• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Çözücülerin Tehlikeleri -68-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Hayatımızın hemen hemen her gününde çözücüler (solvent) kullanırız. İşyerinde boyalar, astarlar, daldırma tankları, tiner, yağ alma, temizleyiciler, yapıştırıcılar veya macunlarla çalışırken, ya doğrudan ya da dolaylı olarak çözücülere temas ederiz. Bu yaygın kullanımının bir sonucu olarak, "çözücüler" olarak adlandırılan bu kimyasallar grubu ile ilişkili olan bazı tehlikeleri bilmek önemlidir.

Pratik amaçlar için bir çözücü, sadece belirli katı maddeleri veya sıvıları çözme yeteneğine sahip bir sıvı olarak tanımlanır. Bildiğiniz gibi, günlük kullandığımız çözücülerin içinde tehlikeli olanları vardır. Endüstride kullanılan en yaygın türleri Petrol kökenli çözücülerdir. Bu nedenle, işinizin bir parçası olarak, çözücülerle veya çevresinde çalışırken tehlikelerini anlamak ve bilmek önemlidir.

Çözücülere hafif veya ağır maruziyet çeşitli şekillerde olabilir. Vücuda giriş yolları ise şunlar olabilmektedir:

* Cilde doğrudan temas yoluyla emilmesin. Çözücü ile cildiniz arasında "engeller" yoksa, çözücü, deri yoluyla absorbe edilebilir.

* Çözücü buharlarının solunması. Çözücü buharlarının solunumu, kimyasalın akciğerler yoluyla süratle vücuda ve kan dolaşımına girmesine yol açabilir.

* Çözücü kullanımından sonra, hijyen kurallarına iyi uyulmaması nedeniyle, gerçek anlamda "yenilmeleri". Çözücülerin ellerinize ve ağzınıza doğrudan temasından sonra, yemek yenerek ya da sigara içilerek yutulmasıyla beklenmedik bir maruziyet oluşur.

* Çözücüye bulaşmış bir araç ya da nesnenin derinizi delmesi veya yırtması. Ciltteki delikler, zehirli kimyasal maddelerin vücuda doğrudan girişine neden olabilir.

Çözücülere aşırı maruziyet çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara neden olabilir. Maruz kalınan çözücü tipine bağlı olarak, vücut farklı şekillerde tepki verecektir. Cilde teması, hafif kızarıklıklara, deri döküntülerine veya alerjik bir reaksiyon olarak "chloracne" ye sebep olabilir. Bu rahatsızlık, çözücünün cildin doğal yağlarını erittiğinde olur. Bazı işçilerde, belirli bir ürün veya kimyasala karşı bir hassasiyet gelişebilir. Bu tür bir hassasiyet oluşması ile vücudun tamamı belirli bir kimyasala ya da ürüne "aşırı" hassaslaşır. Bu hassasiyetle, hatta çok az bir maruziyet bile, vucudun olumsuz ya da ciddi reaksiyonlarına neden olabilir. Aşırı ve uzun süreli bir maruziyet ciddi organ veya doku tahribatı ile sonuçlanan hastalıklara yol açabilir.

Herhangi bir kimyasal ya da üründe olduğu gibi, önemli bilgiler çözücünün Malzeme Güvenlik Bilgi Formunda (MSDS) yer alır. MSDS'ler diğer bilgilerle birlikte çözücünün güvenli kullanımını, taşınması, bertarafı ve korunma yöntemleri hakkında bilgileri de içerir.

Çözücüler günlük yaşamımızda çok yararlıdır. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için zaman ayırdığımız takdirde, daha düzgün kullanmaya hazırlıklı olabilir, kendimizi koruyabilir ve çalışmalarımızda daha etkili olabiliriz.

Kullanmakta olduğunuz çözücü veya ürün hakkında emin değilseniz, onun hakkında sorular sorunuz veya onların MSDS'lerini gözden geçiriniz.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -68- Cozuculerin Tehlikeleri.doc
    111,5 KB · Görüntüleme: 6
Üst