• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Antalya Osb De Kazan Patlaması

Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikada kazan patlaması sonucu 2 kişi ölürken birçok işçi de yaralandı.
ANTALYA Organize Bölgesi'nde bulunan bir fabrikada kazan patlaması sonucu ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

Olay, Antalya- Burdur karayolu üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Beyaz Endüstriyel Tekstil Yıkama Fabrikası'nda meydana geldi. Fabrikanın çamaşırhanesindeki kazan, saat 08.30 sıralarında büyük gürültüyle patladı.

Olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. İlk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti. 13 kişi yaralandı. Yaralılar Antalya' daki hastanelerde tedavi altına alındı.

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER...

53464_27000_19112014095816_5.jpg


53464_27000_19112014095816_12.jpg


53464_27000_19112014095816_2.jpg


53464_27000_19112014095816_14.jpg


53464_27000_19112014095816_3.jpg


 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Buhar kazanı patlaması sanırım,emniyet ventili çalışmaması olabilir
 
tüm kazaların bilirkişi raporlarını okumak önemli .Radikal gazetesinin haberine göre;

"Kazanın nedeni, ilk anda aldığımız bilgilerle buhar kazanının patlaması. Nedeni konusunda ilgili bakanlıklarla OSB yetkilileri çalışıyorlar" diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri ile OSB'nin arama kurtarma ekibinin de olaya gecikmeden müdahale ettiğini vurgulayan Türker, kazaya gecikmeden müdahale eden personele teşekkür etti.

- Ocak ayında denetimden geçirildi

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ümit Büyükeşmeli de olay yerinde incelemelerde bulundu. Büyükeşmeli, gazetecilere yaptığı açıklamada, odaya bağlı teknik ekibin patlamanın meydana geldiği bölgede inceleme yaptığını kaydetti.

Patlamanın meydana geldiği fabrikada daha önce yaptıkları denetimle ilgili bilgi veren Büyükeşmeli, şöyle konuştu:

"İlgili kazanı ocak ayında periyodik kontrolden geçirdik. Gördüğümüz eksiklikleri raporumuzda belirttik.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
de teknik ekibimizle bir ön çalışma yaptık. Eksikliklerini bildirdiğimiz ilgili araçlarla ilgili gerekli araştırmayı yapacağız tamamlanmış mı tamamlanmamış mı diye. Bizim ön düşüncemiz, ilgili kazanın işletme esnasında su seviyesinin düştüğü, dolayısıyla susuz kalmasından sonra yapılması gereken kazanın soğutularak işletmeden çekilmesi yerine muhtemelen su verilerek kazanın aşırı ısınmasından dolayı patlamanın meydana geldiği yönünde. Kazan operatörlerinde 'Kazancı operatör belgesi' olması gerekiyor. Bunu da araştıracağız."

- Sesli ikaz sistemi ve patlama kapağı eksikti

Büyükeşmeli, ocak ayında yapılan denetimde firmada hangi eksiklerin tespit edildiğinin sorulması üzerine, "Tespit ettiğimiz eksikliklerden biri kazan kapağı, yani patlama kapağının olmaması. İkincisi de su seviyesini belirleyen sesli ikaz sisteminin olmaması. Ancak bu eksikliklerin giderilip giderilmediği konusunda bir tespit yapamadık" dedi.

Başkan Büyükeşmeli, patlamaya bu eksiklerin sebep olup olmadığı yönündeki soruya da "Kazandaki su seviyesinin düşmesi bu ikaz sistemiyle ilgili. Yani ikaz sistemi ikaz verir ve ilgili kişi gerekli tedbirleri alır. Bu alınacak tedbirlerin başında da kazanın soğutulması gelir. Tam tersi kazana su basılması patlamaya sebep olur" yanıtını verdi
 
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender 22 Ekim 2014 tarihinde, kazan patlamaları ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların ve bunlara bağlı kalorifer tesisatlarının mevcut yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi, periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması, yetkili yerlerden sertifika almış kişiler tarafından işletilmesi, bakım-onarımlarının yaptırılması toplumun can ve mal güvenliği açısından birinci derecede önem taşımaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda çeşitli illerde ve Ankara`da periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan, bilgisizce ve yanlış kullanılankalorifer kazanlarının patlaması sonucu, çok sayıda insan hayatını kaybetmiş ve önemli maddi hasarlar yaşanmıştır. Yaklaşan kış koşulları nedeniyle, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender, evlerimizde, işyerlerimizde herhangi bir kaza ya da patlamayla karşılaşmadan, can ve mal kayıpları yaşanmadan huzurlu bir kış geçirmek için almamız gereken önlemler konusunda, vatandaşlarımızı ve yetkilileri uyardı.

