• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Kazası Avm'nin tavan arasından düşen işçi hayatını kaybetti

1736893227481.png
Ankara'da bir alışveriş merkezinin tavan arasında çalışan Sezer Pekruh, alçıpan zemin çökmesi sonucu yürüyen merdivenlerin üzerine düştü ve hastaneye kaldırılmasına rağmen kurtarılamadı. Pekruh'un cenazesi bugün düzenlenen törenle defnedildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.​

ANKARA'da alışveriş merkezinin (AVM) tavan arasında çalışırken alçıpan zeminin çökmesiyle yürüyen merdivenlerin üzerine düşen Sezer Pekruh (50), toprağa verildi. Çankaya ilçesi Oran Mahallesi Kudüs Caddesi'ndeki AVM'de makine bakım personeli olarak çalışan Sezer Pekruh, dün saat 17.00 sıralarında AVM'nin hava filtrelerinin olduğu tavan arasında çalışırken, bastığı alçıpan zeminin çökmesiyle metrelerce yükseklikten yürüyen merdivenlerin üzerine düştü. İhbarla adrese, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan Pekruh, kaldırıldığı hastanede doktorların çabasına rağmen kurtarılamadı.

Evli ve 3 çocuk babası olan Sezer Pekruh'un cenazesi, Ankara Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından ailesi tarafından teslim alındı. Cenazesine, Pekruh'un ailesi, yakınları ve iş arkadaşları katıldı. İşçinin yakınları tabuta sarılıp gözyaşı döktü. Pekruh, Karşıyaka Mezarlığı Ahmet Efendi Camisi'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı. Öte yandan Sezer Pekruh'un, tavan arasından çalışırken gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ve emniyet kemeri takılmadığı iddia edildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Üyeler Görebilir
Sayın @Üyeler AVM'de ki Ölümlü İş Kazasının Kök Sebepleri Neler Olabilir? ⚠️ ‼️

Kaza soruşturma raporu olmadan kesin yorum yapmak doğru olmasa da, beyin fırtınası yapmak ve olası kök nedenler üzerine düşünmek gelecekte benzer kazaları önlemek için çok değerli. 💡

Sizce bu kazanın olası kök sebepleri nelerdir? Düşüncelerinizi paylaşarak farkındalık yaratmamıza destek olabilirsiniz.

Üyeler Görebilir
Fatih Bey yaşanan kazanın kök nedeni kendisini doğrudan göstermektedir. Burada yapı tasarım aşamasında 2 önlem alınabilirdi.

1. Alçıpan ve tavan arasındaki olası iş süreçlerine yönelik kedi yolları yapılabilir ve bu kedi yollarında kedi yolları sınırlarının dışına çıkılmaması için korkuluklar yapılabilirdi. Genellikle tavan aralarında belirtiğimiz niteliklerde kedi yollarının yapılması maliyet unsuru olarak görüldüğünden tercih edilmemektedir.
2.Olası bakım onarım vb . iş süreçlerinin yapılacağı elektrik , mekanik tesisat ve ekipmanlarının müdahele noktaları belirlenip müdahale kapakları yapılarak iş süreçleri gerçekleştirilebilirdi. Ayrıca müdahale kapaklarının olduğu bölümde kalıcı ankraj noktaları yapılarak kullanılacak iş ekipmanlarının ( Mobil İskele , manlift ,merdiven vb. ) sınırlarının aşılması ihtimaline karşı emniyet kemeri kullanımı sağlanabilirdi.

Yapımı tamamlanmış bir yerde tavan aralarında yapılacak iş süreçlerinde düşüş korumasına yönelik tedbirlerin alınması oldukça zor olacaktır. Bildiğiniz üzere bende eğitmenlik yanında yüksekte çok farklı işçilikler yapıyorum. Özellikle tasarım yolu ile güvenlik tedbirlerinin alınmadığı yerlerde çok zorlanıyorum. Burada yorum yapacak veya yazınıza cevap verecek bir çok arkadaşın aklına emniyet kemeri ve mobil yaşam hattı kullanımı gelebilir. Emniyet kemeri kullanımının en son tercih edilmesi gereken tedbirin olması gerektiği ve emniyet kemerinin güvenli bir donanım olmadığını hatırlatmak isterim.

Yaşanan kazanın kök sebebinin tasarım aşamasında yapı tamamlandıktan sonra yapılacak iş süreçlerine yönelik tehlikelerin ve tedbirlerin belirlenmemesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu kök sebebin yanında başka kök sebeplerde olacaktır. Ama en önemli kök sebebin belirtiğim sebep olduğunu düşünüyorum.

Paylaşımlarınız ve İSG camiası için vermiş olduğunuz emekler için teşekkürler.

Saygılarımla,

Canip BALTA

Üyeler Görebilir
canip baltaHarikasınız Canip bey, açıkçası benim beklediğim cevap buydu.

Maalesef sıfırdan başlanan birçok inşaatta bile bakım süreçleri dizayn aşamasında göz ardı ediliyor. Ki bu göz ardı etmek daha işin müşteriye tesliminde bile sıkıntılar çıkarıyor. Tamirat gerekiyor fakat dizaynda bu değerlendirilmediği için örnek veriyorum 20 metre yükseklikte çalışan tavan arasına giriyor ve iş yapmaya çalışıyor. Aydınlatma kısıtlı, alan dar, zaten düzgün bir hareket alanıda yok. Bu kaza geliyorum demek.

Bunun haricinde de cavaplar gelecektir ve doğruluk payı var tabi ki. Yüksekte çalışma önlemlerinin alınmaması, iş izni gibi birçok şey sayabiliriz. Ama bazı şeyler dizayn aşamasında değerlendirilmediyse bu tarz kazalar yine kaçınılmaz olur. Ankraj yaparsınız ankraj noktanız sağlam mı bilemezsiniz. Adım atarsınız sağlam mı bilemezsiniz.