• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bu kazada ne yapılabilir

mucahit57.

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Haziran 2023
Şehir
İstanbul
Sertifika
C Sınıfı
Firma
osgb
merhaba kısmi zamanlı hizmet verdiğim firmamda iş kazası meydana gelmiş.nitrasyon bölümünde abn banyosunun kazanının rezitansları arzalıymış çalışanlar kazanı iki vinç kullanarak biri sağdan biri soldan bağlantı yaparak yukarı kaldırırken kazanın tek mapası kopmuş ve kazan devrilip çalışanın yüzüne kimyasal madde sıçradığı için yüzünde yanıklar var ama çok ciddi derecede değil çalışan şikayetçi olmayacak ama olay yeri inceleme geldi sanırım kamu davasına dönüştü bu olayın sonucunda ne çıkar.isg ile ilgili ne yapılması gerekliydi bu kazada
 

Ekli dosyalar

  • 7b4f1665-22e5-4935-9f7b-81eeee12ce7c.jpg
    7b4f1665-22e5-4935-9f7b-81eeee12ce7c.jpg
    1,3 MB · Görüntüleme: 65
  • 84419f22-649a-43d9-889d-4455f189eecc.jpg
    84419f22-649a-43d9-889d-4455f189eecc.jpg
    811,6 KB · Görüntüleme: 67
  • 79c5856b-8a7d-465c-971c-ae9153c9031c.jpg
    79c5856b-8a7d-465c-971c-ae9153c9031c.jpg
    1,6 MB · Görüntüleme: 66
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.
Kimyasal sıçrayan personelin yüzünde iz kalırsa belki şuan değil ama ilerleyen zaman içerisinde maddi tazminat davası açabilir. Vücuttaki kimyasal yanıklar iyi görünmüyor.
Dava sonucunda iş verene yeterli iş güvenliği önlemlerini almadığından dolayı maddi ceza çıkabilir.

İsg ile ilgili olarak;
1- Kaldırılacak olan yükün ve kaldırma ekipmanının uygunluğunun ve doğru bağlantı şekli kontrol edilmesi (bizde eski yapıdaki ürünlerin kaldırma yerlerinin ön kontrolü yapılır, kopan parça aybolt galiba kaç kilo yük kaldırır çok yorum yapamayacağım ama uygun değil gibi belki resimden kaynaklı olabilir.)
2- Vinç ve kanca altı kaldırma ekipmanlarının periyodik kontrolü
3- Vinç kullanan personellerin köprülü vinç kullanma mesleki yeterlik belgesinin olması,
4- Kimyasallarla uğraşan çalışanlara kimyasal kullanımı, riskleri ve korunma tedbirleri hakkında eğitim verilmesi
5- Kimyasallara taşma havuzu yapılması ve kimyasal emici pedlerin bulunması
6- Kimyasal kullanılan bölgenin iyi havalandırılması ve havalandırma tesisatının periyodik kontrolünün yapılması
7- Kimyasallardan oluşacak patlamalara karşı elektrik ekipmanlarının ATEX olması ve patlamadan korunma dokümanı hazırlanması
8- Kaymaya, kimyasala dirençli iş ayakkabısı ve diğer kişisel koruyucu donanım verilmesi ve kayıt altına alınması
9- Kimyasalların SDS leri bulunduğu ortamda asılı olması ve kimyasallar ile ilgili uyarı levhası olaması

Kazasız iyi çalışmalar.
 
yüksel61bilgiler için teşekkürler
öncelikle patlamadan korunma dökümanı hazır ve bu bölüm için uygundur raporu var.
havalandırma tesisatının uygundur raporu var
vinçlerin periyodik muayenelerinin uygundur raporu var
çalışanların kkd ve msds eğitimleri var
isg talimatları kaza geçiren personelin var
isg uyarıcı levhaları kimyasalllarla çalışırken kkd kullan vb levhalar kaza olan bölümde var
risk değerlendirmesinde nitrasyon bölümündeki kimyasallarla çalışma ile ilgili analizler var
vinç kullanma ile ilgili risk değerlendirme raporu var
kimyasallarla ilgili risk değerlendirme raporu var (bunu msdse bakarak kendim yapmıştım kimyasalın zararlılık ifadeleri önlemleri ilkyardımda yapılması gerekenler filan içerikli)
kaza olan bölümde kullanılan kimyasalların msdsleri duvarda asılıdır
fakat: vinci kullanan personellerin myksı yoktur.bunun içinde
kurul ve tespit öneri defterinde vinç kullanan personelin myk belgesi aldırılması gerektiğini yazılı,görselli ve sözlü olarak söyleyip tüm kurul üyelerinden imza almıştım ek olarak kimyasalların sıçramasına karşılık çalışan personelin yapılan işlemden uzak bir alan belirlenip çalışana ısıya dayanıklı ve kimyasalın vucuduna teması için tulum vb ekipman alınması istemiştim sözümüzü dinlemediler ve kaza yaşandı
çalışan şikayetçi değilmiş ama olay yeri inceleme geldi bilirkişi uzaktan rapor hazırlıycak büyük ihtimal şikayet olamadan olay yeri gelir mi ? burda iş güvenliği olarak neyi eksik yapmışım yada burda çalışanın hatası nedir işverenin hatası nedir bunu bilmek istiyorum
 
