Enver Çığşar
Yönetim Grubu
- Katılım
- 1 Temmuz 2014
- Şehir
- Balıkesir
- Sertifika
- B Sınıfı
- Firma
- Takip İş Güvenliği
Değişim Yönetimi Nedir?
Değişim Yönetimi (MOC), genellikle endüstriyel tesislerde ve operasyonlarda organizasyonel değişimle başa çıkmaya yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın amacı, kritik geçiş döneminde çalışanları olası zararlardan korumaktır.Amerika Birleşik Devletleri'nde, nispeten küçük bir sanayi şirketi alt kümesi için . Ancak, süreç geçişleri veya ekipman güncellemeleri sırasında riski kontrol etmek isteyen herhangi bir şirket MOC'den yararlanabilir.
Değişim Riski
Çok sayıda araştırma ve geçmişe dönük veriler, değişim sırasında işçilerin karşılaştığı güvenlik risklerinin, rutin üretim operasyonlarından çok daha fazla olduğunu göstermektedir. İş gücü güvenliği, organizasyonel değişimi yönetmenin yanı sıra en büyük endişelerden biridir.Temel süreçlerdeki bir değişiklik, geçici olanlar bile, çalışanların sağlığını ve hatta yaşamlarını tehlikeye atabilir. Bu riskler, üretim sistemlerinde kimyasal maddeler ve tehlikeli enerji ile uğraşan şirketlerde daha da büyüyor.
Süreci tanıtmadan önce değişikliği tanımak ve tanımlamak çok önemlidir .
MOC, işçileri değişim yoluyla yeni tehlikelere maruz bırakan herhangi bir kuruluş için geçici bir güvenli programdır.
MOC ile Değişim Riskini Ele Alma
MOC olmadan değişim, halihazırda olduğundan daha acı verici ve zorlu hale gelebilir. Prosedür ve iş akışındaki ani değişiklikler çalışanlar arasında kafa karışıklığına neden olabilir ve süreç arızalarına katkıda bulunabilir.Yeni süreçlere ve ekipmanlara aşinalık eksikliği, çevreyi, canları ve malları etkileyebilecek kazalara neden olabilir.
Kavram teoride basit görünse de, gerçek şu ki, kuruluşlar ya değişikliklerin olduğunu görmezden geliyor ya da değişiklikleri sadece "üstesinden gelmek için" acele ediyor. İşyerinde, riski önlemeye değil, genellikle işi halletmeye odaklanır.
OSHA tarafından olması gerekmeyen şirketlerde bir MOC sürecine sahip olmanın en iyi argümanı, güvenlik, kalite, üretim veya diğer önemli performans alanlarını içerebilen risk tanımadır.
Çevre sağlığı ve güvenliği alanında, değişim yönetimini ihmal etmek, yönetim yöneticilerinin değişim sürecinden kaynaklanabilecek felaket olaylarını tahmin edememelerine neden olur.
MOC, organizasyon liderlerini bir adım geri atmaya, önerilen değişiklikleri analiz etmeye ve tüm olası riskleri değerlendirmeye zorlar. Bu, kuruluşun bu tehlikeleri azaltmak veya önlemek için nasıl hazırlanacağına dair sistematik bir plan geliştirmelerine olanak tanır. Başka bir deyişle, MOC, kuruluş için geçici güvenli bir programdır .
MOC İLE YÖNETİLECEK DEĞİŞİKLİK ÖRNEKLERİ
Her şirketin farklı risk maruziyeti türleri ve başarısızlıklara karşı farklı toleransları olduğundan, önerilen değişikliklerin tehlikelerini analiz etmek ve risk toleransını belirlemek her işletmeye bağlıdır.Değerlendirilmesi gereken birkaç değişiklik türü örneği şunlardır:
- Yeni proses ekipmanı veya kritik iş sisteminin eklenmesi (yazılım dahil)
- Proses ekipmanı veya parçalarının "Ayni Değil" değişimi
- Proses ekipmanında değişiklikler veya küçük eklemeler
- Altyapıya / proses dışı ekipmana yapılan değişiklikler veya küçük eklemeler
- Proses kontrolü ve / veya enstrümantasyonda değişiklikler
- Kritik süreç parametresi çalışma limitlerindeki değişiklikler
- Güvenlik sistemlerinde değişiklikler (kilitler, kapatmalar, yangın veya patlama bastırma vb.)
