• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Elektrikli araç yangınları için güvenlik önerileri

1709129549942.pngTeknolojideki gelişmeler ve çevreye yönelik kaygılar, hem özel hem de ticari kullanım için elektrikli araçlara (EA) yönelik artan bir talep yaratmıştır. Bu yazıda, lityum iyon bataryalar kullanan elektrikli araçların (yani otomobiller, motosikletler, bisikletler, kamyonlar, otobüsler vb.) karayollarında şarj edilmesine yönelik yangın tehlikelerine ve iyi uygulama risk kontrol önlemlerine odaklanmaktadır.

Lityum-iyon bataryalar, elektrikli araçlarda kullanılan ağırlıklı şarj edilebilir batarya türüdür. Forkliftlerin şarj edilmesi bu kılavuzdaki tavsiyelerin kapsamı dışındadır.

Elektrikli araçların artan kullanımı, uygun şekilde yönetilmediği takdirde işyerinde veya otoyol servis alanları ve otoparklar gibi kamuya açık alanlarda ve elektrikli araçların şarj edildiği konutlarda potansiyel tutuşma tehlikelerine yol açabilecek şarj tesislerinin sağlanmasını gerektirmiştir.

Bu tavsiyeler, elektrikli ulaşım şarj noktalarının sağlanması, yönetimi ve kullanımının yangın güvenliği yönlerine ilişkin pratik tavsiyeler vermeyi amaçlamaktadır ve "
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
" kapsamında yer alan kurulumlarına ilişkin teknik gereklilikleri tekrarlamayı amaçlamamaktadır.

Tehlikeler​

Bu tavsiyeler, elektrikli araçlar için şarj noktalarının sağlanması, yönetimi ve kullanımı ile ilgili yangın tehlikeleri ve uygun kontrol önlemleri hakkında pratik rehberlik sağlar. Bu tavsiyeler, şarj koşulları, bu işlemin gerçekleştirilmesi gereken alanlar ve dikkate alınması gereken uygun yangından korunma önlemleri ile ilgili olarak verilmektedir. Lityum-iyon bataryalar, elektrikli araçlarda kullanılan en yaygın şarj edilebilir batarya türüdür. Dünya çapında milyonlarca lityum-iyon batarya kullanılmakta ve depolanmaktadır.

Neyse ki, bu bataryalarla ilgili yangın vakaları seyrektir. Ancak yanıcı elektrolit ve önemli miktarda depolanmış enerjiyi bir araya getiren lityum iyon pil hücreleriyle ilişkili tehlikeler, tek noktadan kaynaklanan bir arıza nedeniyle yangın veya patlamaya yol açabilir.

Bir pil hücresi ısıyı etkin bir şekilde dağıtabileceğinden daha fazla ısı oluşturursa, 'termal kaçak' olarak bilinen hızlı, kontrolsüz bir ısı enerjisi salınımına yol açabilir ve bu da yangın veya patlamayla sonuçlanabilir. Termal kaçak, hidrojen (yanıcı), karbon monoksit (toksik, boğucu ve yanıcı) ve hidrojen florür (akut toksik ve aşındırıcı) gibi bir dizi gazın pil muhafazalarından dışarı atılmasına yol açabilir. En yüksek yangın riski lityum-iyon piller şarj edilirken, özellikle de bir hücre arızalıysa ve verilen elektrik enerjisini depolanan kimyasal enerjiye doğru şekilde dönüştüremiyorsa ortaya çıkar.

Bir pil hücresi termal kaçak nedeniyle yandığında veya patladığında, yayılan gazların anında tutuşması meydana gelebilir (özellikle yüksek şarj seviyesine sahip piller için). Alternatif olarak, gazlar ateşlenmeden yayılabilir ve harici bir ateşleme kaynağıyla karşılaşılması halinde deflagrasyon (çok hızlı yanma) veya patlama potansiyeli ortaya çıkabilir.

