• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Depremi Önceden Haber Veren Uyarı Ve Emniyet Sistemi

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Deprem uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda bir yıl içerisinde Dünya’da yaklaşık olarak 20.000 deprem meydana gelmektedir. Bu depremlerin bazıları büyük hasarlara yol açmasa da bazıları felaketlere, can ve mal kaybına neden olmaktadır. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan insanlar, depremin geleceğini önceden öğrense, can ve mal kaybı bu derece olmayabilir. Deprem sonucunda insanları öldüren sadece binalar değil, deprem sonrası çıkan yangınlar, su baskınları, doğalgaz kaçakları, açık elektrik kablo ve hatlarının neden olabileceği durumlarda insanların hayatlarına mal olabilmektedir.

Deprem Nasıl Oluşur?
En temel haliyle deprem, yer kabuğu içindeki fay olarak adlandırılan kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması olayıdır. Meydana gelen bu enerji boşalmaları yer kabuğu üzerinde dalgalar halinde dağılmaya başlar. Bu dalgalara sismik dalga adı verilir.

Oluşan sismik dalgalar, Primer (P, birincil) ve Sekonder (S, İkincil) olarak iki şekilde yayılır. P dalgaları en hızlı ilerleyen sismik dalgalardır. Birincil P dalgası, ikincil S dalgasının yaklaşık 2 katı hızında ilerler. S dalgaları yalnızca katı yüzeylerde hareket eder ve ilerlerken yüzeyi aşağı-yukarı ve sağa-sola harekete zorlar.

sectylifee.jpg


Depremi oluşturan sismik dalgalar, Primer (P, birincil) ve Sekonder (S, İkincil) olarak iki şekilde yayılır. P dalgaları en hızlı ilerleyen sismik dalgalardır. Bu yüzden deprem ölçüm noktalarına ilk ulaşan dalgalardır. S dalgalarına nazaran çok daha kısa sürerler ve genellikle İnsanlar tarafından hissedilmezler. Asıl yıkıcı gücü olan dalgalar, S (ikincil) dalgalardır.

Depremi Önceden Haber Veren Uyarı Sistemi:
Deprem, meydana gelmeden önce gönderdiği birincil P dalgası ile “geliyorum” mesajı verir. Deprem öncesi uyarı sistemi de bu prensibe göre çalışmaktadır. Deprem meydana gelmeden önce gönderdiği birincil P dalgasını algılar ve alarm verir.

► Deprem öncesi uyarı sisteminin alarm vereceği depremin sınır değerini belirlenebiliyor mu?

Evet belirlenebilmektedir. Bilindiği gibi bulunduğumuz ortamlarda birçok zararsız artçı depremler meydana gelmektedir. Bu küçük depremler P dalgası göndermektedir. Ancak deprem öncesi uyarı sistemi önceden ayarlanmış bir deprem sınır değerini aşan durumlarda alarm verebilir. Zaten ikinci gelen S dalgası yıkıcı hasarı verir. Sınır değer ise bu ikincil dalganın insan ve çevre üzerinde yıkıcı etkide olması beklenen depremlerde alarm verecek şekilde belirlenebilmektedir.

► Deprem öncesi uyarı sistemi depremi ne kadar süre öncesinden haber vermektedir?

Bu süre depremin şiddetine, uyarı sisteminin kurulduğu bölgenin depremin meydana geldiği merkeze uzaklığına ve bölgenin jeolojik koşullarına göre değişmektedir. Ancak uyarı sistemi birincil P dalgasını algıladığından bize haber verdiği süre depremin gönderdiği birincil dalga ile ikincil dalga arasındaki süredir. Ancak sistem, depremin oluştuğu merkezden sistemin kurulu olduğu bölge arasında;

► 40 km için; 8-12 saniye
► 80 km için; 16-24 saniye
► 120 km için; 24-36 saniye
► 160 km için; 32-48 saniye
öncesinden haber verebilmektedir.


► VİDEO : Deprem Öncesi Uyarı ve Emniyet Sistemi Deprem Animasyonu

Deprem öncesi uyarı ve emniyet sistemi sayesinde depremi önceden haber veren bina için oluşturulmuş animasyon videosunu izleyebilirsiniz.

