• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bhopal – Tarihteki en kötü Endüstriyel Facia

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Balıkesir
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Takip İş Güvenliği
8507
3 Aralık 1984 (30 yıl önce), gece yarısından hemen sonra, Bhopal, Hindistan’da bulunan bir zirai mücadele ilacı tesisi, havaya yaklaşık 40 ton toksik metil izosiyanat (MIC) saldı. Binlerce ölü, yüz binlerce yaralı oldugu gibi uzun sürensaglık, çevresel ve ekonomik etkileri oldu. Bu olay genelde tarihteki en kötü sanayi faciası olarak addedilmektedir.MIC depolayan E610 tankına su girdigi düşünülmektedir (1). Tankın tahliye vanasını açan ısı ve basıncı açıga çıkaran, ısı veren bir tepkime ile sonuçlanmıştır. Saha ve kumanda odasında bulunan bazı kritik aletler (2) düzgün çalışmıyordu. Sogutma sistemi (3) servis dışıydı ve sogutucu boşaltılmıştı.
Tahliye vanasından çıkan gaz, bakım için durdurulmuş olan kostik yıkayıcıya (4) geçti. Oradan gaz, aşınmış boru tesisatının degiştirilmesini bekleyen aynı zamanda durdurulmuş olan yakma bacasına (5) geçmişti. Toksik gaz işlem görmeden atmosfere salınmış ve yüz binlerce insanı maruz bırakmıştı.
Tasarımda, yönetimde, güvenlik kültüründe ve tesisin işletilmesinde facianın yaşanmasında payı olan birçok kusur vardı. Internette olayı ince ayrıntısıyla açıklayan birçok iyi kaynak bulabilirsiniz. Bu ay, bu olay ile ilgili ve sizin için görevinizde ne anlama geldigi konusunda bilgi edinmek için biraz zaman ayırın.
Ne yapabilirsiniz?

Kurumunuzdaki, yöneticiler, tesis yönetimi, mühendisler ve teknik personel, birim yönetimi, nezaretçiler ve ustalar, operatörler, bakım-onarım işçileri, hatta ofis çalışanları ve hizmetliler bile dahil olmak üzere, herkes aşagıdaki soruyu cevaplayabiliyor olmalı. Kişinin görev sorumluluguna baglı olarak cevapların degişiklik gösterecegi açık, ancak herkesin Bhopal faciası gibi büyük kötü bir olayı önlemek için kendi rolünü bilmesi gerekmektedir.

  • Çalıştıgım yerde ve işimde gerçekleşebilecek en kötü şey nedir?
  • Bunun gerçekleşmesini önleyecek hangi sistemler bulunuyor (önleyici sistemler)?
  • Bu önleyici sistemlerin uygun oldugunu ve düzgün çalıştıgını nasıl bilebilirim?
  • Bu olayın gerçekleşmesi halinde, müdahale edecek hangi sistemler bulunuyor (hafifletici sistemler)?
  • Bu hafifletici sistemlerin uygun oldugunu ve düzgün çalıştıgını nasıl bilebilirim?
  • Bu hafifletici sistemlerden herhangi biri, Bhopal’da oldugu gibi, devre dışı bırakılmış mı?
  • Bu hafifletici sistemlerin düzgün çalıştıgından emin olmak için benim yapmam gereken nedir?
  • Faciayı önlemek için üstünüze düşeni yapın!
  • kaynak
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
1692612343793.pngNe Oldu?
Hindistan Bhopal‘de, 3 Aralık 1984 günü,geceyarısından hemen sonraydı. Union Carbide’ ın Hindistan’daki fabrikasında yaklaşık 40 ton metil izosiyanat (MIC) gazı çıkışına neden olan ardışık bir dizi olay oldu. Sonuçlar trajikti: Hint hükümetine göre salınımından kısa bir süre sonra 3.800’den fazla kişi ölmüş ve
binlercesi yaralanmıştı.

Nasıl Oldu?
Olayı soruşturan bir çok uzmanın üzerinde mutabık kaldığı esas neden: MIC depolama tankına önemli ölçüde su girmiştir. Su, MIC ile reaksiyona girmiş, sıcaklık ve basınç artmış ve birbirinden farklı emniyet sistemleri bu durumla başa çıkamamıştır. Sonuç olarak, tankın basınç emniyet ventili açmış ve MIC buharını atmosfere salmıştır.

20 yıl sonra, suyun kesin kaynağı hala tartışmalıdır. Bununla birlikte, o anki kurulu emniyet sistemlerinin büyük miktarda gaz çıkışını ÖNLEYEMEDİKLERİ açıktır.

Ne Yapabilirsiniz?
  • Bu olay, tehlikeli kimyasal maddelerle çalışıldığında, güçlü emniyet sistemlerinin ne derece kritik olduğunu, kimya endüstrisindeki diğer her şeyden daha çok ispat etmiştir. Bu olay, ayrıca, bugün bildiğimiz proses emniyet yönetiminin tanımlanmasında itici güçlerden biri olmuştur.
  • Prosesinizdeki tüm malzemelerin reaktiflik tehlikelerini anlayın. MSDS ‘lerinizin reaktiflikle ilgili bölümlerini okuyun, işletme prosedürlerinizdeki reaktivite ile ilgili tüm talimatları anlayın ve emniyet sistemlerinizin (örneğin: emniyet kilit sistemleri (interlocks), basınç düşürme cihazları, soğurucular) bulunma nedenleri ve nasıl çalıştıkları konusunda bilgi sahibi olun.
  • Çalıştığınız yerdeki bir malzeme su ile reaksiyona giriyorsa:
    • bakım amacıyla ekipmanı yıkadığınızda ya da her su hortumu kullandığınızda tedbirli olun, ve
    • basınçlı havada yoğuşmuş su olabileceğini hatırlayın–hatları hava ile süpürmeden (üflemeden) önce basınçlı havanın kuru olduğundan emin olun.
  • Tehlikeli, özellikle de reaktif, malzemeler içeren tanklarda hızlı sıcaklık ve basınç yükselmelerinde uygulayacağınız acil durum prosedürlerini anlayın.
  • Çalıştığınız fabrikada olabilecek “en kötü durum” ve bu senaryonun olmasını engeleyecek tedbirlerin neler olduğunu tartışmak için yönetiminizi ve teknik grubu teşvik edin.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 

Ekli dosyalar

  • 2004-12-Beacon-Turkish_0.pdf
    207,6 KB · Görüntüleme: 4
Üst