Genel hususlar​

  • Şarj noktaları için yer seçerken, araçların belirlenen şarj alanına güvenli bir şekilde park edilebilmesi ve şarj ekipmanına bağlantı yapılabilmesi için yeterli alan bırakılmalıdır. Şarj ekipmanı ve kabloları herhangi bir erişim veya acil çıkış yolunu engellememelidir.
  • Araç park yerlerini zeminde açıkça işaretleyin. Bu, engelli kullanıcılar için park yerleri arasında en az 1.200 mm genişliğinde bir geçiş bölgesi ile araca erişim için yeterli alan içermelidir. Hem yüksek derecede kapsayıcı erişim hem de araçtan araca ek yanal ayrım sağlamak için tüm elektrikli araç şarj bölmelerini engelli kullanıcılar için tasarlamak iyi bir uygulamadır.
  • Şarj ekipmanının yapısı, araçların hemen yakınına kurulmasını gerektirir. Yangın riski değerlendirmesi, konumun uygunluğunu ve ekipmanın öngörülen amaca yönelik niteliğini içermelidir.
  • Elektrikli araçların akülerinin şarj edildiği ticari ve endüstriyel tesislerde yangın tehlikesi ve dolayısıyla işletmeye yönelik tehditler, şarj işleminin gece boyunca veya hafta sonlarında, çok az sayıda personel varken veya hiç personel yokken devam etmesi ihtiyacıyla artmaktadır. Bu nedenle, şarj alanları seçilirken ve tasarlanırken tüm yangın ve güvenlik etkilerinin dikkatle değerlendirilmesi son derece önemlidir. Daha fazla bilgi RISCAuthority Recommendations RC42: Unattended processes (ref. 5)'de yer almaktadır.
  • Ticari ve endüstriyel tesisler için yangın riski değerlendirmeleri, elektrikli araçların şarj edilmesinden kaynaklanan riski dikkate almalıdır. Dikkate alınacak önlemler şunları içermelidir:
    • şarj alanlarının proses ve depolama alanlarından fiziksel olarak ayrılması
    • şarj noktalarının iş üretimi ve süreç işlevleri üzerinde bir etkisi olmaksızın güvenli bir yerden izole edilmesini sağlayacak uygun güç kaynağı, kontrol ve izolasyon sistemlerinin sağlanması
    • binaların boş olduğu zamanlar için risk kontrolü sağlanması
    • yangın durumunda uygun otomatik yangın algılama ve uyarı tesisatı
    • riskle orantılı olduğu durumlarda sabit yangın söndürme sistemleri ile birlikte taşınabilir yangın söndürme ekipmanlarının sağlanması
    • can ve mal güvenliğini korumak ve yangın durumunda işletmenin faaliyetlerine devam etmesini sağlamak için bir acil durum eylem planının geliştirilmesi
    • şarj ekipmanının güvenli kullanımı ve şarj istasyonundan gücün güvenli bir şekilde izole edilmesi ve tesislerin tahliyesi de dahil olmak üzere yangın durumunda yapılması gerekenler konusunda personel eğitimi
Benzer hususlar, özellikle insanların uyuyor olabileceği binalar olmak üzere, konut ortamlarındaki elektrikli araç şarj düzenlemeleri için de geçerli olmalıdır.​
  • Belirlenmiş şarj alanlarında yanıcı veya parlayıcı hiçbir malzeme depolanmamalıdır.
  • Acil bir durumda harekete geçmesi için çağrılabilecek güvenlik veya sahadaki diğer sorumlu personel, şarj alan(lar)ının konumu, gücü izole etme araçları ve alarmı yükseltmek için yapılması gereken eylemler konusunda bilgilendirilmelidir.
  • İlgili tüm personel, sorumlu oldukları araçlar için şarj cihazlarının güvenli kullanımı konusunda eğitilmelidir. Bu eğitim, her kullanımdan önce şarj ekipmanının görsel denetiminin yapılmasını da içermelidir. Hasarlı ve arızalı ekipman derhal rapor edilmeli, izole edilmeli, onarım için hizmet dışı bırakılmalı ve kullanımı önlemek için görünür uyarı notu ve/veya bariyer yerleştirilmelidir.
  • Bir şirket tarafından işletilen elektrikli araçların şarj noktaları, ziyaretçilerin ulaşımı için sağlananlarla birlikte, normalde tesislerin dışarısında bulunmalı, ve ekipmanın kullanımı ve güvenlik için uygun ve yeterli aydınlatma sağlanmalıdır.
  • Personele ait elektrikli bisikletler güvenli bir yangın bölmesinde veya müstakil tek katlı bir yapıda şarj edilmelidir.
  • Araçlar yalnızca üreticinin talimatlarına uygun olarak şarj edilmelidir. Elektrikli araba şarj cihazları, elektrikli bisikletler ve elektrikli scooterlar için şarj noktaları yangına dayanıklı yapı veya alan ayrımı ile ayrılmalı, uygun şekilde düzenlenmeli ve kullanım amaçlarına göre açıkça işaretlenmelidir.
  • Elektrikli araç şarj alanlarında aşırı sıcaklık ve nemden kaçınılmalıdır. Şarj alanının sıcaklığı, şarj işlemi sırasında aşırı ısınma meydana gelebilecek şekilde olmamalıdır.
  • Çok katlı otoparklarda şarj noktaları sağlanacaksa, bunların yangınla mücadele için iyi erişime sahip açık alanlara yerleştirilmesi ciddi şekilde düşünülmelidir.
  • Otoparkların zemin seviyesinin altında bulunduğu yerlerde, planlama aşamasında sprinkler koruması sağlanması göz önünde bulundurulmalıdır.
    Sprinklerler kapalı otoparklar için en iyi aktif yangın koruması biçimini sağlamaktadır.
  • Elektrikli bisikletler ve scooterlar da dahil olmak üzere, yalnızca Orijinal Ekipman Üreticilerinin (OEM) fabrikada takılan bataryalarına sahip elektrikli araçlar şarj edilmelidir. Bunun tek istisnası, OEM onaylı uyumlu yedek bataryaların yetkili bir kişi tarafından takılmış olmasıdır.
  • Araçların şarj noktasına yakın park etmelerini sağlamak ve şarj kablolarının gerilmesini önlemek için otopark şarj bölmeleri zeminde belirgin bir şekilde işaretlenmeli ve tabelalarla belirtilmelidir. Şarj kablolarının uzunluğu, hasar riski olmadan amaçlanan ekipmanla kullanılmalarına izin vermek için yeterli olmalıdır.
  • Şarj noktaları araçlardan kaynaklanabilecek mekanik hasarlara karşı korunmalıdır. Örneğin, zemin seviyesinin üzerine kurulmalı ve yükseltilmiş bir adaya yerleştirilmeli veya bordürler, direkler veya metal bariyerlerle korunmalıdır.
  • Artık gerekli olmayan lityum iyon piller uygun şekilde imha edilmelidir.
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    (ref. 18) bölümüne bakınız.

