlerimiz birtakım yerlerde çalışıyorlar" diye konuştu.

Bu alandaki kayıt dışılığa dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"İşletmeler arasında rekabet problemi de oluşuyor. Neticede ortada bir vakıa var. Biz bu kayıtdışını ortadan kaldırabilmek, işletmeler arası rekabeti adil bir seviyeye indirebilmek... Bizim rakamlarımıza göre 9 milyar dolar civarında bizim Suriyeli kardeşlerimize harcamamız, katkımız var, bunların çalışmalarının kendilerine getireceği muhakkak bir katkı olacaktır. Bunun bize olan, söylediğim harcamaya olan bir katkısı da olacaktır."

Yönetmelikle ilgili çalışmanın son aşamaya geldiğini belirten Soylu, Suriyelileri bugünkü sosyal güvenlik sistemi içinde çalışacaklarını, geçici statü içinde çalışanların aynı işi yapandan farklı bir maaş alamayacağını, İçişleri Bakanlığı'nca belirlenen bulundukları illerde çalışabileceklerini, bu şarttan istisnanın ise mevsimlik tarım işçileri ve hayvancılıkla uğraşanlar olduğunu, onlara ilişkin kararı da Valiliklerin verebileceğini aktardı.

Soylu, "Bu şu demek değil; herkes çalışacak. Buradaki kontrol tamamiyle Çalışma Bakanlığı'ndadır. Asayiş ve diğer meselelerle ilgili kontrol İçişleri Bakanlığındadır. Başka bir kısıt da, bir işyerinde çalışanın yüzde 10'u kadar olacaktır" dedi.

Kıdem tazminatı ile ilgili sorular üzerine ise Soylu, toplumun bütün kesimleriyle tartışarak bir sonuç oluşturulacağını vurguladı.

Soylu daha sonra komisyondan ayrıldı, çalışmalara hükümeti temsilen Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldı.

-"Yaklaşık 20 milyon liralık bir vergiden vazgeçtiğimizi tahmin ediyoruz"

Tasarının genelinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçildi.

Ağbal, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançların bir kısmının gelir vergisinden müstesna olmasına ilişkin, birinci maddenin görüşmeleri sırasında söz aldı.

Vergi istisnası üzerinden gençlere destek vermeyi amaçladıklarını belirten Bakan Ağbal, "Bu kapsamda yapılan çalışmada yılda yaklaşık 30 bin mükellef işe başlama bildiriminde bulunuyor, Maliye kayıtlarına göre. Kabaca bunların 10 bininin genç girişimci olduğu varsayımına dayalı olarak da yaklaşık 20 milyon liralık bir vergiden vazgeçtiğimizi tahmin ediyoruz. Bu varsayıma dayalı bir tahmin. Ama bu maddenin getirilmesiyle genç girişimciler açısından ilk üç yılda önemli bir avantaj sağlanmış oluyor" diye konuştu.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst