Enver Çığşar
Yönetim Grubu
- Katılım
- 1 Temmuz 2014
- Şehir
- Balıkesir
- Sertifika
- B Sınıfı
- Firma
- Takip İş Güvenliği
3 Aralık 1984 (30 yıl önce), gece yarısından hemen sonra, Bhopal, Hindistan’da bulunan bir zirai mücadele ilacı tesisi, havaya yaklaşık 40 ton toksik metil izosiyanat (MIC) saldı. Binlerce ölü, yüz binlerce yaralı oldugu gibi uzun sürensaglık, çevresel ve ekonomik etkileri oldu. Bu olay genelde tarihteki en kötü sanayi faciası olarak addedilmektedir.MIC depolayan E610 tankına su girdigi düşünülmektedir (1). Tankın tahliye vanasını açan ısı ve basıncı açıga çıkaran, ısı veren bir tepkime ile sonuçlanmıştır. Saha ve kumanda odasında bulunan bazı kritik aletler (2) düzgün çalışmıyordu. Sogutma sistemi (3) servis dışıydı ve sogutucu boşaltılmıştı.
Tahliye vanasından çıkan gaz, bakım için durdurulmuş olan kostik yıkayıcıya (4) geçti. Oradan gaz, aşınmış boru tesisatının degiştirilmesini bekleyen aynı zamanda durdurulmuş olan yakma bacasına (5) geçmişti. Toksik gaz işlem görmeden atmosfere salınmış ve yüz binlerce insanı maruz bırakmıştı.
Tasarımda, yönetimde, güvenlik kültüründe ve tesisin işletilmesinde facianın yaşanmasında payı olan birçok kusur vardı. Internette olayı ince ayrıntısıyla açıklayan birçok iyi kaynak bulabilirsiniz. Bu ay, bu olay ile ilgili ve sizin için görevinizde ne anlama geldigi konusunda bilgi edinmek için biraz zaman ayırın.
Ne yapabilirsiniz?
Kurumunuzdaki, yöneticiler, tesis yönetimi, mühendisler ve teknik personel, birim yönetimi, nezaretçiler ve ustalar, operatörler, bakım-onarım işçileri, hatta ofis çalışanları ve hizmetliler bile dahil olmak üzere, herkes aşagıdaki soruyu cevaplayabiliyor olmalı. Kişinin görev sorumluluguna baglı olarak cevapların degişiklik gösterecegi açık, ancak herkesin Bhopal faciası gibi büyük kötü bir olayı önlemek için kendi rolünü bilmesi gerekmektedir.
- Çalıştıgım yerde ve işimde gerçekleşebilecek en kötü şey nedir?
- Bunun gerçekleşmesini önleyecek hangi sistemler bulunuyor (önleyici sistemler)?
- Bu önleyici sistemlerin uygun oldugunu ve düzgün çalıştıgını nasıl bilebilirim?
- Bu olayın gerçekleşmesi halinde, müdahale edecek hangi sistemler bulunuyor (hafifletici sistemler)?
- Bu hafifletici sistemlerin uygun oldugunu ve düzgün çalıştıgını nasıl bilebilirim?
- Bu hafifletici sistemlerden herhangi biri, Bhopal’da oldugu gibi, devre dışı bırakılmış mı?
- Bu hafifletici sistemlerin düzgün çalıştıgından emin olmak için benim yapmam gereken nedir?
- Faciayı önlemek için üstünüze düşeni yapın!
- kaynak