Şarj ekipmanları​

  • Piyasada hem AC hem de DC şarjı kapsayan bir dizi farklı tipte şarj fişi bulunmaktadır. AC şarj için UK 3-pin, Tip 1 ve Tip 2 konektörler kullanılırken, DC şarj için CHAdeMO© ve CCS kullanılmaktadır. Her ne kadar birçok üretici İngiltere ve Avrupa pazarları için Tip 2 veya CCS (Tip 2 artı hızlı DC bağlantısı) üzerinde karar kılsa da. Tesla ise Tesla Type 2© ve Tesla CCS© olarak bilinen biraz değiştirilmiş konektörler yaratmıştır. Bu nedenle konektör seçimi şarj cihazı tipine ve aracın giriş portuna bağlıdır.
  • Yavaş şarj oranları nedeniyle bazen 'büyükanne şarj cihazı' olarak da adlandırılan Birleşik Krallık 3 pimli EV şarj cihazları, EV'leri şarj etmek için günlük bir kullanım için tasarlanmamıştır. 3 pinli soket, uzun süreler boyunca bu kadar yüksek miktarda güç sağlamak üzere tasarlanmamıştır ve yüksek miktarda ısı üretir. Bazı üreticiler, mümkünse uzatma kablosu kullanmaktan kaçınılmasını önermektedir, çünkü birçok uzatma kablosu uygun şekilde derecelendirilmemiştir ve uzun bir süre boyunca maksimum akım çekme potansiyel olarak tehlikeli olabilir.
  • Bunlar yalnızca son çare olarak veya acil durumlarda (ek kilometre) kullanılmalıdır.
  • Kamuya açık alanlarda uzatma kablolarının kullanımı yasaklanmalıdır.
  • Araç şarj noktaları (13A fiş ile donatılmış elektrikli araç şarj cihazları dışında) yetkili bir elektrikçi tarafından kurulmalıdır.
  • 'DC hızlı şarj' olarak bilinen ve 500V DC'de çalışan hızlı şarj noktalarının sağlandığı yerlerde, bu şarj cihazlarıyla ilişkili tehlikeler nedeniyle bunlar geleneksel şarj noktalarından açıkça ayırt edilmelidir.
  • Tüm şarj cihazları ve ilgili ekipmanlar üreticinin talimatlarına uygun olarak kurulmalı, kullanılmalı ve bakımı yapılmalıdır. İç tesisatlar BS 7671 ve ilgili yerel gerekliliklere uygun olmalıdır. Servis ve bakım yetkili bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır.
  • Elektrikli araç şarjı için BS 1363-2 (ref. 6) priz kullanıldığında, karışıklık ihtimali olmadığı sürece prizin arkasında 'EV' ibaresi bulunmalı ve prizin ön yüzüne veya bitişiğine ya da muhafazasına 'elektrikli araç şarjı için uygundur' ibaresini içeren bir etiket konulmalıdır.
  • Şarj noktalarının maruz kalabileceği kazara veya kasıtlı hasar türlerini dikkate almak için bir risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Uygun olduğu durumlarda, harici şarj noktalarının güvenli bir alana yerleştirilerek, güvenlik aydınlatması ile donatılarak ve CCTV kameraları ile izlenerek çalışma saatleri dışında kasıtlı hasara karşı korunması gerekebilir. Harici şarj noktaları için özel güç kaynakları metal kanallar, çelik kanallar ve/veya yeraltı kanalları içinde çalıştırılmalıdır.
  • Şebeke elektrik beslemesinde bir arıza olması durumunda ekipmanın güvenli bir şekilde kapatılmasını sağlamak için şarj noktalarının acil durumlarda elle devre dışı bırakılması sağlanmalıdır. İzolasyon noktası/noktaları belirgin bir şekilde işaretlenmeli ve eğitimli personel ve itfaiyeciler tarafından kolayca erişilebilecek şekilde stratejik olarak konumlandırılmalıdır.
  • Acil durum izolasyon anahtarları, bakım ve acil durumlar sırasında yetkisiz kişilerin eski haline getirilmesini önlemek için kilitleme olanaklarını içermelidir.
  • Güç devreleri, güç geri geldiğinde izolatörün manuel olarak sıfırlanmasını gerektirecek şekilde yapılandırılmalıdır.
  • Bir şarj cihazının arızalı olduğu tespit edildiğinde, kullanımı derhal durdurulmalı ve yetkili bir teknisyen tarafından tatmin edici onarımlar yapılana kadar uygun bir uyarı levhası göze çarpacak şekilde asılarak izole edilmeli ve kilitlenmelidir.

