• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Kazası Amonyak gazından etkilenen 18 işçi hastaneye kaldırıldı

Bolu'da fabrikada amonyak gazından etkilenen 18 işçi hastanede tedavi altına alındı.​

1717367126015.png

Beyaz et üretimi yapan bir firmaya ait fabrikanın kesimhanesinde işçilerde baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetleri görülmesi üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi.

AFAD ekiplerince fabrikada yapılan kontrollerde amonyak gazı sızıntısı tespit edildi.

Gazdan etkilenen 18 işçi, özel kıyafetli sağlık ekipleri tarafından İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Merkezi'ne getirildi.

Merkezde gazdan arındırıldıktan sonra İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde tedavi altına alınan işçilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bu arada sızıntı sorunu giderilen fabrikada, AFAD ekipleri gaz tahliye çalışması yürüttü.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Bilgi !

(Tesis özelinde teknik olarak amonyak gazının her hangi bir alan-proseste kullanılıp kullanılmadığını veya depolama yapılıp yapılmadığı vs... bilemiyoruz)

Kümes hayvancılığında en önemli risk parametrelerinden birisi kümes - gübre temizliği ve alanda gübre kaynaklı gaz birikimlerinin takip edilerek olası sağık zararlarının önlenmesidir.. Kanatlı hayvan besici kümeslerinde yeterli havalandırma, nem ve PH ortamı sağlanmaz üstelik temizleme sistemleri de doğru tasarlanmaz ise gübrelerinde (ve idrarında) bulunan Amonyak gazı ortamda tehlikeli konsantrasyonlara ulaşabilir.
  • Kümeste kullanılan altlık
  • Kümes tasarımı
  • Stok yoğunluğu
  • Mühendislik tedbirleri
  • Gübre temizlik ve işleme sıklığı
Amonyak oluşumunda etken olan faktörlerdir. Aynı zamanda Kanatlı hayvanın tükettiği Azot miktarı , Sıcaklık, Nem ve PH yine Amonyak gazı salınımının yoğunluğunu etkiler.

Amonyak gazı 6 ppm ve üzeri konsantrasyonlarda canlılar üzerinde göz ve solunum tahrişine yol açar. 25 ppm ve üzeri maruziyet insan sağlığı için ciddi riskler oluşturabilecek potansiyele sahiptir.

Gerekli tedbirlerin alınması gerekliliği yanında proses operasyon alanları doğru seçilmelidir ! Özellikle Kesim vb operasyonlar uzun süreli proses çalışması ve alanda bulunma gerektireceği için kümes içerisinde dahili alanda (bölünmemiş ve kendi havalandırma sistemi bulunmayan...) konumlandırılmamalıdır. Bu tip operasyonlar alanda bulunan olası risklerden daha uzun süreli maruziyet nedeniyle etkilenmelerine yol açacaktır.

Sektörde çalışan genç meslektaşlarımız varsa Risk Analizi hazırlarken dikkat edecekleri temel parametrelerden birisi olduğunu hatırlatmak bu nedenle de paylaşmak istedim.

Sağlıklı günler.
 
osman.koyuncuÇok değerli bir katkı oldu bu. İş kazası haberleri paylaşırken mümkün olduğunda farklı kazaları paylaşmaya özen gösteriyorum. Yüksekten düşme ile ilgili neler yapılacağını iyi kötü her uzman biliyor artık ama bu haberde olduğu gibi bazı spesifik konular gerçekten dikkat edilmesi gereken güzel tartışmalara vesile olabiliyor.

Bu nedenle tüm @Üyeler den ricamdır. İş kazası haberi diyerek geçmeyin. O endüstri özelinde olası sebepleri ve alınabilecek önlemleri yorum olarak belirtin.
 
Yaşanan iş kazasının olası nedenlerine yönelik farklı bir Risk başlığı daha ekleyelim ;

Amonyak , gaz olarak soğutma sistemlerinde de kullanılmaktadır. Gaz olarak ucuz olması , çalıştırıldığı sistemlerde ki enerji sarfiyatının düşük olması vb nedenlerle maliyet avantajı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Amonyak Gazı kullanılan soğutma sistemleri daha az tesisat bağlantısı ile emsallerine göre daha basit sayılabilecek yapıya sahiptir ve Bakım Maliyetleri daha düşüktür....

FAKAT !

Amonyak Gazının kullanılacağı soğutma sistemlerinde , maddenin toksik ve aşındırıcı etkileri nedeniyle tamamıyla Çelik Borular kullanılmalı ve kaynak bağlantıları çok kaliteli olmalıdır ! Bu nedenle de gerek tesisat gerekse de sistemde kullanılan kompresör vb ekipmanların bakım ve servisleri bilgili-eğitimli profesyoneller ile gerçekleştirilmeli , aksatılmamalıdır. Sistem tesisat ve ekipmanlarında periyodik kontrolleri yanı sıra bakım proseslerinin aksatılması , hatalı malzeme seçimiyle boru kullanımı ve gelişigüzel yapılacak kaynak eklentileri gaz kaçağına dolayısıyla da çalışma ortamına sızması durumunda zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilmektedir.

(Bilgi ! Amonyak gazı doğal haliyle havadan hafif olduğundan ortam tavan yüksekliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi insanlara maruziyet oluşturabilecek seviyeden yüksekte toplanacaktır FAKAT ortamda hava akımının yetersiz olması ve nemin yüksek olması gazın havadan ağır buharlar oluşturmasına dolayısıyla da ortamda bulunan insanların maruz kalabileceği seviyelerde birikmesine neden olacaktır...)

Belirtilen risklerin önlenmesi için ;
  • Bakım ve Periyodik Kontrollere yönelik planlamanın yapılması ve aksatılmadan takip edilmesi,
  • Teknik gereklilikler ve niteliklere dikkat edilmesi,
  • Gazın sızma veya oluşma ihtimali olan kapalı alanlarda mutlaka ölçümlerle takip edilmesi,
alınması gereken temel tedbirler olarak sıralanabilir.

Bedava bilgi baldan tatlıdır diyerek çalıştığı alanlarda kullanımı olan arkadaşlara faydalı olmasını diliyorum.

Sağlıklı günler.
 
Üst