- Standart işletim prosedürlerinde yapılan revizyonlar (acil durum prosedürleri dahil)
- Site düzeyinde organizasyon yapısındaki değişiklikler
- Bakım prosedürlerinde değişiklikler
- Hammadde / bileşen özelliklerinde veya kaynak kullanımında değişiklikler
- Hizmet sistemlerinde değişiklikler veya yeni bağlantılar (hava, elektrik, gaz, su, buhar, vb.).
- QA prosedürlerinde veya kritik test ekipmanında değişiklikler
Resmi bir değişiklik süreciyle riskler azaltılabiliyorsa, MOC kuruluşunuza fayda sağlayacaktır.
MOC ile İlgili Ajanslar
Değişim Yönetimi herhangi bir organizasyonda uygulanabilir, ancak belirli kimyasal tehlikelerle uğraşan endüstriler için zorunludur. Aşağıda, MOC uyumluluğu ile ilgilenen bazı devlet kurumları bulunmaktadır.OSHA
Mesleki Sağlık ve Güvenlik İdaresi ( ), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki işyeri güvenlik yönergelerine sorumlu birincil kurumdur . Bu kurum, Süreç Güvenliği Yönetimi (PSM) adı verilen sistematik bir yaklaşımın uygulanmasından sorumludur ve bunu kapsamında .OSHA'ya göre, yalnızca belirli endüstriler PSM kapsamında düzenlenir, “PSM , listelenen miktarlarda 130'dan fazla spesifik ilgilenen şirketler için geçerlidir ; aynı zamanda 10.000 pound (4.535,9 Kg) veya daha fazla miktarlarda yanıcı sıvı ve gazları da içerir. "
Tehlikeli kimyasallardan kaynaklanan tehditleri en aza indirmek veya ortadan kaldırmak için gereklilikler ve prosedürler içerir. PSM standartlarına uyum, tehlikeli kimyasallarla ilişkili olumsuz etkileri engellediği için önemlidir.
EPA
Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı ( ), risk yönetimi programı yönergelerini uygulayan başka bir düzenleyici kurumdur. Genelde kimyasallarla ilgili kaza tehlikesi altındaki kuruluşlarla ilgilenirler. Değişim Yönetimi (MOC), EPA'nın kimyasal kaza önleme programının kritik bir parçasıdır.EPA, kuruluşların tam uyumu sağlamak için uyması gereken , hükümler, yönergeler ve gereksinimlerin tam bir sahiptir .
COMAH
Büyük Kaza Tehlikelerinin Kontrolü ( ), Birleşik Krallık'taki eşdeğer düzenleyici kurumdur. Tıpkı OSHA ve EPA gibi, birincil hedefleri herkesin uyması için güvenlik yönergeleri ve standartları belirlemektir. Birincil hedefleri, büyük kazaları (özellikle kimyasallarla ilgili kazaları) önlemektir.COMAH ayrıca, herhangi bir büyük kaza durumunda kimyasal tehlikelerin çevre üzerindeki etkilerini sınırlamayı amaçlamaktadır.
MOC'ye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Yukarıda belirtildiği gibi, Değişim Yönetiminin uygulanması gereken durumları belirlemek önemlidir. Aşağıda, MOC'nin gerekli olduğu bazı durumlar ve uygulamalar bulunmaktadır.Ekipman Tasarımında Değişiklikler
Bir şirket içinde kullanılan ekipmanın operasyonel özelliklerinde bir değişiklik olduğunda, işçilerin hata yapma tehlikesi daha büyüktür. Bu nedenle, Ekipman tasarımındaki (ve özelliklerdeki) değişiklikleri Proses Güvenlik Bilgileri içinde belirtmek önemlidir.İşverenlerin ayrıca, çalışanları bu değişikliklerden kaynaklanan potansiyel olarak olumsuz olaylardan nasıl koruyacaklarına dair bir güvenlik planı hazırlamaları gerekir. Örneğin, bir ekipman parçası bir valf kurulumu veya yeni bir alarm gibi hayati bir özellikle yükseltilirse, bunlar MOC uygulaması gerektirir.
Tesisler, personel, eğitim, incelemeler / testler, süreçler veya ekipmanda kalıcı veya geçici değişiklikleri yönetmek için MOC'yi kullanın.
