• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çeker Ocak Ve Işlevleri

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
i
Çeker ocaklar laboratuvar ortamında zararlı kimyasallara maruz kalmayı önlemek için tasarlanmıştır. Mikroorganizmalarla kullanılmak üzere tasarlanmamışlardır. Biyolojik denemelerde bu amaçla mikrobiyolojik güvenlik kabinleri kullanılmalıdır.


Ocakların kullanıcıyı zararlı kimyasallara karşı koruması belli başlı etmenlere bağlıdır:
  • Başlangıç tasarımı ve minimum standartların karşılanması
  • Çeker ocakların diğer ekipmanlara, yerel hava akışına ve içerideki kullanıcıların hareket alanlarına göre yerleşimi
  • Çeker ocakların içerisine taşınan aktiviteler ve sonrasında çeker ocağın havalandırılması

Çeker ocağın kullanım kararı laboratuvar dizaynı esnasında profesyoneller tarafından risk analizleri yapılırken belirlenmelidir. Havalandırılan çeker ocak kimyasal kullanılan laboratuvarın çoğunda kullanılabilir. Standart çeker ocak kullanımı daha düşük riskli kimyasal kullanılan laboratuvarlarda tercih edilebilir. Hidroflorik, perklorik ya da sıcak konsantrasyondaki mineral asitlerin kullanımında yüksek performans spesifik ocakların kullanımı gerekmektedir. Ocaklar deneysel amaçlı üretilmiş olup kimyasal saklama depolama amaçlı kullanımı uygun değildir. Çözeltilerin hazırlanışı veya uygulama esnasında ortaya çıkan gaz ve kokuların emniyet ve sağlık koşullarına uygun olarak tahliyesini sağlayan çekiş kabinine denilmektedir.


Her alana uygun olarak satılan ocak sistemleri dolaplı ve masaüstü tip olarak satışı yapılmaktadır. Ocak sistemini kuracağınız ortamı daha önceden uzman personelimiz ziyaret ederek size en uygun sistemi sunar. Ocakların boyu H:240cm 150x80cm, 120x80cm, 180x80cm olarak belirlenmesine göre, kurulacak yerin mimarisine göre bu boyutlar değişebilmektedir. Ocaklar polyester özlü, kalsit dolgulu asitlere karşı dayanıklı olarak üretilmiştir. Kabin camı tenperlenmiş özel camdan imal edilmiştir. Laboratuvar alanların için oldukça önemli bir konuma sahip olan cihazları satın aldığınızda ödemelerinizi kredi kartı veya eft sistemi ile gerçekleştirebilirsiniz.


Laboratuvar Ortamlarında Bulunan Çeker Ocağın Faydaları


Modern Laboratuvar ortamlarının temelini oluşturan cihazlar arasında yer alan ocaklar hassas testlerin gerçekleşmesi için kullanılması gereken en önemli malzemedir. Laboratuvar ortamlarında meydana gelen zararlı gaz ve buharlar uygun emiş gücüne ve çalışma alanına sahip ocakların çalışma koşullarına dayanıklı olarak üretilmiştir. Elektro galvaniz saç üzerine epoksi elektrostatik boyalı, dikey olarak açılabilen temperlenmiş camda imal edilen bir penceredir. Kabin, tezgah üstünde çalışma sırasında oluşabilecek asit buharı, ısı ve proses aroması gibi kirleticileri hemen emerek uzaklaştırabilecek yapıda ve kapasitede hava emiş motoru min. 1250 m3 saat kapasitelidir. Kabin aydınlatma floresan lamba ile sağlanmaktadır.


Ocak içine kurulan düzeneklerin oluşturacağı kimyasal buharlardan etkilenmez, kabin içi mekanda kabarıklık yapmayacak şekilde gömmelidir. Çalışma sırasında gürültü kirliliği oluşturmaz. Olası su taşmalarına karşı koruma sistemi bulunmaktadır. Kabin ön camı çerçeveli giyotin tip kabin içinde opsiyonel olarak su musluğu emme işlemi hava akış fiziğine uygun tasarlanmıştır. Ocaklar çalışma sırasında oluşan asit buharı, ısı proses aroması gibi gazları uzaklaştırabilecek tahliye sistemine sahip, çalışma ortamındaki zararlı havayı sisteme bağlı bulunan dış ortama atan cihazlardır.


Aspirin Kabini; Aside dayanıklı, KOPMAKT veya PP (Polipropilen) malzemeden üretilmiştir. İsteğe bağlı olarak sunulan PP evye, su fittingi ve gaz fittingi ile rahat kullanım sağlar. Su ve gaz fittingleri panodan kontrol sayesinde kullanıcı dostudur.



Motor; Hava emiş motoru asit ve asit buharına dayanıklı PP malzemeden yapılmıştır. Kullanılan moto gücü 2650 devir, 1300 M3/h,0.8A,180w'tır. Motor hızı kademeli olarak ayarlanabilir ve hız kontorol ünitesi ile aç/kapa anahtarı cihazın ön panelinde yer almaktadır. Laboratuvar alanlarında kullanılan ocaklar farklı model ve özellikler de satışı gerçekleşmektedir.