Bölüştürme ve ayırma​

  • Harici, yol kenarı tarzı şarj noktaları sağlamanın mümkün olmadığı ticari ve endüstriyel sahalarda, iç alanların kullanımı uygun şekilde risk değerlendirmesine tabi tutulmalıdır.
  • Mümkünse, içerideki şarj noktaları müstakil, tek katlı bir yapıya yerleştirilmelidir.
  • Müstakil bir yapının mevcut olmadığı durumlarda, mahfaza, şarj alanı ile tesisin diğer bölümleri arasında en az 60 dakika yangına dayanıklılık sağlamalıdır. Şarj alanından tesise erişimin olduğu durumlarda, kapı(lar) veya panjurlar, içinde bulundukları yapıyla aynı derecede yangına dayanıklılık sağlamalıdır (yani en az 60 dakika yangına dayanıklılık).
  • Kapalı şarj alanları, atık malzemeler de dahil olmak üzere, en az 6 metrelik bir ayrımla depolamadan arındırılmış olmalıdır.
1709127019062.png
  • Tutuşabilir sıvıların depolanması gibi tehlikeli tesislerin mevcut olduğu yerlerde, elektrikli araç şarj noktaları tehlikeli alanların (Bölge 1 veya 2, ATEX) kenarından en az 10 metre uzakta olmalıdır. Bu minimum ayırma mesafesi, 5 metreden uzun araçlar için aracın tam uzunluğu artı 5 metreye eşdeğer olacak şekilde uzatılmalıdır.
1709127571079.png
  • Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    IET (Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü) ve APEA (Petrol ve Patlayıcı Maddeler İdaresi Derneği) tarafından yayınlanmıştır.
Not: "tehlikeli alan", özel önlemler gerektirecek miktarlarda patlayıcı bir atmosferin oluşabileceği herhangi bir yer olarak tanımlanır (ref. 8).​
  • Lityum-iyon bataryaları içeren yangınların yoğun ve uzun süreli olması nedeniyle, şarj alanlarının bodrum katlarına yerleştirilmesinin gerekli olduğu durumlarda, sprinkler sisteminin tasarımına ve havalandırma düzenlemelerine dikkat edilmelidir.
    Yangınla mücadele için erişim konusunda İtfaiye ve Kurtarma Servisi ile de irtibat kurulmalıdır. Elektrikli araç şarj ünitelerinin bulunduğu bodrum katındaki otoparklar, binanın diğer bölümlerinden en az 120 dakika yangına dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıyla ayrılmalıdır.
    Not: Bodrum kat park alanları tipik olarak, açık alan park alanlarının bulunmadığı veya sınırlı olduğu çok katlı ofis ve konut binalarıyla ilişkilidir.

