TBMM'de kabul edilen tasarıyla, inşaat alanında kıyafetleri değiştirme, kurutma, yıkanma gibi ihtiyaçlar için tesis şartı getirildi.
Soma ve Ermenek'teki maden facialarının ardından işçi güvenliği için önemli düzenlemeler içeren tasarı kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen “167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” şu düzenlemeleri getiriyor:
-Ulusal mevzuat; işçilerin, iş güvenliğine katkıda bulunma ve çalışma usulleri üzerinde “güvenlik ve sağlığı etkilediği ölçüde görüşlerini açıklama hak ve yükümlülüğüne sahip olmalarını” sağlayacak. İşçi bir tehlike görürse, bundan sakınacak ve amirine bildirecek.
-İşveren, işçilerin güvenliğine yönelik muhtemel tehlike halinde, faaliyeti durdurmak ve duruma göre işçileri tahliye etmek için derhal tedbir alacak. İşçilerin sağlığına zarar verebilecek riskler ortadan kaldırılacak.
-Kazıda, kuyuda, hafriyatta, yer altı işlerinde ve tünelde su borusunun patlamasından kaynaklanan tehlikelere karşı işçileri korumak için gerekli tedbirler alınacak. Sıvı dolaşımı, gaz gibi muhtemel yer altı tehlikelerinden kaynaklanan riskler belirlenecek. Yeterli havalandırma sağlanacak.
-Çalışmanın su üstünde ya da çok yakınında yapıldığı yerlerde; işçilerin suya düşmesini önlemek, boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olan işçileri kurtarmak, güvenli ulaşım vasıtalarını sağlamak amacıyla yeterli tedbirler alınacak.
-Her inşaat alanında veya çevresinde yeterli miktarda içme suyu bulundurulacak; işçiler için tuvalet ve yıkanma tesisleri, kıyafetleri değiştirmek, kurutmak, dolaba yerleştirmek için tesisler yapılacak. Erkek ve kadın işçilere ayrı tuvalet ve yıkanma tesisleri sağlanacak.