• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Cam Üretiminde Iş Sağlığı Ve Iş Güvenliği Önlemleri

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Cam üretiminde kullanılan kimyasalların çalışanlara zarar vermemesi için gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Kullanılan kimyasalların tümünün Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) edinilmeli ve kimyasalların kullanımı sırasında bu formlar rehber alınmalıdır.

Zehirli ve solunması zararlı olan kimyasalların kullanıldığı işlerin yapıldığı bölümler yerel cebri havalandırma (LEV) sistemleri kullanılmalıdır. Kimyasal ve ağır metal buharları çıkışının olduğu çalışma alanında genel havalandırma sistemleri de ortam havasını uygun aralıklarla yenileyecek şeklide düzenlenmelidir. Yerel havalandırma sistemlerinin yeterli olmadığı koşullarda çalışılıyorsa çalışanlara uygun solunum yolu koruyucuları sağlanmalıdır.Benzer şekilde tozlu ortamlarda yapılan çalışmalarda havalandırma sistemlerinin yeterli olmadığı durumlarda uygun toz maskeleri kullanılmalıdır.

Üflemenin otomatik yapılmadığı durumlarda üfleme işini yapan çalışanın yaptığı işe uygun ve kendisini kimyasal buharlarından, ağır metallerden ve radyal ısıdan koruyacak kişisel koruyucu donanımları kullanmaları gereklidir. Üfleyicinin bulunduğu ortamın havasının temizlenebileceği yerel cebri havalandırma sistemleri de kurulmuş olmalıdır. Ancak, bu havalandırma sistemleri ortamda bulunan tüm tehlikeler için yeterli korumayı sağlamadığından çalışanın kişisel koruyucu donanımları kullanması gerekir.

Gürültülü çalışma ortamları diğer çalışma ortamlarından izole edilerek gürültüye sunuk kalan işçi sayıları azaltılabilir. gürültülü ortamda çalışanlar belirli aralıklarla işe ara vermelidir. Mümkünse, gürültülü işlerde çalışanların programları rotasyonlu şekilde planlanmalıdır. Günlük çalışma saatinin tümü gürültülü ortamda çalışmak çalışanlara kalıcı zararlar verebilir. Gürültü seviyelerinin sınır değerlerini aştıkları durumlarda çalışanlara gürültü seviyesine uygun kulak koruyucular verilmelidir.
Malzeme taşınması sırasında oluşabilecek rahatsızlıklar ve kazaların önlenebilemesi için çalışanların yük taşıma konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Ekzantrik yüklerin taşınmasında ağırlık merkezinin yeri çalışana önceden bildirilmelidir. Çalışanlara yük taşıma sırasında vücudun yükü en az hissedeceği yöntemler ve yükü kavrama teknikleri ile ilgili eğitimler verilmelidir. Yük taşınması işinin sürekli yapılması gereken bölümlere yükün hareketinin sağlanacağı hatlar kurulmalıdır. Yükün elle taşınması mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Çalışanların radyal ısıdan etkilenmemesi için gerekli koruyucu kıyafetleri ve siperleri giymeleri gerekir. Gözler ve deri ısıya sunuk kalmamalıdır. Sıcak ortamlarda yapılan çalışmalarda çalışanlar bol su tüketmelidir. Aynı çalışanların uzun süre sıcakta çalışmalarının engellenebilmesi için iş planları rotasyonlu ve molalı olarak düşünülmelidir. Sıcak bölümlerde havalandırma ve soğutma sistemleri kullanılmalıdır.

Kullanılan makinelerin koruyucu parçaları yerlerinde ve çalışır durumda olmalıdır. Kırılan cam parçalarının gözlere ve vücuda fırlamaları önlemek için makine koruyucuların yeterli olmadığı durumlarda uygun göz koruyucuları ve kesilmez eldiven ve uzun kollu önlükler kullanılmalıdır. Sıcak parçalara temas edilebilecek işlerde çalışanlara sıcak geçirmez ve yanmaz eldivenler ve iş kıyafetleri sağlanmalıdır.

Kaldırma araçlarının kullanımı sırasında meydana gelebilecek kazaların önlenebilmesi için bu araçların sadece sertifikalı operatörler tarafından kullanıldığına dikkat edilmelidir. Kaldırma araçlarının güzergahlarının belirlendiği ve işaretlendiği bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır. Araçlar yüklenirken yükün dengeli bir şekilde koyulduğuna emin olunmalıdır. Araçların uyarı ses ve ışıklarının anlamları tüm çalışanlar tarafından bilinmelidir.

Cam malzeme üretimi sırasında yangın çıkma ihitimaline karşı önlem alınması gerekir. Kimyasalların bulunduğu depolama alanlarında, kullanılan malzemelerin Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarına (MSDS) uygun olarak düzenlemeler yapılmalıdır. Yanıcı ve yakıcı maddeler bir arada bulunmamalıdır. Fırın ve ocakların bulunduğu bölümlerde tutuşabilecek malzemelerin tutulmaması gerekir. Olası yangınlara müdahale etmek için gerekli olan yangın söndürme ekipmanları da işyerinde hazır bulunmalıdır ve acil durum planlarına göre belirlenen yerlere sabitlenmelidir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
İş sağlığı ve güvenliği gerçekten önemli bir konu hem cv niz hem de iş hayatınız için. Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Şahsen ben de bu eğitimi ve sertifikasını CV me eklemek için İstanbul Boğaziçi Enstitüsü nden eğitim aldım. Kesinlikle tavsiye ederim.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst