Günaydınlar herkese,
Baretler boyanmamalıdır elbette fakat hepimiz şantiye sahasında işçilerin baretlerini diğer işçilerinkinden ayırt etmek için boyadığını görüyoruz. Ayrıca sticker uygulaması da bizler tarafından yapılan bir uygulama genellikle, işçilerin yapıştırdığı beyaz kağıt bantları saymıyorum.
Bu konunun ne bizim mevzuatımızda nede uluslararası mevzuatta yeri yok. Kesinlikle yapıştırılamaz yada boyanamaz diye bir yasak söz konusu değil fakat konuyla ilgili OSHA 'nın bir görüşü var ve boya/ etiketi tavsiye etmiyor.
Sebebini de şu şekilde açıklıyor.
Boyanın baretin elektrik direnç dayanımını azaltabileceğini belirtiyor. Ayrıca kurumun boya, tiner, çözücülerin baretin kabuğuna zarar verebileceği ve koruma kapasitesini düşürebileceği yönünde endişeleri söz konusudur. Yaptığım araştırmalarda boya ile ilgili iddiaları kanıtlamak üzere bir araştırma yapılmamış olduğunu gördüm.
Ayrıca
etiket/boya baret üzerinde ki deformasyonların tespitini zorlaştırır diyor. Etiketler ile ilgili bir başka kaynakta da, ilgi çekici etiketlerin diğer işçilerin dikkatini dağıtacağı ve kazalara sebep olabileceği yazılmaktaydı.
Bu nedenlerle boya ve etiket uygulamasının üreticinin talimatları doğrultusunda yapılması gerektiğini belirtiyor. Fakat kendi araştırmalarımda üreticilerin bu konuda bir bilgilendirme yapmadıklarını gördüm bu nedenle boyadan tamamen kaçınılması ve etiketin aşırıya kaçırılmamasında fayda olduğunu düşünmekteyim.
Görüşün tam metnine aşağıdan ulaşabilirsiniz.