Fatih Özcan
Site Kurucusu
- Sertifika
- Diğer Belge
- Firma
- ABL Group
Değerli Arkadaşlar,
Birkaç gün önce okuduğum bir makale ilgimi çekti, sizlerle paylaşmak istedim.
Okuduğum makalenin adı: Do Employee Safety Incentives Discourage Workers from Reporting Injuries? (Çalışanlara verilen iş güvenliği teşvikleri, çalışanların yaralanmaları raporlama isteklerini kırıyor mu?)
Ülkemizde de birçok kuruluş kazasız gün sayılarını hedef olarak belirliyor. Birçok kuruluş da, işyerinde kaza-yaralanma olmadan atlatılan bir dönem için çalışanlara veya ilgili bölüme ödül veriyor. İşte sözkonusu makale, bu türde durumlarda verilen ödüllerin aslında çalışanların gerçekleşen veya ramak kala olayları raporlamalarının önünde engel teşkil ettiğine işaret ediyor. Makalede geçmişteki büyük kaza araştırmalarından da bir örnek veriliyor.
İlgili makalede ayrıca Amerika İş Sağlığı ve Güvenliği Kurumu olan OSHA’nın aşağıdaki linkte yer alan uyarısı (memorandumu uyarı olarak çevirmeyi tercih ediyorum) referans olarak veriliyor.
OSHA’nın ilgili uyarısının (memorandum) 4. kısmında da sözkonusu probleme işaret ediliyor. İşverenlerin iyi niyetle ve çalışanların güvenli çalışmasını teşvik amacıyla kazasız geçen günler için çalışanları ödüllendirmelerinin aslında yaralanmaların raporlanmamasını teşvik ettiği, o nedenle bu türde teşviklerden kaçınılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca çalışanların güvenli çalışmalarını teşvik etmek için daha iyi yollar olduğu aktarılıyor ve aşağıya alıntıladığım birkaç örnek veriliyor:
- Çalışanların iş güvenliği ile ilgili faaliyetlere katılımlarının artırılmasına yönelik teşvikler
- Çalışanların tehlike tanımlamasına katılımına yönelik teşvikler
- Çalışanların iş kazaları ve ramak kala olayların araştırılmasına katılımlarına yönelik teşvikler
- vb.
OSHA; İSG ile ilgili hedeflerini işverenlerin yaralanma ve sağlık bozulması bildirimlerine dayanarak/güvenerek yapıyor ama, işyerlerinde uygulanan İSG teşvikleri de çalışanların yaralanma ve sağlık bozulması raporlamalarının sağlıklı şekilde yapılmasının önünde engel teşkil ediyor. O nedenle bu konuda OSHA’nın yapması gerekenleri belirlemek için böyle bir araştırma gereği duyulmuştur. Ne dersiniz, ilginç değil mi? Etkilenmemek mümkün değil. Dileyenler raporun ve sonuçlarının detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirler.
Sevgi ve saygılarımla