Tesisler, personel, eğitim, incelemeler / testler, süreçler veya ekipmanda kalıcı veya geçici değişiklikleri yönetmek için MOC'yi kullanın.
Çalışma Prosedürlerinde Değişiklikler
Her bir ekipman parçası, nasıl çalıştırılacağına dair adım adım prosedürlerle birlikte gelir. Ayrıca, bir firmadaki işin her yönü, çalışanların tekrar tekrar takip edip uygulayabileceği sistematik uçtan uca prosedürlere sahiptir.Operasyon yönergeleri veya prosedürleri şirket tarafından değiştirildiğinde veya güncellendiğinde, işçilerin eski süreçlere devam etme riski vardır, çünkü buna daha çok alışırlar.
Belirli bir süreci takip eden yıllar kas hafızasına yol açabilir ve çalışanlar yeni iş akışlarına uyum sağlamada zorluk çektikleri bir aşamaya girebilirler. Elbette, yanlışlıkla eski prosedürleri takip etmek son derece tehlikelidir. Bu durumlarda MOC de gereklidir.
Muayene ve Test Bakım Prosedürlerinde Değişiklikler
Bir şirketin ekipmanlarını inceleme ve bakım yöntemi değiştiğinde MOC'ye ihtiyaç vardır. Bu, çalışanların kimyasal olarak ilişkili tehlikelere maruz kalmamasını sağlar.Örneğin, makinelerin önleyici bakımı, boruların incelenmesi ve ekipmanın servisi ile ilgili prosedürler uygun şekilde belgelendirilmelidir. Bu bakım prosedürlerinde yapılacak herhangi bir değişiklik MOC'den geçmelidir.
Tesis Değişiklikleri
Tesislerde değişiklik olduğunda da MOC gereklidir. Örneğin, PSM ile kaplanmış bir makine parçasına yakın yeni bir yapı inşa edildiğinde veya bir şekilde değiştirilirse, MOC gerçekleştirilmelidir. Makinelere ve ekipmana yakınlık, kaza riskini artırabilir.Geçici Değişiklikler
Aşağıdaki örnekler gibi geçici olaylar MOC gerektirir:- Altyapı genişlemesi nedeniyle ekipmanın geçici bir yere aktarılması
- Yeni ekipman özelliklerinin kurulumu nedeniyle geçici prosedür değişiklikleri
Kuruluşların geçici bir değişikliğin MOC belgelerini kapatması veya geçici değişiklik kalıcı hale gelirse programı güncellemesi de çok önemlidir .
Tehlike tanıma , başarılı MOC uygulamasının en önemli yönüdür. Değişikliklere aşırı odaklanmak yerine, amacınız değişimden doğacak tehlikeleri tahmin etmek ve anlamaktır.
Aynı şekilde, etkilenen tüm çalışanlar, tehlikeleri açığa çıkarmak için eğitilmeli, donanımlı olmalı ve yetkilendirilmelidir .
Sektöre Göre MOC'nin Adımları
Değişim Yönetimi, Süreç Güvenliği Yönetimi (PSM) adı verilen daha büyük bir sürecin önemli bir bileşenidir. Bir bütün olarak PSM ile uyumluluk, MOC en iyi uygulamaları ve adımları hakkında kapsamlı bilgi gerektirir.Tehlike tanımanın başarılı bir MOC uygulamasında en önemli adım olduğunu fark edeceksiniz . Bu aşamada, asıl odak noktası organizasyonda meydana gelen fiili değişikliklere değil, bu tür değişikliklerden doğacak tehlikeleri öngörmek ve anlamaktır.
Bunu yapmak için, yanlış gidebilecek şeylerin ve bu durumların nasıl önlenebileceğinin kapsamlı bir incelemesi yapılmalıdır. Ayrıca bir kaza olması durumunda ve meydana geldiğinde bir güvenlik planı da bulunmalıdır.
İşverenler ve organizasyon başkanları bu süreç tehlike analizi aşamasını asla küçümsememelidir. MOC'nin genel başarısı buna bağlıdır.
Murphy Yasası, "ters giden her şey ters gidecek" diyor. Ve bu nedenle, MOC'den sorumlu kişiler, önemli bir soruna neden olma ihtimalleri ne kadar düşük olursa olsun, herhangi bir risk veya tehlikeyi dikkate almalıdır.