Yangından korunma​

  • Lityum-iyon araç bataryası içeren bir yangın uzun bir süre boyunca (saatlerce) yanabilir.
Termal kaçak yaşayan lityum-iyon araç bataryaları tipik olarak ya kırılır ya da entegre kırılma diskleri aracılığıyla patlayarak aracın altından bir yanıcı gaz jeti çıkarır ve kısa süreli bir jet yangını oluşturmak üzere tutuşur. Gözlemlenen elektrikli araç yangınlarında bu jet tipik olarak 2-3 metre uzunluğundadır. Jetin yönü, bireysel batarya tasarımına ve arıza moduna bağlıdır.​

Danimarka Yangın ve Güvenlik Teknolojisi Enstitüsü ve NFPA tarafından yapılan çalışmalar (refs 9, 10), elektrikli araç yangınlarının, bir kez oluştuktan sonra, büyük ölçüde plastik malzemelerden yapılmış araç parçaları ve iç mekanlar tarafından beslendiğini ve yangın yüklemesinin içten yanmalı motorlu (ICE) araçlara benzer olduğunu belirlemiştir.​

Bununla birlikte, bir elektrikli araç yangınının görünüşte söndürüldüğü durumlarda bile, bir araç lityum-iyon bataryasının bataryada tekrar eden termal olay nedeniyle yeniden alevlendiği durumlar olduğu unutulmamalıdır. Araç başka bir yere taşınarak/sürüklenerek dağıtılır veya sarsılırsa bu durum daha da kötüleşebilir. Bakınız: DoT "
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
".​

Elektrikli araçlar için yangın kontrol stratejileri, batarya hücresi yanarken yangının yayılmasını engellemek için çevreleme, boğma (oksijen seviyelerini düşürme) yoluyla yangın yoğunluğunu azaltma ve su ile soğutma kombinasyonlarını gerektirir. Yangına müdahale stratejileri bir yangın risk değerlendirmesine ve acil müdahale planına tabi olmalı ve her koşulda yalnızca uygun şekilde eğitilmiş acil müdahale ekipleri elektrikli araç yangınlarını kontrol altına almaya ve söndürmeye çalışmalıdır.​
  • Elektrikli araçlar için dahili şarj alanları uygun şekilde tasarlanmış otomatik yangın algılama (AFD) tesisatları ile korunmalıdır. Ticari ve endüstriyel tesislerde AFD, akredite edilmiş bir üçüncü taraf belgelendirme kuruluşu tarafından uygun sertifikaya sahip yükleniciler tarafından kurulmalıdır. Tesisatlar BS 5839-1 (ref. 12) veya ilgili yerel gereklilikler uyarınca minimum P2 standardına göre kurulmalıdır.
  • Ticari ve endüstriyel tesislerdeki AFD kurulumları ya sahada ya da akreditasyona sahip bir üçüncü taraf belgelendirme kuruluşu tarafından akredite edilmiş saha dışı bir alarm alma merkezi tarafından izlenmelidir.
  • Dahili veya yeraltı elektrikli araç şarj alanlarına sahip çok kiracılı konut blokları, ticari ve endüstriyel tesislerle aynı şekilde ele alınmalıdır (yukarıda).
  • AFD kurulumu BS 5839-1 veya yerel gereklilikler uyarınca haftalık olarak test edilmeli ve uygun kayıtlar tutulmalıdır.
  • AFD tesisatı, akredite edilmiş bir üçüncü taraf belgelendirme kuruluşu tarafından uygun sertifikaya sahip yetkili bir servis mühendisi tarafından BS 5839-1 veya yerel gereklilikler uyarınca periyodik olarak servis ve bakımdan geçirilmelidir.
  • Sprinklerler kapalı otoparklar için en iyi aktif yangın koruması biçimini sağlar. Elektrikli araç şarj noktalarına sahip kapalı otoparklar için sprinkler koruması şiddetle tavsiye edilir.
Sağlandığı durumlarda, BS EN 12845 (veya eşdeğer ve tanınmış tesis sprinkler kuralları, örneğin NFPA 13 ve 88A) içeren LPC Sprinkler Kurallarına göre kapalı otopark alanları için uygun spesifikasyonlara göre sprinkler sistemleri tasarlanmalı ve kurulmalıdır.​