► Deprem öncesi uyarı sistemi kurulduğu binanın emniyet sistemine etkisi var mıdır?

Deprem anında ve sonrasında arızalı gaz ve su hatlarıyla, açıkta duran elektrik beslenim kaynakları, insan ve çevre için çok ciddi tehlike oluşturmaktadır. Depremde sadece bina öldürmediği gibi deprem sonrasında meydana gelebilecek patlama, yangın vs. durumları da can ve mal kaybına neden olabilmektedir. Deprem öncesi uyarı sistemi bu sorunlara da çözüm getiriyor. Bu çözüme göre binalarda enerji beslenim tertibatlarını izleme görevi gören modern bir sistemin deprem sırasında enerji sistemlerini ve elektrikli bina tertibatlarını hemen devre dışı bırakmaktadır.

Deprem öncesi uyarı sistemi ayrıca gaz, elektrik ve hatta su beslenimini acil durumlarda hemen kapatıyor, asansörleri yönlendiriyor ve kontrol ederek kullanım dışı yapabiliyor.

Deprem öncesi uyarı ve emniyet sistemi depremin meydana gelmeden önce gönderdiği “geliyorum” mesajını algılayarak depremi önceden haber verir. Deprem durumunda ve sonrasında oluşabilecek gaz, elektrik ve su beslenme kaynaklarını devre dışı bırakarak olası yangın, patlama gibi felaketlerin önüne geçerek can ve mal kaybına engel olabilmektedir.

Deprem öncesi uyarı sistemi en basit tipi, deprem uyarısı yapan Deprem öncesi uyarı sistemi müstakil cihazıyla buna entegre edilmiş akülü yedek elektrik beslemesinden ibaret olup, cihaza bağlanan 2 siren vasıtasıyla depremden önce görüntülü ve sesli (105 db.) alarm verir. Sistemin işleyiş durumu; çalıştırma, arıza ve alarm ledleri üzerinden görüntülenir.

Sistemin genişletilmiş tipi, deprem haberi veren Deprem öncesi uyarı sistemi cihazından oluşmaktadır. Bu sistemde, iki siren vasıtasıyla deprem öncesinde uyarı yapan tertibat yanında seçenek olarak ayrıca elektromanyetik gaz vanası üzerinden gaz hattını kapatan bir tertibat bulunmaktadır. Tesisat LCD göstergesi üzerinden menü kumandalı olarak, cihazın ön yüzündeki tuşlarla idare edilir. Göstergede söz konusu olan bütün bilgiler ve talimatlar görüntülenir. Opsiyon olarak bu kumanda ve kontrol işlevini vasıtasıyla (güvenlik merkezi veya bina sorumlusu) uzaktan idare etmek mümkündür.

► Kullanım Örneği: Müstakil Ev

secty%20life.jpg



► Kullanım Örneği: Yüksek Bina

sectylife.jpg


► Kullanım Örneği: Endüstriyel Tesisler


secty%20life.gif




"Depremi İhbarı İçin Köpek Beslemenize Gerek Yok. Ev Hayvanları Sevmek İçindir, Deprem İhbari İçin Değil!"


Yukarıdaki videoda bir köpek depremin meydana geleceğini önceden hissederek kaçmaktadır. Depremi saniyeler öncesinden bile öğrenmek hayat kurtarabilir. Ülkemizin deprem bölgesinde bulunduğunu da düşünerek bu tür sistemlerin ne kadar önemli olduğunu görebilmekteyiz. Deprem uyarı ve ihbar sistemi de köpeklerden daha erken depremi meydana geleceğini deprem merkezinden 40 km uzaklıkta iken 8-12 saniye, 80 km uzaklıkta iken 16-24 saniye, 120 km uzaklıkta iken 24-36 saniye ve 160 km uzaklıkta iken 32-48 saniye öncesinden haber ederek alarm verir ve binanın emniyeti için yangın gibi oluşabilecek felaketlere engel olur.


21.02.2015
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

 
Üst