Değişim Yönetimi İçin 8 Adım
MOC'nin belirli süreci her endüstri için biraz değişiklik gösterse de (farklı MOC türleri vardır), genel adımlar hemen hemen aynıdır.İşte Değişim Yönetimi'ni gerçekleştirmek için gerekenlerin adım adım özeti:
1. Tüm değişiklikleri tanıyın. Hangi değişikliklerin gerçekleşeceğini tam olarak anlamadan, bir yönetim ekibinin organizasyon üzerindeki potansiyel etkisini değerlendirmesi zordur. Doğru bir şekilde yönetilebilmesi için değişikliğin ayrıntılarını bilin.
2. Tehlikeleri ve riskleri belirleyin. Değişikliğin neden olacağı her potansiyel tehlikeyi kapsayacak şekilde dikkatli bir risk analizi yapılmalıdır. Görünüşe göre minimal etkiler asla gözden kaçırılmamalıdır. Bunun yerine, organizasyonu büyük bir şekilde etkileyebileceklermiş gibi ele alınmalıdır. Her risk için en kötü durum senaryoları belirlenmeli, böylece bunlardan kaçınmak için adımlar atılabilir.
3. En aza indirilebilecek, kontrol edilebilecek veya tamamen önlenebilecek tehlikeleri not edin . Yönetim, tüm risklerin önlenemeyeceği gerçeğini kabul etmelidir. Bazıları yalnızca yönetilebilir veya azaltılabilir. Hangi risklerin tamamen önlenebileceğini belirlemek önemlidir. Daha sonra kaçınılmaz tehlikeleri azaltmak veya yönetmek için planlar başlatılmalıdır.
4. Değişikliğin uygulanabilir olup olmadığını veya şartlar göz önünde bulundurulduğunda uygulanabileceğini öğrenin . Bu daha çok bir risk-ödül analizi gibidir. Yönetim ekibi kendilerine şunu sorabilir: "Değişiklikler mümkün olan en az miktarda tehlikeyle yapılabilir mi, yoksa değişikliğin neden olduğu tehlikeler ödüllerinden daha mı ağır basıyor?"
5. Bir Başlatma Öncesi Güvenlik İncelemesi (PSSR) gerçekleştirin. PSSR, güvenlik önlemlerinin yerinde olmasını sağlamak için ekipmanın ve ilgili süreçlerinin kapsamlı bir incelemesidir. Çoğunlukla kimyasal maddeler içeren işlemlerde kullanılır. Bu daha çok kalkıştan önce tüm roket gemisinin doğrulama kontrolüne benziyor (resmi anladınız).
6. Değişikliği uygulayın - eğer güvenliyse. Kuruluş, tüm riskleri önceden bilerek ve işçileri nasıl etkileyebileceğini bilerek değişikliği uygulamalıdır. Sorumlu liderliğin amacı, çalışanların onları tehlikeye atmadan sancılı değişim sürecinden sorunsuz bir şekilde geçmelerine yardımcı olmak olmalıdır. Olası bir kazanın gerçek bir kazaya dönüşmesi durumunda da acil durum önlemleri alınmalıdır.
7. Etkilenen tüm işçileri eğitin. İlgili tüm çalışanlar ve yeni süreçlerinizi yürütecek tüm yöneticiler, yeni prosedürler konusunda dikkatli bir şekilde eğitilmelidir. Daha fazla bilgi ve uygulamalı eğitim, daha az veya sıfır aksilik durumlarına veya başarısızlıklar meydana geldiğinde daha az ciddi sonuçlara yol açacaktır.
8. Yeni prosedürleri izleyin ve geri bildirimi zeminden değerlendirmeye devam edin. Değişiklikler ortaya çıktıkça yönetim, çalışanın riske maruz kalma durumunu değerlendirmeye devam etmelidir. Bu, kuruluşun günlük operasyonlarından sürekli geri bildirim ve raporlar alabilir.
Değişim Yönetimi gelmez değil risk yönetimi sadece değişikliği sırasında yapılır anlamına gelir. Gerçek şu ki, MOC, bir değişiklik uygulanmadan çok önce gerçekleşir.