BASINÇLI KAPLARA YILDA BİR KERE KAZAN TESTİ YAPTIRIN

Bilindiği üzere, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü`nün 207, 208 ve 209. maddeleriyle kazanların, 223 ve 227. maddelerinde buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı, hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik bakım ve periyodik kontrollerin yaptırılması hükme bağlanmıştır. 25 Nisan 2013 tarihinde yayımlanan "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği"ne göre de basınçlı kapların bir yılı aşmayan sürelerde (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık vb.) periyodik bakım ve periyodik kontrollerinin yaptırılması istenmektedir.

Periyodik bakım ilgili standartlarda belirlenen sürelerde, imalatçının belirlediği şekilde ve yine imalatçı tarafından yetkilendirilmiş servislerce veya işyeri tarafından görevlendirilmiş ehliyetli (sertifikalı) kişilere yaptırılmalıdır. Periyodik bakımlarla karıştırılan ve bu yüzden genellikle ihmal edilen periyodik kontrollerdeki amaç ise "hidrolik test"tir. Yönetmeliklere göre periyodik kontrole tabi iş ekipmanlarına temel prensip olarak bir yılı aşmayan sürelerle "hidrolik test" yapılması gerekmektedir.

Ancak rant hesapları ve denetim yetersizliği nedeniyle diğer iş ekipmanlarında olduğu gibi basınçlı kaplarda da bu testler genellikle ihmal edilmektedir. Oysa kazanlarda emniyet sistemleri çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda, kazalar ya da patlamalar ne yazık ki kaçınılmaz olmaktadır. Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir.

Ayrıca ülkemizdeki kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak mevcut durumlarının ortaya çıkarılması, ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine ivedilikle son verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez, periyodik bakım, kontrol ve testlerimutlaka yaptırılmalı ve yine aynı yönetmeliğe göre düzenli aralıklarla yapılan (günlük, haftalık, aylık, üç aylık vb.) tüm bakım, kontrol ve onarımlar kayıt altına alınmalıdır.

Bu testlerin uzman kişiler tarafından sağlıklı biçimde yapılabilmesi için, Makina Mühendisleri Odası gibi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, yetkili Muayene Kuruluşlarına yaptırılmasına dikkat edilmelidir.


"KAZAN İŞLETME SERTİFİKASI" ŞART

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 210. maddesiyle "Kazanların ehliyetli kişilerce işletilmesi zorunlu" kılınmaktaydı. Yeni yönetmeliklere göre de her iş ekipmanında olduğu gibi kazanlarında işletilmesinin ehliyetli kişilerce yapılması gerekmektedir. Ayrıca kalorifer kazanlarında mutlaka emniyet termostatı ve buna bağlı alarm sistemi ayrıca susuz çalışmayı engelleyici ek sistemin bulunması gerekir. Dolayısıyla konutlarda ve işletmelerde kazancıların, Odamız tarafından da rutin olarak düzenlenen "Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu"na katılarak,"Kazan İşletme Sertifikası" almış ehil kişiler olması büyük önem taşımaktadır. Geçmişte yaşadığımız kazan patlamalarının, yetkin ve yetkili olmayan kişiler tarafından işletilen kazanlarda gerçekleştiğini unutmamalıyız.

Ayrıca sanayi tipi kazanları işletmekte görevli usta ve işçilerin bu kurslara katılımı ve sertifikalandırılması, buhar kazanlarının güvenlik içinde çalışmasını sağlamasının yanı sıra, kazanların ideal işletilmesi ve enerji tasarrufun da çevreye ve size büyük katkı sağlayacaktır.

MONTAJ VE TADİLATI YETKİLİ KİŞİLERE YAPTIRIN

Kazan ve ısıtma sistemlerinin montaj ve tadilatlarının da, yönetmelikler gereği OdamızdanMekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makina mühendisleri tarafından hazırlanan projelere göre yapılması gerekmektedir. İş bitiminde Projenin Teknik Uygulama Sorumlusu Makina Mühendisi tarafından, projede belirtilen özellikte kazan montajının veya tadilatının yapıldığına dair uygunluk raporuverilmeli ve kazanlar bundan sonra işletmeye alınmalıdır.


Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim sorumluluğu bulunan mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Meslek Odaları, sahip oldukları bilgi birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonlarıyla, bu süreçte öncelikle muhatap alınmalıdır.

Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların tekrarlanmaması için, dikkat edilmesi gereken hususları kamuoyu ile bir kez daha paylaşarak, bu konuda yetkilileri ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Lütfen, geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız kazan patlamalarına davetiye çıkarmayalım, tedbirimizi önceden alalım.


Sadettin ÖZKALENDER

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı
 
kazan üzerinde tüm emniyet ekipmanlarının olması ve çalışır olması haricinde şu ifade çok önemli"basınçlı kapların bir yılı aşmayan sürelerde (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık vb.) periyodik bakım ve periyodik kontrollerinin yaptırılması istenmektedir.Yani en fazla yılda bir fenni muayenesi ve günlük-haftalık-aylık periyodik bakımları yaptırılmalıdır
Çoğu işletmede yıllık fenni muayeneler yaptırılmakta (veya yıllardır yaptırılmamakta) veya arıza olunca onarım yaptırılmaktadır
 
Üst