• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çatı i̇şlerinde i̇ş güvenliği önlemleri

SAFAK_NUR

Kayıtlı Üye
Katılım
23 Şubat 2023
Şehir
Ankara
Sertifika
C Sınıfı
Firma
YILDIZ
Merhabalar,
Bir konu hakkında fikrinizi almak istiyorum. Çatı tadilat işlerinde geri sarımlı yoyo kullanımı şart mıdır? Emniyet kemeri ile halatı bacaya bağlayarak çalışmak büyük sorun oluşturur mu?
 
Merhaba, baca neden yapılmış sırf betonsa bağlaya bilirsin tuğladan ise bağlama. Personel çatının en ucuna gittiğinde emniyet kemeri uzantısının sonu ise yoyo kullanmana gerek yok. Görmeden yaptığım için eksikliklerim olabilir.
 
Merhabalar,

Binalarda bacalar genelde tuğla ile örülerek yapılır ve dışına ince bir sıva atılır. Bacalar görünürde bağlantı yapmak için uygun görülse de yıllarca güneş ışığına, yağmur, kar ve rüzgar gibi etkenlere maruz kalmaktadır ve zamanla tuğla özelliğini kaybedebilir. Olası bir çalışan düşmesinde anlık uygulanan yüke dayanabilir mi? Bunu tam anlamıyla bilemeyiz. Çatıda bağlantı olarak daha uygun ankraj noktası oluşturularak çalışanın yatayda daha rahat çalışması sağlanabilir.
Diyelim ki bağlantı noktası yok ve çatıya bağladınız, çalışanlar en uç noktaya ulaşmak için halatı uzun tutacaktır ve halatın uzun geleceği noktalar oluşacaktır. Burada da halat tutucu kullanılabilir ama çalışan açısından uygulanabilirliği düşük olacaktır.
Eğer amacınız çalışan düşse de askıda kalsın diyorsanız (bu yöntem acil durumda kurtarma planı yapmanızı sağlayacaktır) halat işinizi görür ama hiç düşmesin derseniz yatay yaşam hattı oluşturup kendinden sarımlı düşüş durdurucu (YO-YO) kullanmak doğrusu olabilir .

Saygılarımla.
 
SAFAK_NURMerhabalar. Öncelikle çatı işleri YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ' n de şu şekilde geçer;
Çatı işleri

79–
Çatılarda veya eğik yüzeylerde yapılan çalışmalarda; çalışanların, aletlerin, diğer nesne ve malzemelerin düşmesini veya benzeri diğer riskleri önlemek amacıyla güvenli kenar koruma sistemleri, çatı merdivenleri, güvenlik ağları, çalışma platformları, korkuluklu iskeleler, kayarak düşmeyi önleme sistemleri veya dikey ve yatay yaşam hatları gibi (Mülga ibare:RG-31/12/2018-30642 4.Mükerrer) (…) tedbirler alınır.

80– Çalışanların çatı üzerinde veya kenarında veya kırılgan malzemeden yapılmış herhangi bir yüzey üzerinde çalışmak zorunda olduğu hallerde; sağlam olmayan ve kırılgan maddeden yapılmış yüzeylerde dalgınlıkla yürümelerini veya düşmelerini önleyecek gerekli tüm tedbirler alınır.

Risk hiyerarşisi gereği işin mutlaka çatıda çapılması gereken işler ise mümkünse korkuluk sistemlerinin sağlanmasını bu da sağlanamıyorsa yatay yada düşey yaşam hatlarının çekilmesini talep ederim. Çoğunlukla hat çekilmesi sabit hatlarda profesyonel kişilerce mobil hatlarda da bu işin eğitimini almış çalışanlarım tarafından çekilmesini sağlarım. Bunların hiç birinin sağlanamadığı durumlarda belirlediğimiz ankrajın sağlamlığını daha çok yapısal olarak güvendiğim yerlerden ilgili standartları sağlayan ekipmanlarla almaya çalışırım.

Yine aynı yönetmeliğin A) Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar ; Yüksekte çalışma kısmında da
d) Toplu koruma tedbirlerinin düşme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı, uygulanmasının mümkün olmadığı, daha büyük tehlike doğurabileceği, geçici olarak kaldırılmasının gerektiği hallerde, yapılan işlerin özelliğine uygun (Değişik ibare:RG-31/12/2018-30642 4.Mükerrer) ankraj noktaları veya yaşam hatları oluşturularak tam vücut kemer sistemleri veya benzeri güvenlik sistemlerinin kullanılması sağlanır. Çalışanlara bu sistemlerle beraber yapılan işe ve standartlara uygun bağlantı halatları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar ve benzeri bağlantı tertibatları; gerekli hallerde iniş ve çıkış ekipmanları, enerji sönümleyici aparatlar, yatay ve dikey yaşam hatlarına bağlantıyı sağlayan halat tutucular ve benzeri donanımlar verilerek kullanımı sağlanır. der
 
Üst