İdeal olarak, MOC'yi yürüten işverenler, değişiklikler yapılmadan önce bile işgücü güvenliği sorunlarını önceden tahmin etmişlerdir.
Yukarıdaki genel adımlar, gerekli MOC türüne bağlı olarak biraz değişebilir. En yaygın üç tür, idari MOC, kurumsal MOC ve teknik MOC'dir .
Sektöre Özel Adımlar
OSHA kapsamında MOC prosedürleri gerektiren şirketler için dokümantasyon kritik bir bileşendir. Petrol, piroteknik / patlayıcılar, depolama tesisleri ve tehlikeli kimyasallarla uğraşan küçük işletmelerin her birinin değişimi çevreleyen benzersiz talepleri vardır.OSHA, petrol, patlayıcılar, soğutma ve tehlikeli kimyasalları depolayan veya bunlarla uğraşan diğer şirketlerin MOC prosedürlerini belgelemesini zorunlu kılar.
PETROYA ÖZGÜ MOC
Petrol rafinerileri için, MOC planınız aşağıdaki açıklamaları içermelidir:- Değişimin teknik temeli
- Güvenlik ve sağlık üzerindeki etkisi
- İşletim prosedürlerinde değişiklikler
- Değişim için gerekli zaman aralığı
- Uygun yetkiler
- Etkilenen çalışanların eğitimi
Bazı yaygın (ve yasadışı olarak) gözden kaçan değişiklikler şunlardır:
- Bir kontrol vanası baypas takma
Uygun topraklama ve bağlama ile birlikte çatlatma tankının altına dökülme önleyici bermin takılması- Bir alarm ayar noktasında değişiklikler
- İnşaat malzemelerindeki değişiklikler
- Metanolün bir
klorür enjeksiyon tankına manuel olarak eklenmesi için değiştirme prosedürleri - Yeni tip bir yardım cihazı kurma prosedürleri
- Boru devreleri için inceleme aralıklarının değiştirilmesi
Bir borudaki kalınlık ölçüm konumlarının (veya durum izleme konumlarının) sayısını değiştirme- PSM kapsamındaki
işlem biriminde bulunan bir kontrol odasındaki değişiklikler
PATLAYICILAR İMALATI MOC
Patlayıcı ve piroteknik üretenlerin, ekipmanlarını düzenli olarak denetlemeleri . Her kapsamlı denetim, PSM uyumluluğunun kanıtı olarak hizmet etmek için uygun şekilde belgelendirilmelidir. Kaydedilen inceleme verileri, yıllarca kullanımdan sonra ekipmanın uzun vadeli bozulmasını değerlendirmek için de kullanılabilir.Periyodik muayeneler ekipmanda eksiklikler ve arızalar gösteriyorsa, ekipmanın kullanımı sınırlandırılabilir veya durdurulabilir. Bu süre zarfında, bir MOC prosedürü uygulanacaktır. İşverenden, sürekli kullanımın potansiyel tehlikelerini değerlendirmesi ve belgelemesi istenecektir.
KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN MOC
Küçük işletme değişiklikleri , ürünlerinin geliştirilmesi ve dağıtılması çalışanlarını tehlikeli kimyasallara maruz .İşte küçük işletmeler tarafından kullanılabilecek bazı tehlikeli kimyasal örnekleri:
- Asfalt kaplama veya çatı kaplama malzemeleri
- İlaçlar ve / veya yan ürünler
- Plastik ve kauçuk
- Taş, cam ve beton
- Diğer kimyasal ürünler
DEPOLAMA TESİSLERİ İÇİN MOC
, tehlikeli kimyasalların belirlenmiş depolama alanlarında uygun şekilde işlenmesini sağlamak depolama tesislerinin bir proses tehlike analizi yapmasını .Dikkate alınması gereken faktörlerden bazıları şunlardır:
- Uyumsuz malzemeler, özellikle yangına neden olabilecek yanıcı malzemeler ayrılmalıdır.
- Sıcaklık seviyeleri, depolanan kimyasalların türü için ideal olmalıdır.
- Yanıcı malzemeler için yüksek sıcaklıklardan kaçınılmalı, bazı kimyasalların bütünlüğüne zarar verebilecek aşırı düşük sıcaklıklar da önlenmelidir.
- Depolama alanları, yangın bölgelerinden güvenli bir mesafede tutulmalıdır.