• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yangın dedektörlerine gecikme süresi verilmesi hakkında

uzmanist34

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Ocak 2024
Şehir
İstanbul
Sertifika
B Sınıfı
Firma
OSGB
Merhabalar,

İşyerimizde yanlış alarmların önüne geçebilmek için dedektörlerden yangın paneline düşen uyarılar için gecikme süresi vermek istiyoruz. Araştırmalarım sonucunda mevzuatımızda veya standartta bununla ilgili bir şey bulamadım. Bu konuda referans alabileceğimiz bir döküman, uygulama var mı acaba?

Dedektörlere gecikme süresi versek mevzuata aykırı bir durum oluşturur mu ve bu sürenin en fazla ne kadar olabileceği konusunda bilgisi olan varsa paylaşabilirse sevinirim.
 
Merhabalar, Yangın konusunda bilgisine güvendiğim Çetin Kur (@ckur) beyin cevabı aşağıda ki gibidir.

İş yerlerinde yanlış alarmın önüne geçmek için;
1. Tasarımın TS EN 54 standardına göre yapılması gerekir. Bulunulan ortamda toz ve buharların yoğun olması durumunda mutlaka duman yerine ısı dedektörleri konulması gerekir. Örneğin mutfaklarda ısı alarmı konması gibi. Tavan yüksekliği 6 mt. geçiyorsa BIM dedektör yapılması gerekir.
2. Teyit Edilmiş Alarm Aşağıdaki durumlardan herhangi biri Teyit Edilmiş Alarm durumuna geçirir;
- Duman dedektörlerinden herhangi birinden alarm gelmesinden sonra, 30 saniye içinde alındı teyidi yapılmazsa ve 180 Saniye içinde sistem sıfırlama (reset) işlemi yapılarak normale dönmezse,​
- Duman dedektörlerinden herhangi birinden alarm gelmesinden sonra, aynı kat-bölge içinde, başka bir duman dedektöründen alarm gelmesiyle birlikte,​
- Isı dedektöründen alarm gelmesiyle birlikte,​
- Isı ve duman dedektöründen alarm gelmesiyle birlikte,​
- El butonlarından alarm gelmesiyle birlikte,​
- Sprinkler akış anahtarlarımdan alarm gelmesiyle birlikte,​
- Davlumbaz söndürme sisteminden alarm gelmesiyle birlikte,​
- Otomatik gazlı söndürme sisteminden alarm gelmesiyle birlikte.​
3. Yangın algılama dedektörlerinin üzerinden hassasiyet ayarları ile müdahale edebilirsiniz.
4. Yangın algılama matrisi işletme tarafından iyi tasarlanması ve uygulanması gerekir. Sprinkler izleme vanaları ve yangın algılama dedektörleri matris kurgusu çok önemli. Örneğin; Bir işletmede duman tahliye kapakları olduğunu düşünün, duman tahliye kapakları açma komutunu sprinkler izleme vanasından almalı. Sprinkler patlamadan yangın algılama panelinden alırsa sprinkler çok geç devreye girer.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 

Ekli dosyalar

  • YANGIN VE DEPREM MATRİS.xlsx
    15,4 KB · Görüntüleme: 5
  • PROJELENDİRME ESASLARI.pdf
    232,6 KB · Görüntüleme: 5
  • TS_CEN_TS_54_14_İLE_YANGIN_ALARM_SİSTEMİ_UYGULAMA_ESASLARI.pdf
    1,5 MB · Görüntüleme: 8
Aktardığınız kıymetli bilgiler için teşekkür ederim. Paylaştığımız kaynakları da inceledim ancak soruma net bir yanıt bulamadım.
 
Önceki cevapları görüntüle…
ckurYangın dedektöründe ki hatalı bir algılamadan dolayı yangın paneline uyarı düştüğünde siren hemen çalmaması için gecikme verilmesinde mevzuat ya da standart açısından bir sakınca var mıdır? Çalışanların sürekli çalan yanlış alarmdan dolayı acil durum sirenine olan duyarlılıklarının azalmasını istemiyoruz.
 
uzmanist34Sizin sorunuzun cevabı, Yangın algılamadan herhangi birinden alarm gelmesinden sonra, 30 saniye içinde alındı teyidi yapılmazsa ve 180 Saniye içinde sistem sıfırlama (reset) işlemi yapılarak normale dönmezse sistem kendiliğinden çalışır. Montaj yapan firmaların senaryoya dahil ettikleri süreler bunlar. Oteller, hastaneler ve endüstriyel tesisler buna göre zaman kısıtı konur.
 
ckurMontaj yapan firmalar bu süreleri neye göre belirliyor, mevzuatta ya da standartta bir karşılığı var mı bunun ? Yoksa genel uygulamalar bu şekilde mi? Bu süreler için mevzuatta referans alabileceğim bir madde arıyorum da bulamadım o yüzden soruyorum.
 
Üst