mucahit57.Merhaba. Geçmiş olsun. Anladığım kadarıyla depo doluyken kaldırma işlemi yapılmış ki bu baştan hata. Depo boşaltılıp akabinde kaldırma işlemi yapılmalıydı. Kaldırma işlemi için önceden yapılmış bir kaldırma planınız olmalı ve acil durum planınızda kimyasal dökülmesi, sızıntısı vb. durumlar için neler yapılacağı yazmalıdır. Kaldırma işlemlerindeki ekipmanlarınızın (sapan polyester sanırım)operasyona başlamadan önce kontrollerinin yapılmadığı ve resimlerden anladığım kadarıyla gerekli şartları çok da sağlamadığını düşünüyorum. İş ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları gereği bunların periyodik kontrollerinin yapılmasının gerekliliği de önemli tabi. Yapılan operasyonla ilgili detay bilmediğim için daha az tehlikeli farklı bir metotla bu işlemi yapabilir miydik bilemiyorum. Ancak illaki yapılacaksa bölgeyi sınırlandırıp etki alanında kimsenin bulunmamasına özen gösterilmelidir. Bunu da sağlayamıyorsak son seçenek olarak kontrollü bir şekilde çalışan EN 13034 ve EN 14605 standartlarına uygun kimyasal tulumu, tam kapalı gözlük yada siperlik uygun iş eldiveni vb. şartları sağlayan koruyucularla alana sokulmalıdır. Bu arada çalışanın şikayetçi olmaması kısmına çok itibar etmeyin derim çünkü başta tamam deyip sonra fikir değiştiren çok kazazede gördüm. Tekrar geçmiş olsun...
 
Bu yapılan işlem rutin mi rutin olmayan bir işlem mi, bu kazada bu önemli. Rutin işlemse risk değerlendirmesinde işlemin tüm aşamaları, kullanılan ekipman ve kimyasal hakkında bilgiler, çalışanlar, alan vb. konusunda işverene bilgilendirme yapmanız gerekmektedir. Rutin olmayan anlık bir durum ise, bu işler için iş izin prosedürü hazırlanmış olması gerekmektedir. İş izin sistemi uygulanmadan bu tür çalışmaların yapılamayacağının işverene bildirilmesi gerekmektedir. Mevcut mesajlar ışığında iş kazasının iş izin sistemi uygulanmadığından kaynaklandığını düşünüyorum, eğer sistem uygulansaydı; sapanlar kontrol edilirdi, tank dolu olmazdı, bu iş için gerekli kkd olmadığı vb. için işe izin verilmezdi.
Benzer bir iş kazasının tekrar yaşanmaması için iş izin sisteminin kurulması ve sağlıklı bir şekilde çalıştırılması gerektiğini düşünüyorum.
(Mevzuata göre iş izin prosedürünü hazırlamak ve uygulamasını sahada takip etmek igu'nun görevi iken, hazırlanan prosedürü sahada uygulamak veya uygulatmak işverenin görevidir)
Rutin olan işlerde de iş izin sistemi kullanılabilir.
 
Öncelikle geçmiş olsun. Kimyasal ile ilgili bir kaza olduğundan dolayı, Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamındadır. Bu yönetmeliğe göre, kimyasal ile çalışmaya başlamadan önce risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Siz bu konuda bir risk değerlendirmesi yaptırdınız mı mevcut kimyasala? SDS'ye göre işverene ve personellere kullanılacak kkd'ler ve kimyasallarla güvenli çalışma konusunda bilgilendirme ve eğitimler yaptınız mı? Kkd önerilmesi, risk değerlendirmesi yapıldıysa ilgili maddenin takibi ve bu kimyasalın kullanımının izne bağlanması vb. konularında rehberlik yaptınız mı?
Kullanılan kimyasal metallerle tepkimeye girebilir (SDS dikkatli okumanız gerekmekte). buna göre danışmanlık ve rehberlik yapmanız gerekmekte.
Siz mevcut kazada kimyasal ve işlemlerle ilgili danışmanlık ve rehberlik eksikliğinden, işveren iş güvenliği önlemlerini almamasından, çalışanda eğitim ve talimatlara uygun çalışmadığından kusurlu çıkabilir.
Mali kısım konusunda çok farklı hesaplamalar bulunmakta, bundan dolayı miktar söyleyemem. Ama Kimyasal maddelerle çalışma, iş ekipmanları ve iş güvenliği uzmanı görevleri hakkındaki yönetmelikleri dikkatlice okumalı ve orda yazanlardan hangilerinin yapılmadığı ile ilgili kaza analizi yapmalısınız. Bunu da yönetime sunmalı ve önlemlerin alınarak bir daha benzer kaza olmamasını sağlamalısınız.
 
mjnet84Bilgiler için teşekkür ederim. çalışma alanı için kimyasal risk analizi hazırlamıştım ekte ki gibi kullanılan her kimyasal için msds raporlarına bakarak yapmıştım çalışana msds ve kkd kullanım eğitimi verdim.kurul toplantılarında kazanın yaşandığı alandaki çalışanların kkdlerini kullanımının sağlanmasını istemiştim
 

Ekli dosyalar

  • a9ed57ac-4619-4c6d-8453-7596f5182abf.jpg
    a9ed57ac-4619-4c6d-8453-7596f5182abf.jpg
    720,4 KB · Görüntüleme: 20
  • d117b586-39e2-4889-ab27-a867910a1317.jpg
    d117b586-39e2-4889-ab27-a867910a1317.jpg
    1,3 MB · Görüntüleme: 20
mucahit57.siz rehberlik görevinizi yerine getirmişsiniz, kurul vasıtasıyla takip sorumluluğunu yapmışsınız yazılı olarak. Bundan sonra kaza işverenin yükümlülüklerini yerine getirmediğinden, personelinde eğitim ve talimatlara uymadığından değerlendirilecek gibi duruyor. Benzer kazanın olmaması için kaza araştırması yapın ve yönetime sunun. İşin prosedürü hazırlayıp işverene sunun ve tehlikeli olabilecek işlerde kullanmasını tavsiye edin.( izin formları ile ilgili pek çok örnek internette mevcut)
 
Üst