• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediyeden Inşaat Ruhsatı Almak Için Iskele Projesi Hazırlanması

Ayhan UĞUR

Kayıtlı Üye
Katılım
10 Eylül 2015
Sertifika
Diğer Belge
Firma
Oğuzhan Çelik İskele ve Kalıp San. A.Ş.
Belediyeden İnşaat Ruhsatı Almak İçin İskele Projesi Hazırlanması

Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 01/07/2015 tarihinde yürürlüğe giren iskele tebliği gereğince, inşaat mühendislerinden iskele sistemlerinin de çizim ve statik hesaplamasınıistemeye başladılar.

Ve bu konuda hiçbir bilgisi olmayan inşaat mühendisleri acil araştırma içine girdiler ve iskele firmalarıyla görüşmelere başladılar. Bu konuda herkesin kafasında soru işaretleri olduğu için web siteniz vasıtasıyla görüşlerimizi paylaşmak istedik şöyle ki;

iskele-yerlesim-plani.jpg


Mühendislerin öncelikli düşüncesi acaba projelerde sistem detayı gösterir gibi matbu birkaç çizim bularak proje içine standart olarak koyabilir miyiz şeklindeydi. Çünkü onlarda biliyor ki inşaat mühendislerinin konuya yabancı oldukları kadar belediyede çizimleri kontrol eden mühendisler de yabancı, dolayısıyla beklenti projelerinin onaylanarak sorunsuz olarak inşaat ruhsatının alınması şeklindeydi.

Ancak iskele işini o kadar standart şekilde basite indirgemek mümkün değil. İskele firmaları tüm teknik detay çizimlerini inşaat mühendislerine verse dahi, konuya vakıf olmadıktan sonra, bu konuda uygulamalara şahit olmadıktan sonra belediyeler için iskele projesi çizmek çok zor.

İskele konusuna hâkim inşaat mühendisi yok mu? Diye düşünebilirsiniz. TSE’nin talep ettiği statik hesaplamalar için girdiğimiz arayış neticesinde gördük ki ülkemizde iskele konusuna hâkim inşaat mühendisi yok denecek kadar kısıtlı. ( Statik hesaplama konusunda yapabileceğini iddia eden inşaat mühendisleri var ancak TSE'nin aradığı hesaplama şartlarından çok uzak kalıyorlar. )

Ayrıca sadece inşaat mühendisleri değil aynı zamanda müteahhitler de iskele konusunda bilgi sahibi olmak durumunda. Çünkü olaya hiç müdahil olmadan projede belirtilen iskele sistemini uygulama anında görürse, belki sistem olarak hiç bilmediği alışık olmadığı bir sistem çizilmiş olabilir. Yani müteahhit kamalı flanşlı tip güvenlikli iskele beklentisi ile projeyi açar ama karşısında H Tipi Güvenlikli İskele çizimi veya otomatik motorlu iskele çizimi bulabilir. Elinde olan hazır iskelesi yerine başka bir iskele sistemi çizildiyse proje tadilatları yapmak durumda kalacaktır.

yuvarlak%2Bac%C4%B1k.PNG


Görünen o ki belediyeler için iskele statik ve uygulama projelerini en sağlıklı çizebilecek firmalar İskele Üreticisi Firmalar ( Yani imalatçı iskele fabrikaları ). Bu konuda uzmanlaşan ve her geçen gün kendini yenileyen üreticiler. TSE’nin güvenlikli iskele sertifikası olan TS EN 12810-11 almak için statik hesaplama konusunda da uzmanlara ulaşan üretici firmaların donanımları bunun için yeterli. İskele yerleşimi konusunda zaten tecrübeli olan iskele imalatçısı firmalar bu konudaki muğlaklığı, belirsizliği kaldırabilecek yeterliliktedir. Ancak bu projeler üreticiden değil piyasada iş yapmakta olan inşaat mühendislerinden talep edilmektedir.

Evvela tüm bu çalışmalar öncesinde belediyelerin elinde örnek iskele projesi olması gerekiyor. Bakanlık tarafından hazırlanacak iskele statik ve uygulama projesi örnek olarak belediyelere gönderilmeli. Belediyeler bu projeleri bölgelerindeki inşaat mühendisleriyle paylaşmalı ve herkes ne istendiğini tam olarak bilmelidirler.

Bu aşamadan sonra 2 yol izlenebilir;

  1. Bakanlık veya TSE, inşaat mühendisleri için tam olarak isteklerini belirten iskele statik ve uygulama projesi eğitim seminerleri verebilir.
  2. İnşaat Mühendisleri, iskele üreticisi firmalarda eğitim alabilir veya doğrudan işbirliğine gidilebilir.
Bu iki seçenekten ilki daha uygulanabilir gözükmektedir.

İkinci seçenek konusunda iskele üreticisi firmaların bazı çekinceleri olmaktadır. Bu çekincenin sebebi de tüm tecrübe ve teknik çizimlerini paylaşması neticesinde belediyeden ruhsat alan müteahhidin, iskele sistemini kullanma vakti geldiğinde başka firmayla çalışması, 2.el ürün tedarik ederek kullanması veya başka firmalardan kiralama yoluna gitme olasılığının üreticiye bakan yönüyle fayda sağlamamasıdır. Belki bu konuda iskele üreticilerini de tatmin edecek tedbirler de düşünülebilir.

Görüldüğü üzere belediyeler için iskele projesi ( İnşaat Ruhsatı için İskele Projesi ) adı altında irdelediğimiz bu konu halen üzerinde düşünülmesi gereken, ülkemizin geleceği adına sistemin temelinin sağlam atılması için birkaç açıklayıcı adıma daha ihtiyaç duyulan, güncel ama muğlak bir konudur.

Bu konu hakkında firmamız Oğuzhan İskele ’ye inşaat mühendisleri tarafından sorulan sorulara istinaden, düşüncemizi aktarmak için kaleme alınmış bir yazıdır. İlgili sayfamız için
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
İskele konusu inşaatların en önemli ve bir o kadar da savunmasız olduğu konular diye düşünmekteyim. Yukarıda yazıda belirtilen her satıra katılıyorum. İnşaat firmalarında hatta mühendislerimizde bile iskele projeleri gerçekten çok uzak konular. İskele projesi yaptırmaktansa iskeleleri daha sık yaparız birşey olmaz mantığı devam etmektedir. Bu durum ne mühendisliğimize ne de matematiğe yakışır davranış değildir.

Çözüm önerilerinde belirtilen seminer kısmını verebilecek kişilere meslek odaları da eklenebilir diye düşünüyorum. Odalar zaten uzmanını bulacakları için faydalı olur kanaatindeyim.

İş güvenliği konusunda kültürümüz arttıkça ve projeler alınırken bu konuda bütçeler oluşturulmaya başladıkça iskele konusuda sisteme girer diye düşünüyorum fakat tabi ki bunu akışına bırakmamak gerekiyor.
 
Aslında dediğiniz gibi odalar da işin içine girebilir fakat uygulamada bu iş belediyelerden bitmekte. Yani Bakanlık ve TSE den ( Sahada kontrol yapan bakanlık müfettişleri TSE tarafından bilgilendirilip eğitiliyor ), belediyeler doğrudan eğitim alıp, bölgesindeki mühendislere belediyede eğitim verebilirler.

Neticede kabul merci Belediye olacağı için bir şekilde eğitimin bir parçası haline gelmesi lazım. Yoksa bize odadan bu şekilde yap yeterli dediler ama belediye kabul etmiyor..vs. serzenişerin sonu gelmez diye düşünüyorum.
 
Üst