Diğer yangın tehlikelerinde olduğu gibi, sprinkler sistemlerinin yangının yayılmasını kontrol etmek için tasarlandığını ancak muhtemelen yangının kendisini söndürmeyeceğini unutmayın.​

Yanan elektrikli araç bataryaları aracın gövdesinin altında korunmaktadır ve su batarya muhafazalarına nüfuz edemeyecektir. Yangının nihai kontrolü ve söndürülmesi İtfaiyeye bağlıdır.​
  • Sprinkler tesisatları, BS EN 12845 veya yerel gerekliliklere göre bağımsız bir üçüncü taraf sertifikasyon kuruluşundan uygun sertifikaya sahip yükleniciler tarafından tasarlanmalı, kurulmalı, devreye alınmalı ve bakımı yapılmalıdır.

Acil durum ve iş sürekliliği planlaması​

  • Kritik bir alanda meydana gelmesi halinde küçük bir yangın bile bir işletme üzerinde orantısız bir etkiye sahip olabilir. Tüm kuruluşlar uygun bir acil durum planı geliştirerek işlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak için adımlar atmalıdır. Acil durum planı yangın, sel ya da başka bir felaketin iş modelinin tüm yönleri üzerindeki etkilerini ele almalıdır.
  • İtfaiyenin varışında açık ve özlü tehlike bilgileri hazır bulundurulmalıdır. İtfaiyeciler için bir bilgi kutusu, elektrikli araç şarj noktalarının konumlarını ve elektrik izolasyonuna yönelik tesisleri içermelidir. Bu konudaki rehberlik
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    rehberinde belirtilmiştir.
  • Acil durum planı prova edilmeli, sonuçlar değerlendirilmeli ve gerektiğinde planda değişiklikler yapılmalıdır.
  • İşletmeler ayrıca, planlanmamış bir süreç veya hizmet kesintisi sırasında bir işletmenin nasıl çalışmaya devam edeceğini özetleyen uygun bir iş sürekliliği planı geliştirmelidir. İş sürekliliği planı, üretim ve iş süreçleri, varlıklar, iş idaresi ve iş ortakları da dahil olmak üzere işletmenin etkilenebilecek her yönü için beklenmedik durumları içermelidir.
  • Planlar tipik olarak malzeme ve ekipman, veri yedekleri ve yedek tesis konumlarını içeren bir kontrol listesi içerir. Planlar, plan yöneticilerini, kilit personeli tanımlamalı ve acil durum eylem müdahale personeli ve hizmetleri için iletişim bilgilerini içermeli ve takip edilmesi gereken iletişim hatlarını belirtmelidir. Planlar ayrıca hem kısa vadeli hem de uzun vadeli kesintiler için iş operasyonlarının nasıl sürdürülebileceğine dair ayrıntılı stratejiler sunmalıdır.
  • Eylem müdahale hizmetleri, bir lityum-iyon bataryanın termal olay süreçlerinden kaynaklanan potansiyel toksik kalıntı ve ağır metal birikintileri nedeniyle uzman kimyasal temizleme ekipleri de dahil olmak üzere gerekli olabilecek uzman yardımına yönelik planları içermelidir.
  • Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    nın ve yazılımının uygulanması düşünülebilir. BCP araçları Yangından Korunma Derneği web sitesinden temin edilebilir: thefpa.co.uk. Gelişmiş BCP yazılımı ticari olarak mevcuttur.

Yangın güvenliği mevzuatına uygunluk​

Tüm süreçler ilgili yerel yangın güvenliği mevzuatına uygun yürütülmelidir. Bu yazıda belirtilen önlemlerin yerel mevzuat ile çelişmesi durumunda yerel mevzuat geçerlidir. Yazıda ki önlemler yerel mevzuattan daha güvenli yangın güvenliği şartları sağlıyorsa işveren insiyatifinde olmak kaydıyla iyi uygulama olarak takip edilebilir.

 

Ekli dosyalar

  • RC59 - Recommendations for fire safety when charging electric vehicles.pdf
    4,3 MB · Görüntüleme: 10
  • RC59 Kontrol Listesi.pdf
    122,2 KB · Görüntüleme: 9
  • RC59 Elektrikli araçların şarj işlemleriyle ilgili yangın güvenliği önerileri 2023.pdf
    4,2 MB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Üst