• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bez sapanlarda ve vinç halatlarda uygunsuzluk

mucahit57.

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Haziran 2023
Şehir
İstanbul
Sertifika
C Sınıfı
Firma
osgb
Merhaba ekteki görseller için ne yapılmalıdır
 

Ekli dosyalar

  • 02eeb2a0-4b6d-4f7f-8a67-9e5e3788d613.jpg
    02eeb2a0-4b6d-4f7f-8a67-9e5e3788d613.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 58
  • 17a4118a-fb04-4e19-be2d-1c7a5c9f900c.jpg
    17a4118a-fb04-4e19-be2d-1c7a5c9f900c.jpg
    1,8 MB · Görüntüleme: 56
Merhabalar,

Birinci görselde halatta ezilme, tel kopması benzeri durumlar görünüyor. Burada en sağlıklı çözüm tavan vinci için iyi bir periyodik kontrol yaptırmak olacaktır. (Yılda bir yapılması zorunlu) Bu sayede tüm kusurları yetkili arkadaş size iletecektir.
İkinci görselde sapan kontamine ve kesilmeler mevcut. Sapan kesinlikle değiştirilmeli. Değişim esnasında standart, güvenlik katsayısı (tekstil sapanlar için 7:1) ve kapasite uygunluğuna mutlaka dikkat edin. Sonraki çalışmalarda deformasyonu engellemek için keskin kenarlara yastıklama yapabilir veya sapan kılıfı kullanabilirsiniz.
 
Kamil Canbilgiler için teşekkürler
vincin periyodik muayenesini yaptırdık kullanımı uygundur ibaresi mevcut fakat muayeneden 3 ay sonra ben bu tel kopmalarını gözlemledim. tekrar muayene mi yaptıralım ? bu şekilde kopuk tellerle çalışılması mümkün mü yada teli değiştirip mecburen tekrar vinçlerin muayenesi yaptırılması gerekli

metal sektörü olduğu için be sapanların çoğu bu şekilde bunların kullanılıp kullanılmayacağı göz kararı mı tespit edilmeli
 
mucahit57.Bu tür ekipmanlarda periyodik muayene esnasında halatlarda değerlendirilmektedir. Şuan oranı tam olarak hatırlayamamakla birlikle belirli oranda tel kopması ve halat çapında daralma tolere edilebiliyor, bu konuda uzman kişiden destek almak gerekecek. Ama güvenli tarafta kalmak adına öncelik halatın değiştirilmesi ve periyodik muayenenin yenilenmesi olacaktır. Ayrıca kontrol esnasında yük deneylerini mutlaka max. kapasiteye göre yaptırın. Bazı kontrol kuruluşları yönetmelikteki açıktan dolayı işletme kapasitesi ile test yapabiliyor. bu durumda işletme kapasiteniz değiştiğinde periyodik muayene geçersiz olacaktır.

**
Azami yılda bir kere olmak üzere; işletme kapasitesi belirlenen iş ekipmanları için işletme kapasitesi değeri ile işletme kapasitesi belirlenmemiş iş ekipmanlarında ise kaldırma kapasitesi değeriyle her periyodik kontrolde yük testi gerçekleştirilir. Azami üç yılda bir kere veya her önemli bakım ve onarım faaliyetinden sonra; kaldırma kapasitesi değeri ile 2.2.1.1’de (1.1K-1.25K-1.5K) belirtilen katsayılar göz önünde bulundurularak yük testi gerçekleştirilir.
 
Soru muhtemelen kaldırma ekipmanları için ve Kamil bey cevap vermiş.

Bunun haricinde birkaç ekleme yapayım bende.
  • Öncelikle çalışanlar KKD kullanmıyor. Buna odaklanmak gerekiyor. Sadece işaret koymak işvereni kurtarmayacaktır.
  • Yerde metal tozları görüyorum, buda havada da olma ihtimalini düşündürüyor bana.
  • Yerler sanki yağ yada petrol türevleriyle kontamine olmuş. Buda kayıp düşmelere neden olabilir aynı zamanda buhar fazı çalışanları etkileyebilir.
  • Malzeme tertip ve düzenine de dikkat etmekte fayda var. Takılmaya sebebiyet verecek şekilde malzeme istiflenmemelidir.
  • Arkada istiflenen küçük malzemeler stabil değil gibi geldi bana ama fotoğraftan ancak çüphelenebiliyorum.
 
Merhabalar. Kabuslarıma giren atölyelerden fırlamış gibi aynı :) Arkadaşlarıma ek olarak atölyede bir 5S sistematiğinin olmadığı dolayısıyla daha yaşanabilecek birçok kazaya gebe olduğunu söylemek isterim. Birde merak ettim acaba o slab çeliğin altına o bir zamanlar polyester olan o sapan nasıl konulabilmiş? Yandan sanki girecek bir yerde yok!
 
Çelik tel halatların ıskartaya ayrılma koşulları TS ISO 4309 standardına göre yapılmalıdır. Çelik tel halatlarda %100 hasar tespiti yapmak zordur (iç tel kırıklıkları ve iç korozyonlar görülemeyebilir),özellikle açık alanlarda kullanıldığında bve bırakıldıklarında korozyon hızlanabilmektedir
 
Vinç halatının görsel olarak kontrolünde bile kullanılmaması gerektiği aşikar. Halatta ezilme olduğu görülüyor büyük ihtimalle sarma yaparken takılma da yapıyordur. Bez sapan kendinden geçmiş halde zaten. Bu konularla ilgili acilen işverene tespit ve öneride bulunman ve risk değerlendirmene eklemen sağlıklı olacaktır. Değişimler yapıldıktan sonra periyodik kontrolü yeniletmek gerekir.
 
Üst