Çalışma Kabini ; Epoksi Elekrostatik Toz Boyalı, alt dolap mobil yerinden çıkarılabilir, veya metal kapaklı sabit sistem, kabin içinde hortum uçlu gaz ve su çıkış nozulları, ağır ve hafif gaz ayar paneli,kabin içi floresan aydınlatma, davlumbaz kısmı hava çıkış fiziğine uygun sistem, 5 cm'lik antiasit kompakt laminat süpürgelik, ön bordür paslanmaz, kabin içinde 15x15x15 CrNi eyve


Çalışma Zemini ; Seramik epoksi derzli, Antiasit seramik epoksi derzli, Granit,Yekpare seramik


Fan : 1000, 1250, 1750 M3 Standart EN 60034-1 Koruma sınıfı IP44 Çelik gövde


Aydınlatma ;Düşük güç yüksek yoğunluklu 800 lüx (Floresan lamba)


Gürültü Seviyesi ; 55 Dba


Güç Değeri ; 200v 50 Hz


Standart Aksesuar ;Ayaklı destek standı, hız ayarlı dimmer anahtar, 2 Adet elektrik prizi




Çeker Ocak Kullanımı

Derişik asit ,baz ve uçucu çözücülerle çalışırken zehirli gazların ve buharların solunmaması için çeker ocak kullanılması zorunludur. Ocaklar kullanılmadan önce havalandırma sistemi çalıştırılmalıdır. Çeker ocak yapılan her türlü işlem sırasında koruyucu gözlük kullanılmaktadır. Bazen karbon tetra klorür ve civa zehirli ve tehlikelidir. Bu tür maddelerde çalışırken ısıl işlem uygulaması sadece çeker ocak gerçekleştirilmelidir. Parlayıcı sıvılar etek aseton vs. ağzı açık kapakta ısıtmayınız veya alev olan bir odada kullanmayınız. Ocak altında çalışılmalıdır.


Ocakla çalışırken kimyasal maddeler, çeker ocağın ön kısmından en az 15 cm içeriye konuşmalıdır ve çeker ocağın camı mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır. Patlayıcı yanıcı kimyasal maddeler ile ocak içinde çalışırken kullanılacak tüm ekipmanların elektrik bağlantısı önceden yapılmalıdır.


Distilyon Seti; Distilasyon işlemi öncesinde patlama riski nedeniyle soğutma suyunun açık olduğundan emin olunmalıdır. Distilasyon işlem sırasında soğutma suyu sıklıkla kontrol edilmeli, aşırı ısınmadığından emin olunmalıdır. Soğutma suyu, distilasyon işleminden sonra hortumdaki su soğutmadan kapatılmamalıdır.


Su Banyosu; Aletin su seviyesi sık sık kontrol edilmeli ve düşükse distile su ile tamamlanmalıdır. Alet ile çalışırken buhara dikkat edilmeli; gerekli koruyucu malzemeler kullanılmalıdır. Su banyosu çalışma bittikten sonra kapatılmalıdır.


Çeker Ocaklarda Alınması Gereken Genel Önlemler

Laboratuvarda havalandırma sistemi çok iyi olmalıdır. Laboratuvarın içinde veya yanında havalandırmalı bir oda yapılmalı, bunun olmaması halinde laboratuvara mutlaka bir ocak yerleştirilmelidir. Ocaklar kapılardan ve havalandırma sisteminden uzakta ve laboratuvarda trafiğin az olduğu yerlere konulmalıdır. Ocaklar kimyevi maddelere ve çeşitli buharlara dayanıklı malzemeden yapılmış olmalı, çekme sisteminin sürekli bir hava akımını sağlayabilecek kapasitede ve 24 saat çalışabilir durumda olması gerekmektedir. İç elektrik sistemi dikkatli bir biçimde bağlanmalı bütün elektrik düğmeleri, elektrik çıkışları, su ve gaz vanaları çeker ocağın dışına yerleştirilmelidir.


Havada asılı olarak bulunabilen kirleticilerde, endüstride kimyasal etkenlerden zarar görmenin en fazla solunum yoluyla olduğu bilinmektedir. Bu etkenleri endüstriyel hijyen yönünden tanımlaması; solunan havayla havada bulunan kimyasal maddeler akciğerlere giderek oradan kan dolaşımına karışır ve böylece vücuda dağılmış olur. Laboratuvarda çalışma sırasında çalışmanın öncesinde ya da sonrasında oluşabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve önlenmesi veya oluşma olasılıklarının en aza indirilmesi için, bilimsel yöntemlere dayanarak insan sağlığı için güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.


Güvenli çalışma koşullarının sağlanması için, bir laboratuvar güvenlik programı hazırlanmalıdır. Güvenlik programları insan sağlığını ve kimyasal maddeleri tehlikelerden korumanın yanında kaza ile oluşabilecek zaman kayıplarının ve maddi zararların önlenmesini ve verimli çalışmaya olanak sağlar. Laboratuvarlarda güvenliğin sağlanmasında laboratuvarda çalışan herkes sorumludur.


Laboratuvarda oluşan kazaların çok düşük bir kısmının hatalardan; %85inin ise insan hatalarından kaynaklandığı istatiksel olarak belirlenmiştir. İnsan hatalarının nedeni, çalışılan kimyasal madde hakkındaki bilgi eksikliği ve dikkatsizliktir. Bundan dolayı, alınan tüm önlemlere rağmen laboratuvar ortamında oluşabilecek sağlık sorunları göz önünde tutularak bir ilk yardım ekibi hazır bulunmalıdır.



Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst